Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Τι προτείνουν οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία

Τη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη τους πραγματοποίησαν το Σάββατο στην Αθήνα οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, οι οποίες συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη μαζί με το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, το ΚΙΔΗΣΟ και την ΕΔΕΜ. Το θέμα της συνδιάσκεψης ήταν «Για έναν νέο ενιαίο φορέα».
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, η πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ), η ανασυγκρότηση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, της κεντροαριστεράς, της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας, καθώς και η μέχρι σήμερα πορεία τους. Οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία
κατέληξαν με οκτώ λευκά στις εξής αποφάσεις - προτάσεις:
• Να θέσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη σε απόλυτη προτεραιότητα τη διοργάνωση, το τέλος του τρέχοντος έτους, Ιδρυτικού Συνεδρίου νέου και ενιαίου φορέα και εκλογή επικεφαλής από τη βάση, με άμεση εκλογή συνέδρων από Μητρώο Μελών του νέου φορέα.
• Επιδιώκεται η δημιουργία ενός νέου τύπου κόμματος με δημοκρατική λειτουργία των οργάνων, συμμετοχικές διαδικασίες, διαφάνεια, έλεγχο και λογοδοσία. Με ενότητα, αλλά και ανανέωση όχι μόνο σε πρόσωπα, αλλά και σε ένα σύγχρονο πολιτικό λόγο της σοσιαλδημοκρατίας, ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και προτάσεων για τα προβλήματα του σήμερα, μια νέα πολιτική κουλτούρα και συμπεριφορές που θα αφήνουν πίσω τις παθογένειες και το μοντέλο των πελατειακών και αρχηγικών κομμάτων.
• Οι Κινήσεις Πολιτών προτείνουν να συσταθεί στη Δημοκρατική Συμπαράταξη Ομάδα Επαφής για άμεση έναρξη ουσιαστικού διαλόγου και συνδιαμόρφωσης οδικού χάρτη προς το Ιδρυτικό Συνέδριο με τις άλλες δυνάμεις και στελέχη εκτός ΔηΣυ που πραγματικά ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν.
• Όσο για τη σύνθεση και το χαρακτήρα του, το Συνέδριο του Ιουνίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μπορεί να είναι προγραμματικό-οργανωτικό, με αντικείμενο την περαιτέρω επεξεργασία των προγραμματικών προτάσεων της και του οδικού χάρτη για το Ιδρυτικό Συνέδριο.
Οι Κινήσεις δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, καλώντας όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις να κάνουν υπερβάσεις, για τη δημιουργία του νέου, ενιαίου φορέα που θα επιτρέψει στο χώρο να ασκήσει και πάλι το διακριτό, ιστορικό του ρόλο και να αγωνιστεί για την αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, την ήττα του εθνολαϊκισμού και την προώθηση της πολιτικής της εθνικής συνεννόησης με προγραμματικές συμφωνίες, για το παρόν και το μέλλον της χώρας.
Στη διάρκεια της συνδιάσκεψης υπήρξε έντονη κριτική και προβληματισμός για την πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για τις καθυστερήσεις στη δημιουργία του νέου, ενιαίου φορέα του χώρου. Κατατέθηκε εναλλακτική πρόταση για μη συμμετοχή των Κινήσεων Πολιτών στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Ιούνιο που απορρίφτηκε με 18 ψήφους υπέρ, 38 κατά και πέντε λευκά.
https://www.eklogika.gr/news/Dhmokratikh-Sumparataksh-Ti-proteinoun-oi-Kinhseis-Politwn-gia-th-Sosialdhmokratia-07-05-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...