Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Γ. Παπανδρέου: "Η οικονομική κρίση οδηγεί σε κοινωνική αστάθεια"

Σύνοδος Κορυφής του ΟΑΣΕ
«Πρόκληση» αποκάλεσε, στην ομιλία του, ο Έλληνας πρωθυπουργός την πρώτη, ύστερα από 11 χρόνια Σύνοδος Κορυφής του ΟΑΣΕ, στο Καζακστάν καθώς όπως είπε «το οργανωμένο έγκλημα, το εμπόριο ναρκωτικών και ανθρώπων, η τρομοκρατία, οι πρόσφυγες λόγω της κλιματικής αλλαγής, η πρόσβαση στο πόσιμο νερό, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελούν μορφές της πολιτικής ασφάλειας του 21ου αιώνα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μένουν ακόμα να γίνουν πολλά για να υπάρξουν αποτελεσματικές κοινές ενέργειες και υπογράμμισε πως για αυτόν ακριβώς τον σκοπό οργανώσεις όπως ο ΟΑΣΕ έχουν μεγάλη σημασία, μιας και αυξάνεται η πεποίθηση πως κανένα έθνος-κράτος δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει τέτοιου μεγέθους προβλήματα.

Την ίδια ώρα, ο κ. Παπανδρέου χαιρέτισε την πρόταση του προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ για προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου ενώ απέδωσε εν μέρει, την "επιστροφή στον εθνικισμό" στις ανισορροπίες του παγκόσμιου συστήματος.

Αναφερόμενος στις διεθνείς οικονομικές αγορές, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για αύξηση της ανισότητας μεταξύ εθνών.

"Η οικονομική κρίση όπου τα κέρδη είναι ιδιωτικά και οι ζημίες κοινωνικοποιούνται σίγουρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική και κοινωνική αστάθεια και η ανισότητα, κατά τη γνώμη μου, είναι μια από τις αιτίες που έχουμε παγκόσμια οικονομική ανισότητα", είπε ο κ. Παπανδρέου.
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η Σύνοδος της Κέρκυρας το 2009, επί ελληνικής προεδρίας του ΟΑΣΕ, εμπνεύστηκε από την πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ για μια νέα συμφωνία ασφαλείας στην Ευρώπη και η πρωτοβουλία εκείνη αποσκοπούσε στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των εταίρων.
Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός καλωσόρισε το "νέο πνεύμα συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας".
Υπογράμμισε ακόμη ότι η αληθινή δοκιμασία για τον ΟΑΣΕ είναι η επίλυση συγκρούσεων, η οποία μπορεί να μην αποτελεί μεν προϋπόθεση για την εγκαθίδρυση μιας κοινότητας ασφαλείας, αλλά πρέπει να είναι η φυσιολογική εξέλιξη της όλης διαδικασίας.
Σε ό,τι αφορά τις κλιματικές αλλαγές, αναφέρθηκε στις ελληνικές πρωτοβουλίες για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, πρωτοβουλία ληφθείσα σε συνεργασία με την Τουρκία και άλλες 18 χώρες, και στην ανάλογη πρωτοβουλία μαζί με 12 χώρες της Μαύρης Θάλασσας.
Ανέφερε επίσης ότι ένα άλλο κλειδί για την περιφερειακή ασφάλεια αποτελεί η συνεργασία για τη μετανάστευση, την οποία χαρακτήρισε μεγάλη πηγή ανησυχίας για την Ελλάδα δεδομένου ότι τα ελληνικά σύνορα αντιμετωπίζονται ως εύκολη είσοδος για την Ευρώπη με αποτέλεσμα τον περασμένο χρόνο το 90% των παράνομων μεταναστών στην ΕΕ να έχει εισέλθει από την Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για ένα νέο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής

Πριν από λίγες μέρες ο Παύλος Γερουλάνος, του ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε έναν αριθμό που προκαλεί έκπληξη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν, ανά τη χώρα, 72.0...