Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Ασάνζ: «Αν με στείλουν στην Αμερική μπορεί να με σκοτώσουν»

Πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να δολοφονηθεί θεωρεί ο Τζούλιαν Ασάνζ σε περίπτωση που εκδοθεί στην Αμερική.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», ο ιδρυτής του Wikileaks δηλώνει ότι, εάν οι ΗΠΑ επιτύγχαναν την έκδοσή του για κατασκοπεία, θα υπήρχαν μεγάλες πιθανότητες να τον δολοφονήσουν μέσα σε κάποια αμερικανική φυλακή, «σε στυλ Τζακ Ρούμπι» το 1967.

Ο Τζακ Ρούμπι δολοφόνησε τον Λι Χάρι Όζβαλντ στις 24 Νοεμβρίου 1963, δύο ημέρες μετά τη σύλληψη του Όσβαλντ για τη δολοφονία του προέδρου Κένεντι.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει αποφυλακισθεί υπό όρους στη Βρετανία, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο έκδοσής του στη Σουηδία.

Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον ψάχνει τρόπους να του απαγγείλει κατηγορίες για κατασκοπεία, μετά τη δημοσίευση χιλιάδων αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων.

Ο ιδρυτής του Wiki
leaks δήλωσε ότι εάν οι ΗΠΑ ζητήσουν την έκδοσή του «η μοίρα του θα είναι στα χέρια του Ντέιβιντ Κάμερον» και τόνισε ότι εάν ο βρετανικός λαός τον στηρίξει, τότε δύσκολα οι πολιτικοί θα πάρουν την απόφαση της έκδοσής του.
Ο Ασάνζ συνελήφθη στο Λονδίνο στις 7 Δεκεμβρίου, βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τις σουηδικές αρχές, και φυλακίστηκε για εννέα ημέρες.

Η ακροαματική διαδικασία για την έκδοσή του στη Σουηδία θα αρχίσει στις 7 Φεβρουαρίου, αλλά αναμένεται να διαρκέσει μήνες, εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων εφέσεων που έχει τη δυνατότητα να ασκήσει.

ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...