Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Φόροι, εργασιακά, συντάξεις, αποκρατικοποιήσεις: Τι απαιτούν οι δανειστές


Σε εξέλιξη είναι, στον χώρο διαμονής των θεσμών, η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη με το κουαρτέτο. Στη συνάντηση συμμετέχει και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργος Χουλιαράκης.
Αντικείμενο των σημερινών διαπραγματεύσεων είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (μέσω του ESM) και το ΤΑΙΠΕΔ (πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ύψος εσόδων που θα οδεύσουν προς την ανάπτυξη). Ωστόσο οι δανειστές πιέζουν ασφυκτικά την ελληνική πλευρά σε τουλάχιστον 5 τομείς προκειμένου να κλειδώσει η
συμφωνεί και έως τις 18 Αυγούστου να έχει ψηφιστεί. Σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα χρειαστεί μία ακόμα συμφωνία-γέφυρα.
Συνεχίζονται οι εργασίες στα τεχνικά κλιμάκια
Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων η συζήτηση εστιάζει στα δημοσιονομικά. Ως σενάριο βάσης έχει κλειδώσει η ύφεση 3,3% το 2015 και η καταγραφή πρωτογενούς ελλείμματος 1% του ΑΕΠ. Υπό αυτή την παραδοχή εξετάζεται ο τρόπος που η ελληνική οικονομία θα οδηγηθεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Οι απαιτήσεις των δανειστών για κλείσει η συμφωνία
Αποκρατικοποιήσεις
Σε ό,τι αφορά στις αποκρατικοποιήσεις και το ΤΑΙΠΕΔ οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν και στη διαμόρφωση του νέου Ταμείου που σε βάθος 30 ετών θα αναλάβει τη διαχείριση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ. Το Ταμείο θα πρέπει να συσταθεί άμεσα και να αρχίσει να λειτουργεί σταδιακά, καθώς ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες για να επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Το νέο Ταμείο θα λειτουργεί ως κρατικός φορέας στον τομέα του real estate και δεν θα διαθέτει μόνον ακίνητα. Θα διαχειρίζεται επίσης επιχειρήσεις και μετοχικά πακέτα του Δημοσίου, με συνολική αξία 50 δισ. ευρώ. Με βάση τη συμφωνία, το 50% των εσόδων προβλέπεται να διατεθεί για να καλύψει την «τρύπα» από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το υπόλοιπο θα μοιραστεί στα δύο, και θα πάει για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.
Κόκκινα δάνεια
Από την άλλη πλευρά το ζητούμενα στα «κόκκινα δάνεια» είναι η διαχείριση του προβλήματος, καθώς αυτή θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Το ποσό που θα χρειαστούν οι τράπεζες δεν είναι ακόμη σαφές, καθώς κινείται από τα 10 έως τα 25 δισ. Ευρώ.
Στο πεδίο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πολλά πεδία μένουν ανοικτά.  Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη θέση της από την προεκλογική της πρόθεση για φορέα ειδικού σκοπού προς την Bad Bank που φέρεται να ζητούσαν οι τραπεζίτες.
Φορολογική καταιγίδα
Η απαίτηση των δανειστών είναι η αύξηση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και μπλοκάκια από το 55% που είναι για φέτος στο 75% και για το 2016% στο 100%.
παράλληλα ζητούν αύξηση και στην έκτακτη εισφορά για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 50.000 το χρόνο από το 4% στο 6%.
Σε ό,τι αφορά στον ΕΝΦΙΑ οι δανειστές απαιτούν έσοδα ύψους 2,6 δισ. ευρω και από εκεί και πέρα συζητούν για κάποιες ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες μικρής ακίνητης περιουσίας και μετατόπιση των βαρών σε αυτούς με ιδιοκτησίας αξίας από 300.000 ευρώ και πάνω.
Ασφαλιστικό-Συντάξεις
Στο ασφαλιστικό οι εκπρόσωποι των Θεσμών ζητούν την επίσπευση της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για όσους είναι στο ηλικιακό όριο μεταξύ 50 -55 ετών, προκειμένου αυτή να επέλθει νωρίτερα από το 2022.
Το βασικό σενάριο πάντως προβλέπει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ακόμη και κατά 6,5 χρόνια από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 για όσους είναι 50 ετών και μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη σε αυτή την ηλικία (π.χ. μητέρες με ανήλικο τέκνο).
Η αύξηση για τους 50άρηδες του 2016 ανέρχεται στα 8 έτη, το 2017 φτάνει τα 9,5 έτη, το 2019 στα 12,5 έτη, το 2020 εκτινάσσεται στα 14 έτη, το 2021 εκτοξεύεται στα 15,5 έτη και το 2022 καταλήγει στα 17 έτη.
Εργασικά
Οι δανειστές εμφανίζονται κατά της παράτασης της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων, ζητούν παρεμβάσεις σ τις ομαδικές απολύσεις και στις συνδικαλιστικές άδειες. Οι θεσμοί ζητούν αλλαγές στο πλαίσιο που αφορά στη συνδικαλιστική δράση, κυρίως σε σχέση με τον τρόπο προκήρυξης απεργιών. Οι θεσμοί ζητούν η απόφαση να λαμβάνεται με πλειοψηφία 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών του σωματείου και όχι των συμμετεχόντων στη γενική συνέλευση, καθιστώντας στην πράξη πολύ δύσκολη τη λήψη άμεσης απόφασης. Παράλληλα, ζητούν αύξηση του χρόνου προειδοποίησης σε 48 ώρες πριν από την πραγματοποίησή της (σήμερα απαιτείται 24ωρη προθεσμία).
http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...