ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Τα δύσκολα πέρασαν, τα δυσκολότερα έρχονται για την κυβέρνηση και αρχίζουν ευθύς με την ανατολή του νέου έτους, του πιο κρίσιμου για την πορεία της οικονομίας της χώρας. Ο πρωθυπουργός μπορεί να δηλώνει αποφασισμένος να προωθήσει πάση θυσία τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, όμως αυτές καλείται να τις υλοποιήσει σε πιο δυσμενές πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η μέχρι τώρα πολιτική του Μνημονίου.
Το 2011 η κυβέρνησή του θα κινείται στην κόψη του ξυραφιού με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ανοιχτό στην περίπτωση που συνεχιστεί η διαρροή κυβερνητικών βουλευτών και μειωθεί κι άλλο η δύναμη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που αριθμεί πλέον 156 βουλευτές από 160 που είχαν εκλεγεί. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τρίζουν τα δόντια στην κυβέρνηση με την παραμικρή αφορμή και η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, γεγονός που προβληματίζει έντονα τον Γ. Παπανδρέου. Υπουργοί μάς έλεγαν τις τελευταίες ημέρες ότι εκλογές μπορεί να γίνουν μόνο αν τις επιβάλουν οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Κ.Ο., αν δηλαδή μειωθεί δραστικά η κυβερνητική πλειοψηφία και προκύψει οριακή αυτοδυναμία. «Αν χαθούν εφτά ή οχτώ βουλευτές, επί παραδείγματι, θα έχουμε ακόμα πλειοψηφία, στην ουσία όμως θα υπάρχει θέμα αξιοπιστίας...» μας έλεγε υπουργός. Ομως υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν κυβερνητικοί βουλευτές που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση, και τόνισε ότι οι εκλογές θα είναι καταστροφικές για τη χώρα. Θυμίζουμε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποστήριξε μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές ότι η κυβέρνηση έχει ακόμη τρία καθαρά χρόνια μπροστά της και θα τα εξαντλήσει, ενώ συνεργάτες του επιμένουν σε αυτή τη θέση.
Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά η κυβέρνηση πρέπει:
* Να φέρει στη Βουλή τον νόμο πλαίσιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Θα γίνει μέχρι το μέσον του Ιανουαρίου και αναμένεται να προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από τους επαγγελματικούς φορείς που θα θιγούν. Αντιδράσεις θα προκληθούν και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αφού πολλοί βουλευτές ασκούν επαγγέλματα από αυτά που θα ανοίξουν (δικηγόροι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες κ.λπ.).
**Να εφαρμόσει το νόμο για τις ΔΕΚΟ που ψηφίστηκε προ δεκαημέρου, αλλά και να επεκτείνει αυτές τις ρυθμίσεις (π.χ μειώσεις μισθών) και στους εργαζομένους στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ. Είναι σίγουρο ότι θα έρθει και πάλι αντιμέτωπη με το συνδικαλιστικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, που ελέγχει τις ΔΕΚΟ και αντιδρά.
* Να εφαρμόσει τον πρόσφατο νόμο για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και των συλλλογικών συμβάσεων.
* Να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες εξαιτίας του οποίου οι εργαζόμενοι στον κλάδο βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες σε συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις..
Με αυτό το δυσμενές περιβάλλον στο εσωτερικό της χώρας, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει δύσκολες μάχες και στο εξωτερικό.
ΤΡΟΪΚΑ: Κατ' αρχήν με την τριάδα των δανειστών, για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη εκταμίευση των δόσεων του δανείου που όμως εξαρτάται πλήρως και από την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Κρίσιμη και καταλυτική για τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις θεωρείται η εκταμίευση της τέταρτης δόσης τον Μάρτιο. Αν αυτή η δόση μπλοκάρει, τότε οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες για την ελληνική οικονομία.
ΕΥΡ. ΕΝΩΣΗ: Με τους κοινοτικούς εταίρους, για να τους πείσει να εγκρίνουν το συντομότερο δυνατό την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ της τρόικας. Ηδη το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει αλλά όχι και οι Ευρωπαίοι δανειστές, οι οποίοι εξαρτούν την επιμήκυνση από την ταχύτητα προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών.
Επίσης, με τις αγορές που εξακολουθούν να είναι δύσπιστες με την ελληνική και να κρατούν τα σπρεντ πάνω από τις 950 μονάδες. Η επιστροφή της χώρας στις αγορές για δανεισμό μέσα στο 2011, όπως αισιοδοξεί ο υπουργός Οικονομικών, για την ώρα μοιάζει ανέφικτη αφού οι αγορές συντηρούν κλίμα πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας.
Enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου