Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Ανασχηματισμός στη Ν.Δ.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ
Γενικό λίφτινγκ στη Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται να κάνει ο Αντώνης Σαμαράς. Ανασυστήνεται το σύστημα επικοινωνίας του κόμματος με πιθανή τη μετακίνηση του εκπροσώπου Πάνου Παναγιωτόπουλου, για τον οποίο εκτιμάται ότι λόγω εμπειρίας με τα ΜΜΕ δεν έφαγε γκολ, αλλά δεν έβαλε κιόλας.
Θέλω κάτι να πω, γιατί δεν το λέει κανένας δικός μου σωστά... Θέλω κάτι να πω, γιατί δεν το λέει κανένας δικός μου σωστά... Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, αν και απείχε για τουλάχιστον ένα χρόνο από τα κομματικά δρώμενα, την προπαραμονή των Χριστουγέννων συνάντησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. και όπως φαίνεται θα έχει ενεργό συμμετοχή πλέον. Μετά την επιτυχή, όπως κρίνεται, παρουσία του εξωκοινοβουλευτικού τραπεζίτη Νότη Μηταράκη στον τομέα της οικονομίας, αναμένεται να δοκιμαστούν και άλλοι τεχνοκράτες με εμπειρία στην ελληνική κρατική διοίκηση, προκειμένου να ενισχύσουν το κομμάτι των προτάσεων στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έλειψε μόνο μία μέρα στο Ναύπλιο, τα Χριστούγεννα. Ολες αυτές τις ημέρες έκανε και θα κάνει επαφές με στελέχη, στη Ρηγίλλης αλλά και σε ιδιωτικούς του χώρους (στο σπίτι που είχε η μητέρα του στη Μουρούζη κ.λπ.). Ο στόχος του είναι στις αρχές του νέου χρόνου, πριν από τη μετακόμιση της Ν.Δ. στα νέα γραφεία στη Συγγρού, να ανακοινώσει τη νέα σύνθεση του κόμματος. Τους τομεάρχες που θα είναι προσωπικής του επιλογής, χωρίς πλέον να είναι αναγκασμένος να ακολουθεί εύθραυστες ισορροπίες, και δομικές αλλαγές (πολιτικές γραμματείες) που θα βοηθούσαν στον καλύτερο συντονισμό των τομέων.
Καθοριστικό ρόλο για το «ξήλωμα» στο οποίο προχωράει ο πρόεδρος της Ν.Δ. έπαιξε η αδυναμία στρατηγικής που είχε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ανάδειξη θέσεων και πολιτικού προσωπικού. Η κατάσταση αυτή άφηνε ελεύθερο το πεδίο στην κυβέρνηση που έπαιζε σε άδειο γήπεδο. Ταυτόχρονα, όμως, αναγνωρίστηκε και η επιτακτική ανάγκη για ένα κυβερνητικό πρόγραμμα ώστε να δοθεί η μάχη του συγκεκριμένου στην κρίση, απέναντι στη μνημονιακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και προκειμένου η Ν.Δ. να πείσει ότι μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο επικεφαλής της γραμματείας Προγράμματος της Ν.Δ. και (πρώην) ακραιφνής καραμανλικός Ευριπίδης Στυλιανίδης, τραβώντας μάλιστα διαχωριστική γραμμή από την «εμπειρία των λαθών του παρελθόντος» (βλέπε κακό παράδειγμα διακυβέρνησης της Ν.Δ.).
Οι αλλαγές στη Ν.Δ. έχουν τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος λόγω του σεναρίου των πρόωρων εκλογών που θεωρείται πολύ πιθανό στη Ρηγίλλης. Θα γίνονταν όμως έτσι κι αλλιώς. Τις είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. Τα σχήματα τα οποία δοκίμασε μέχρι τώρα δεν απέδωσαν καρπούς στη συντριπτική πλειονότητά τους. Θετική εξαίρεση αποτέλεσε το δίδυμο της οικονομίας Μηταράκης-Σταϊκούρας. Κατά τα άλλα, η Ν.Δ. με εξαίρεση τις παρεμβάσεις Σαμαρά στην ουσία ήταν ανύπαρκτη. Το θέμα απασχολούσε τον πρόεδρο και το συζητούσε εδώ και καιρό με τους εξ απορρήτων του Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και Δημήτρη Σταμάτη (της Θεσσαλονίκης), τον δημοσιογράφο Γιώργο Χαρβαλιά όπως και με στελέχη που ακούει την άποψή τους (Τασούλα, Χαρακόπουλο κ.ά.).
Το επικοινωνιακό έλλειμμα της Ν.Δ. όμως δεν αφορά τόσο τα πρόσωπα όσο την ίδια την ουσία. Η στενή διαχείριση της επικαιρότητας συχνά κινείται στα πρότυπα του Αϊβαλιώτη του ΛΑΟΣ. Γίνονται διαπιστώσεις και σχόλια δημοσιογραφικού χαρακτήρα, χωρίς όμως να αναλύονται θέσεις και προτάσεις. Οσο για τον βομβαρδισμό δελτίων Τύπου συχνά για το ίδιο θέμα, κάνει ακόμη πιο φανερή τη φτώχεια των επιχειρημάτων. Γι' αυτό πριν από το περιτύλιγμα ας δουν στη Ρηγίλλης πρώτα το περιεχόμενο.
Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...