Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Ο λογαριασμός των φόρων για το 2011

Φόρους με νέα, αυστηρότερα τεκμήρια και νέα ενιαία κλίμακα θα κληθούν να πληρώσουν το 2011 οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα που απέκτησαν φέτος.

Κατ΄ αρχάς, λόγω της νέας ενιαίας φορολογικής κλίμακας, χαμένοι θα είναι όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν φέτος εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ, καθώς επίσης όσοι έχουν Ι.Χ. αυτοκίνητο άνω των 2.000 κυβικών και σπίτι άνω των 300 τ.μ., λόγω ακριβώς της υιοθέτησης αυστηρότερων τεκμηρίων.

Σημειωτέον ότι στη νέα φορολογική κλίμακα, με συντελεστές από 18% έως 45%, υπάγονται όλα τα εισοδήματα, ενώ το αφορολόγητο όριο «χτίζεται» πλέον με τη συλλογή αποδείξεων έως 12.000 ευρώ ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, τις οποίες θα πρέπει να έχουν ήδη συγκεντρώσει οι φορολογούμενοι ενόψει της υποβολής των δηλώσεων την ερχόμενη άνοιξη. Ωστόσο, για τις αποδείξεις του 2011 που θα αρχίσουν να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι από τη νέα χρονιά το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να εκδώσει μια ειδική κάρτα, τη λεγόμενη φοροκάρτα, με την οποία θα γίνονται οι συναλλαγές για να καταγράφονται οι αποδείξεις χωρίς να απαιτείται το σημερινό χαρτοβασίλειο. Ταυτόχρονα καθιερώνονται νέες, αυστηρές υποχρεώσεις για όλους τους επαγγελματίες.

Επίσης, από του χρόνου μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που δεν υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέσω λογιστών θα μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος σε άλλη μορφή, πλην της ηλεκτρονικής. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι επιτηδευματίες που έχουν επιχείρηση ή ασκούν ελεύθερο επάγγελμα και κάθε άλλος που υποβάλλει τη δήλωσή του μέσω λογιστή, θα πρέπει να την αποστέλλει πλέον ηλεκτρονικά.

Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για το πλήρες ηλεκτρονικό φακέλωμα κάθε φορολογούμενου, αφού διάταξη του φορολογικού νόμου υποχρεώνει υπουργεία, δικαστικές αρχές, ΟΤΑ, κάθε ένωση προσώπων, επαγγελματικό φορέα ή οργάνωση (π.χ. δικηγορικούς συλλόγους ή ασφαλιστικές εταιρείες) να υποβάλλουν στο υπ. Οικονομικών με ηλεκτρονική μορφή στοιχεία φορολογικού ενδιαφέροντος, όπως αμοιβές, αποζημιώσεις, επιδοτήσεις, πληροφορίες για κατοχή ακινήτων, κ.ά. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα δημιουργήσει το ηλεκτρονικό προφίλ κάθε φορολογουμένου και με το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορεί να πραγματοποιήσει διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων.

Κερδισμένοι και χαμένοι
Ετσι λοιπόν, βάσει της νέας φορολογικής κλίμακας, επιβαρύνσεις θα προκύψουν για όσους εμφανίσουν εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ, ενώ οι έχοντες μικρότερα εισοδήματα θα διαπιστώσουν φοροελαφρύνσεις. Περισσότερο ευνοημένοι είναι οι φορολογούμενοι με παιδιά. Για τους φορολογούμενους με παιδιά αυξήθηκε το πρόσθετο αφορολόγητο, από τα 1.000 σε 1.500 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί μέχρι τα δύο, και από 10.000 σε 11.500 ευρώ για τρία παιδιά και πάνω. Για κάθε παιδί από το τέταρτο και πάνω, το πρόσθετο αφορολόγητο αυξήθηκε από τα 1.000 στα 2.000 ευρώ. Ετσι, φορολογούμενος με ένα παιδί έχει πλέον αφορολόγητο όριο στα 13.500 ευρώ, αν έχει δύο παιδιά έχει αφορολόγητο 15.000 ευρώ και αν έχει τρία παιδιά δικαιούται αφορολόγητο 23.500 ευρώ.

Τι ισχύει με τις αποδείξεις
Η νέα ενιαία φορολογική κλίμακα προβλέπει αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ για όλους το οποίο κατοχυρώνεται με την προσκόμιση αποδείξεων, τα ποσά των οποίων θα αθροίσουν, και εν συνεχεία θα βάλουν σε έναν φάκελο, στον οποίο θα αναγράψουν το ΑΦΜ τους και θα αποστείλουν μαζί με τη δήλωσή τους στην Εφορία. Για την κάλυψη του αφορολογήτου απαιτούνται αποδείξεις ίσες με το 10% του ατομικού εισοδήματος εφόσον είναι μέχρι 12.000 ευρώ και ίσες με το 30% του εισοδήματος για το τμήμα από τα 12.000 ευρώ και πάνω. Για ατομικό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ δεν απαιτείται προσκόμιση αποδείξεων δαπανών. Οταν οι δαπάνες είναι περισσότερες από τις απαιτούμενες και μέχρι 15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 ευρώ για οικογένεια, ο φορολογούμενος δικαιούται και μείωση φόρου ίση με 10% της διαφοράς μεταξύ των δηλούμενων και των απαιτούμενων δαπανών. Αν οι δαπάνες είναι λιγότερες από τις απαιτούμενες, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με ποσοστό φόρου ίσο με 10% του ποσού των δαπανών που υπολείπεται. Στις αποδείξεις που υπολογίζονται για το αφορολόγητο, αναγνωρίζονται μόνο δαπάνες εντός Ελλάδας για την αγορά αγαθών και λήψη υπηρεσιών. Εξαιρούνται και δεν λαμβάνονται υπόψη δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικώς, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο, για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, αυτοκινήτων, δίτροχων κ.λπ. Εξαιρούνται επίσης δαπάνες που αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου, δηλαδή για ασφάλιση ζωής ή θανάτου, οι εισφορές που καταβάλλονται στα ταμεία ασφάλισης, οι τόκοι στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία, τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, οι δαπάνες για ενοίκιο κύριας κατοικίας, για παράδοση κατ΄ οίκον μαθημάτων ή για φροντιστήρια κ.λπ.

Για συζύγους και διαζευγμένους
Χαμένοι θα είναι όσοι απέκτησαν φέτος εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ, όσοι έχουν Ι.Χ. αυτοκίνητο άνω των 2.000 κυβικών και σπίτι άνω των 300 τ.μ.
Από του χρόνου, δίνεται πλέον η δυνατότητα στους συζύγους που βρίσκονται σε διάσταση ή διάζευξη να λαμβάνουν αντίγραφο της κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματός τους και του εκκαθαριστικού σημειώματος που προκύπτει από αυτή, τόσο για το οικονομικό έτος της υποβολής της αίτησης χορήγησης της όσο και των προηγούμενων ετών. Στην έννοια της κοινής δήλωσης περιλαμβάνονται και όλα τα έντυπα και δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται με τη δήλωση, αλλά και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο υπάρχει στον φάκελο.
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...