Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Χριστούγεννα 2010: ο Άγιος Βασίλης φέτος είναι «σε δίαιτα»

Λιγότερα δώρα, φθηνότερα και πιο χρήσιμα, επιλέγουν φέτος οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, επηρεασμένοι από την κρίση, ενώ ιδιαίτερα δημοφιλείς έχουν καταστεί οι αγορές μέσω του Διαδικτύου, σύμφωνα με έρευνα της επιχείρησης Deloitte, που δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα Liberation.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 19 ευρωπαϊκές χώρες, με τη συμμετοχή 20.655 πολιτών. Όπως συμπέρανε, οι Ευρωπαίοι φέτος πρόκειται να μειώσουν τα έξοδα των Χριστουγέννων για δώρα, εξόδους και γιορτινά γεύματα κατά μέσο όρο κατά 2,5 %, δαπανώντας 590 ευρώ.
Επηρεασμένοι από τα μέτρα λιτότητας, οι κάτοικοι πολλών ευρωπαϊκών χωρών θα «σφίξουν τα λουριά». Σ’ αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι Έλληνες, που θα ξοδέψουν 410 ευρώ (-21%) τα Χριστούγεννα, καθώς και οι Ιρλανδοί, οι οποίοι, παρά την οικονομική στενότητα, θα αφιερώσουν 1.020 ευρώ στον προϋπολογισμό των εορτών. Αντίθετα, ορισμένες πιο ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες θα αυξήσουν τα έξοδά τους, με αποκορύφωμα τους κατοίκους του Λουξεμβούργου, οι οποίοι θα δαπανήσουν 1.200 ευρώ, τους Ελβετούς (+1,2%) και τους Γερμανούς (+0,4%).
Το 94% των Ευρωπαίων επιθυμεί να πραγματοποιήσει κατά κύριο λόγο «χρήσιμες» αγορές. Συγκεκριμένα, το 81% των ερωτηθέντων θα αγοράσει δώρα για λιγότερα άτομα, το 77% θα αναζητήσει δώρα λιγότερα ακριβά, ενώ το 84% θα επιδιώξει να επωφεληθεί από τις προσφορές.
Στη Γαλλία, ο προϋπολογισμός των εορτών θα ανέλθει στα 605 ευρώ, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. «Θα μπορούσαμε να υποκύψουμε στον πειρασμό της μαγείας των Χριστουγέννων, ξεχνώντας ότι στην καθημερινή ζωή δεν είναι όλα ρόδινα», δηλώνει ο Antoine de Riedmatten, υπεύθυνος στον τομέα διανομής της Deloitte.
tvxs.gr

2 σχόλια:

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο , για πρώτη φορά μετά το 2021, με το μέγεθος της νέας έκδοσης να εκτιμ...