Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Το ταμείο της δημόσιας περιουσίας και το δίλημμα της κυβέρνησης


Το υπουργείο Οικονομικών κάνει μεγάλα σχέδια για το ελληνικό ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας της χώρας. Σωστά υπογραμμίζει ότι πρόκειται για κάτι αντίστοιχο με τα sovereign funds της Νορβηγίας και της Αυστραλίας. Στόχος είναι να «εφευρίσκει τρόπους εσόδων και όχι υποχρεωτικά να πουλάει περιουσιακά στοιχεία» λένε στο υπουργείο Οικονομικών. Αλλά αυτή η άποψη συμφωνεί με τη θέση της Αριστεράς ότι η πώληση περιουσιακών στοιχείων είναι «κάτι κακό». Εδώ σταματούν και οι ομοιότητες με τα ταμεία της Αυστραλίας και της Νορβηγίας.
Διότι η πώληση περιουσιακών στοιχείων θα είχε ως αποτέλεσμα να «ζεσταθεί» η παγωμένη ελληνική οικονομία με την εισαγωγή ξένων κεφαλαίων σε μια οικονομία που μοιάζει με την ξεραμένη γη το καλοκαίρι αναζητώντας το «νεράκι» των άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI).

H αναδιοργάνωση του σημερινού ΤΑΙΠΕΔ με νέο νόμο και νέα διοίκηση, θα καθυστερήσει τη χρήση μιας σειράς μεταβιβάσεων στοιχείων του δημοσίου που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως «προσάναμμα» για μια επανεκκίνηση της οικονομίας. Γι' αυτό ίσως να είναι πιο σωστή η λογική ενός εκ των σημερινών επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, του Στ. Πιτσιόρλα, ο οποίος προτείνει τη διατήρηση των σημερινών σχημάτων (ΤΑΙΠΕΔ,ΤΧΣ) με «στέγη» μια holding εταιρεία που θα παίζει τον ρόλο εκείνο που της έδωσαν οι ηγέτες της Ε.Ε. με την απόφαση της 12ης Ιουλίου.
Ο κ. Πιτσιόρλας, από τους λίγους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ που αντιλαμβάνονται πώς λειτουργεί η αγορά, κατά τη διάρκεια της εξάμηνης διαπραγμάτευσης, είχε προτείνει να πληρώνεται μέρος του χρέους κατευθείαν από κλειδωμένο λογαριασμό από τα έσοδα του ταμείου ενώ προώθησε όλες τις σημαντικές ενέργειες που κληρονόμησε το ταμείο, με εξαίρεση τα VLTs που μπλόκαρε η νέα ηγεσία της επιτροπής παιγνίων. Παρόλα αυτά έχει απέναντι -κι εκείνος αλλά και οποιοσδήποτε άλλος αναλάβει- ένα κόμμα που αντιμετωπίζει με καχυποψία την πώληση δημόσιας περιουσίας σε μία χώρα που τίποτα κρατικό δεν λειτουργεί σωστά.
Το ότι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που πίστευαν το ακριβώς αντίθετο, δεν είχαν να παρουσιάσουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα δείχνει ότι το πολιτικό πρόβλημα της χώρας είναι ένα από τα πολλά που αντιμετωπίζει. Με απλά λόγια, το sovereign fund θα λειτουργεί σε μία χώρα χωρίς κτηματολόγιο, χωρίς τράπεζες, με πολυνομία, κακή διοίκηση, χωρίς σταθερό φορολογικό σύστημα και με δικαστήρια που «καθαρίζουν» αστικές υποθέσεις σε 9-11 χρόνια! Κατά τα άλλα θα έχει την έδρα του στην Ελλάδα, όπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.
http://www.protagon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...