«Γκρίζες σκιές» στην παγκόσμια οικονομία το 2015 διαβλέπουν πολλοί οικονομολόγοι και αναλυτές κατά τους οποίους η Κίνα, η Fed, αλλά και η χώρα μας συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες απειλές. Στοιχειοθετώντας τις απόψεις τους βρίσκουν μάλιστα... πάτημα στις πρόσφατες πτωτικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων διεθνών οργανισμών και επενδυτικών οίκων για τους φετινούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Είναι ενδεικτικό πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία εξαμηνιαία του έκθεση εκτιμά ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα «τρέξει» φέτος με ρυθμό 3,3% αντί 3,5% που έλεγε στην αρχή του έτους. Χειρότερη είναι η εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας που μιλά για ανάπτυξη 2,8% (από 3% τον Ιανουάριο), ενώ η Fitch κάνει λόγο για αποσπασματική και ανομοιόμορφη ανάπτυξη μεταξύ των αναπτυγμένων αλλά και των αναδυόμενων οικονομιών, η οποία
συνολικά θα φτάσει στο 2,4%.
Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι προ διμήνου οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες από την ομάδα των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών (G20), χτύπησαν «καμπανάκι» τονίζοντας πως μια έξοδος από τις πολιτικές «εύκολου χρήματος» μπορεί να στείλει «κύματα σοκ» ανά τον κόσμο μέσω των αγορών.
Η Standard & Poor's, από την πλευρά της, σε report που έδωσε στη δημοσιότητα την τελευταία εβδομάδα ανέφερε ότι Ελλάδα, Κίνα και Fed αποτελούν τους τρεις μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις τις αξιολογήσεις των κρατών διεθνώς.
Ειδικά για την Ελλάδα, η S&P επισημαίνει ότι η κατάσταση, παρά τη βραχυπρόθεσμη λύση, παραμένει αβέβαιη, γεγονός που δύναται να επηρεάσει δυσμενώς το επενδυτικό κλίμα. Σχετικά με την Κίνα, ο αμερικανικός οίκος προειδοποιεί ότι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης θα προκαλέσει κύμα «λουκέτων» στα κινεζικά εργοστάσια.
Ως προς την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), η S&P τονίζει ότι η αύξηση των μηδενικών επιτοκίων θα έχει σημαντικό αντίκτυπο τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τις υπόλοιπες χώρες.
Τις μεγαλύτερες απειλές για το παγκόσμιο οικοδόμημα αναλύει σε εκτενές δημοσίευμά του και το CNN Money, καλώντας τους επενδυτές να προσέξουν κάποια φαινόμενα, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι κάποια θετικά φαινόμενα μπορούν να λειτουργήσουν αρνητικά. Συγκεκριμένα, απαριθμεί τις εξής απειλές:
http://www.imerisia.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου