Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Ραγκούσης: «Είμαστε έτοιμοι για τον Καλλικράτη»

 
Καθ’ όλα έτοιμο δηλώνει το υπουργείο Εσωτερικών λίγο πριν τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Καλλικράτης», σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Ραγκούσης, σε συνέντευξή Τύπου.
Η νέα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση, θα υλοποιηθεί από 1ης Ιανουαρίου του 2011 και όπως ανέφερε ο υπουργός έχουν ήδη υπογραφεί και δημοσιεύονται σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα 21 Προεδρικά Διατάγματα και οι 30 υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή του «Καλλικράτη» καθώς και οι 4.500 μετατάξεις δημοτικών υπαλλήλων.
Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011 θα γίνουν πράξη οι μετατάξεις στο Δημόσιο, ενώ σε ότι αφορά τις δημοτικές επιχειρήσεις, ο υπουργός επεσήμανε πως θα γίνουν οι συνενώσεις και συγχωνεύσεις βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που υπάρχουν και η διαδικασία θα ξεκινήσει από την 1η του χρόνου και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του Φεβρουαρίου του 2011. Οι μετατάξεις σε αυτόν τον τομέα υπολογίζονται σε περίπου 25.000.

Για τους αιρετούς

Για την καλύτερη υλοποίηση του προγράμματος -εκτός από τα προγράμματα επιμόρφωσης των στελεχών σε Δήμους και Περιφέρειες- έχει εκπονηθεί από το υπουργείο και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα λειτουργεί από την1η Ιανουαρίου, ένα site για τον «Καλλικράτη» (http://www.kallikratis.ypes.gr/) στο οποίο θα έχουν πρόσβαση αιρετοί και πολίτες προκειμένου να έχουν περισσότερες και πιο εξειδικευμένες πληροφορίες για τη νομοθεσία, τις εγκυκλίους.
Για τον ίδιο λόγο από την 1η του χρόνου θα τεθεί σε λειτουργία ο τηλεφωνικός αριθμός 1500, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και άλλοι τρόποι, π.χ. sms, για να ενημερώνονται οι αιρετοί άμεσα. Παράλληλα, έχει εκπονηθεί ένας οδικός χάρτης για τους αιρετούς ώστε να γνωρίζουν τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν.
Διαχείριση απορριμμάτων
Αναφερόμενος στη διαχείριση των απορριμάτων ο κ. Ραγκούσης σημείωσε ότι έως το τέλος του Δεκεμβρίου θα έχουν κλείσει 96 ΧΑΔΑ, δηλαδή ανοικτές χωματερές, και οι υπόλοιπες έως τον ερχόμενο Ιούνιο, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης που έχει εκπονηθεί με το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Δήλωσε ακόμη κατηγορηματικά πως στο εξής το πρόστιμο για παράνομες χωματερές που δεν θα κλείσουν εγκαίρως θα πληρώνεται από το συγκεκριμένο Δήμο που ολιγώρησε και όχι από το κεντρικό κράτος και αυτό θα εμπεριέχεται σε νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία θα προβλέπεται η συνυπευθυνότητα των Δήμων.
Ωστόσο, για τους μικρούς και αδύναμους Δήμους θα υπάρχει βοήθεια από το κράτος όταν αντικειμενικά δεν θα μπορούν αυτοί οι Δήμοι, όπως για παράδειγμα των μικρών νησιών, να ανταποκριθούν σε μεγάλα έργα διαχείρισης απορριμμάτων.
Ειδικά για τις περιπτώσεις μικρών νησιών, αλλά και της Πελοποννήσου όπου καταγράφεται μεγάλη καθυστέρηση σε αυτόν τον τομέα, θα προκηρυχθούν δύο διεθνείς διαγωνισμοί για τη διευθέτηση του ζητήματος.
Μετατάξεις - συνεργασία με ΟΟΣΑ
Συγκρατημένα αισιόδοξος, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών για το θέμα των μετατάξεων στο Δημόσιο. Πρόκειται, είπε, για μια διαρκή διαδικασία η οποία συνδυάζεται με τον «Καλλικράτη» και το Νέο Μισθολόγιο.
Ανακοίνωσε εξάλλου πως το υπουργείο ζήτησε από τον ΟΟΣΑ να κάνει μια λειτουργική αξιολόγηση της Δημόσιας Διοίκησης η οποία και θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει όσα θα έχουν καταγράψει οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων σε πρώτη φάση.

Λοβέρδος για μετατάξεις... και ρουσφέτια

Αναφορικά με τις μετατάξεις ρωτήθηκε, σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος υποστήριξε: "Μου φέρνουν πράξεις για αποσπάσεις υπαλλήλων από νοσοκομεία. Είπα να μη διανοηθεί κανείς να μου ξαναφέρει τέτοια χαρτιά γιατί δε θα τα υπογράψω και θα αρχίζω να κοιτάω ποιος προωθεί αυτές τις πράξεις. Και τώρα που μιλάμε γίνονται κινήσεις για ρουσφέτια".
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...