Οι «τεμπέληδες» Ελληνες εργαζόμενοι δουλεύουν πολύ περισσότερο από τους Γερμανούς, τους Ολλανδούς και τους Σκανδιναβούς, και μάλιστα έρχονται πρώτοι σε ώρες εργασίας σε ολόκληρη την Ε.Ε., σύμφωνα με έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε γενικές γραμμές, ο Νότος εργάζεται περισσότερες ώρες από το Βορρά. Απόδειξη, η διαφορά που υπάρχει μεταξύ Ελλήνων (2.120 ώρες το χρόνο), Ιταλών (1.802), Πορτογάλων (1.745) και Ισπανών (1.627) σε σχέση με τους Φινλανδούς (1.728), Αυστριακούς (1.631), Σουηδούς (1.625), Λουξεμβούργιους (1.555), Γερμανούς (1.432) και Ολλανδούς (1.389 ώρες).
Από την άλλη πλευρά, παρατηρείται ότι το 26,3% των Γερμανών εργαζομένων δουλεύουν υπό καθεστώς μερικής εργασίας, ενώ οι Ολλανδοί που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία αντιπροσωπεύουν το 48,2 % του ενεργού πληθυσμού. Το ελληνικό ποσοστό δεν υπερβαίνει το 6%... Ετσι εξηγούνται και τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας στη Γερμανία, την Ολλανδία και γενικά στις χώρες του Βορρά. Ανθούν τα γραφεία ενοικίασης εργαζομένων...
Η έκθεση δημοσιεύθηκε με αφορμή τη δρομολόγηση της δεύτερης φάσης διαβουλεύσεων μεταξύ της Επιτροπής και των εκπροσώπων των εργοδοτών και των εργαζομένων για την τροποποίηση της οδηγίας για το χρόνο εργασίας, μετά την απόρριψη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Απρίλιο 2009, της πρότασης που είχε υποβάλει η Κομισιόν το 2004.
Στην πρόταση του 2004, η Επιτροπή, προβάλλοντας την ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας (απλούστευση διαδικασιών στις προσλήψεις αλλά και στις απολύσεις), αντί να καταργήσει όπως θα έπρεπε την επιλογή εξαίρεσης (opt out) των Βρετανών, προέβλεπε αποκλίσεις από τον κανόνα της 48ωρης εργασίας στα κράτη-μέλη, αφήνοντας έτσι παράθυρα για αύξηση του ορίου μέχρι και 65 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Η πρόταση απορρίφθηκε έπειτα από μια 5ετία σκληρών διαπραγματεύσεων από το Ευρωκοινοβούλιο, στο πλαίσιο της διαδικασίας συναπόφασης με το Συμβούλιο Υπουργών, το οποίο είχε καταλήξει σε μια κατ' αρχήν συμφωνία επί της πρότασης της Επιτροπής.
Με τη νέα διαβούλευση καλούνται οι κοινωνικοί εταίροι να εκφράσουν τις απόψεις τους για τις διάφορες εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά την επανεξέταση των κανόνων της Ε.Ε. για το χρόνο εργασίας. Η Επιτροπή θα υποβάλει νέα πρόταση το φθινόπωρο του 2011. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου