Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Κ. Σημίτης: «Να τελειώνει η παραπληροφόρηση» για το θέμα του swap του 2001

 Στον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τα μέλη της κυβέρνησής του την περίοδο 2000- 2001 «σκόνταψε» η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση μετατροπής μέρους του δημοσίου χρέους σε ευρώ από την Goldman Sachs, αμέσως μετά τη συμφωνία για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News. Δηλαδή, «στις μεθόδους δημιουργικής λογιστικής με τη χρήση παράγωγων προϊόντων (swaps) ώστε να αποκρυβεί το μέγεθος του δημοσίου χρέους της χώρας». «Καιρός είναι να τελειώνουν οι υποκρισίες και η παραπληροφόρηση» δήλωσε, σχολιάζοντας το δημοσίευμα ο κ. Σημίτης, προσθέτοντας πως «η ανακίνηση του θέματος του swap του 2001 εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες».
Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε: «Καιρός είναι να τελειώνουν οι υποκρισίες και η παραπληροφόρηση. Οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη αποφανθεί δημόσια ότι οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης το 2001 ανταποκρίνονταν στους κοινοτικούς κανόνες και τις πρακτικές που εφάρμοσαν και άλλες χώρες την ίδια εποχή και σε παρόμοια έκταση. Η ανακίνηση του θέματος του swap του 2001 εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες».
Στο δημοσίευμα της Real News αναφέρεται πως η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου έκλεισε την προκαταρτική έρευνα και διαβίβασε αμελλητί την δικογραφία στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε. Στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών προς τον Άρειο Πάγο, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, αναφέρεται ότι «κατά τη διεξαγωγή της προκαταρκτικής έρευνας προέκυψαν καταγγελίες σχετικά με αξιόποινες πράξεις που φέρονται να τελέστηκαν από τον πρώην πρωθυπουργό και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου την περίοδο 2000-2001».
Ο Ι.Τέντες ανέθεσε στον αντιεισαγγελέα Αθανάσιο Κατσιρώδη να εξετάσει εάν θα πρέπει να αποσταλεί η δικογραφία στην Βουλή. Εφόσον ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κρίνει πως η δικογραφία πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή, το Κοινοβούλιο θα αποφασίσει για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης
Η προκαταρτική έρευνα ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία που έκανε στις 30 Απριλίου 2010 ο δικαστής Φαγιάντ Μουλά Καλί, κάτοικος Βιέννης.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο , για πρώτη φορά μετά το 2021, με το μέγεθος της νέας έκδοσης να εκτιμ...