Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Για να σωθεί η ΕΕ, πρέπει να αλλάξει ριζικά

Πάνος Τριγάζης
Με τον νέο και πολλά υποσχόμενο νομικό Γιάννη Γούναρη, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών και ενεργό μέλος πολλών κινημάτων, συγγράψαμε βιβλίο με τίτλο «Επανίδρυση της Ευρώπης», το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ταξιδευτής, με προλόγους από τον Γιάννη Δραγασάκη και τη Λουτσιάνα Καστελίνα.


Η πρότασή μας για τα σημερινά προβλήματα και το μέλλον της Ευρώπης συνοψίζεται στα ακόλουθα:

1. Οι λαοί της Ευρώπης υφίστανται μια πρωτοφανή νεοφιλελεύθερη επέλαση, που ανοίγει τις καταπακτές της ιστορίας και οδηγεί στην επανεμφάνιση των αποκρουστικών φαινομένων του
φασισμού, του επιθετικού εθνικισμού και της ξενοφοβίας σε όλες τις μορφές τους, με πιο πρόσφατη εκείνη της ισλαμοφοβίας. Στο στόχαστρο βρίσκεται η ίδια «η καρδιά του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού», οι κοινωνικές και δημοκρατικές κατακτήσεις των λαών που κερδήθηκαν μετά από μεγάλες επαναστάσεις, όπως η Γαλλική και η Οκτωβριανή, και μέσα από σκληρότατους αγώνες, όπως οι αντιφασιστικοί αγώνες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

2. Ποτέ η ευρωπαϊκή Ιδέα δεν είχε δεχτεί τόσο σοβαρά πλήγματα όσο σήμερα. Το ίδιο το μετά-Μάαστριχτ ευρωπαϊκό οικοδόμημα κλυδωνίζεται από την κρίση και αμφισβητείται όλο και περισσότερο από τους εργαζόμενους και τους λαούς της Ευρώπης.

3. Πρόκειται για υπαρξιακή κρίση της Ευρώπης, η οποία απαιτεί το ταχύτερο μια μεγάλη ανατροπή των αντιδημοκρατικών ευρωπαϊκών δομών και ριζικές κοινωνικές αλλαγές, μέσα από την ήττα του νεοφιλελευθερισμού και του ευρωατλαντισμού. Μια ριζική ευρωπαϊκή αλλαγή, που μπορεί να ξεκινήσει και από μια χώρα όπως η Ελλάδα, με την ανάδειξη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

4. Για να σωθεί η ΕΕ πρέπει να αλλάξει ριζικά εκ θεμελίων, να επανιδρυθεί, με κύριο ζητούμενο μια ενωμένη Ευρώπη των λαών και των πολιτών, στη βάση του σεβασμού των εθνικών και πολιτισμικών ταυτοτήτων, της ισότιμης συνεργασίας και αλληλεγγύης. Αυτή είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η οποία επενδύει στην ελπίδα, αποκρούει τον φόβο και τις αντιλήψεις του εθνικού απομονωτισμού, που είναι εντελώς παρωχημένες στις πραγματικότητες του 21ου αιώνα. Στο πνεύμα αυτό, απαιτούνται κοινές δράσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, παράλληλα με τους αγώνες στα εθνικά επίπεδα.

5. Ταυτόχρονα, ζητείται επιστροφή στις ρίζες της ευρωπαϊκής Ιδέας, (που γεννήθηκε πριν 200 χρόνια και δεν είναι μια ιδέα του ψυχρού πολέμου), ως ιδέας δημοκρατικής, φιλειρηνικής και πανευρωπαϊκής. Μιας ιδέας, που στον 21ο αιώνα μπορεί και πρέπει να αποκτήσει νέα χαρακτηριστικά και νέο περιεχόμενο ώστε να πορευτεί η Ευρώπη στο δρόμο των ανθρωποκεντρικών απελευθερωτικών οραμάτων και της οικολογίας.
Ούτε εθνοκεντρισμός, ούτε υποταγή

6. Η Ενωμένη Ευρώπη του 21ου αιώνα, με τους λαούς στο προσκήνιο, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει αποφασιστικό παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας για όλον τον κόσμο, να συμβάλει αποφασιστικά στον εκδημοκρατισμό και τον εξανθρωπισμό των διεθνών σχέσεων, στην αναβάθμιση του ρόλου του ΟΗΕ ώστε να υπηρετεί τους ιδρυτικούς του στόχους.

7. Η ίδια η Ευρώπη πρέπει να απαλλαγεί από το ΝΑΤΟ, τα πυρηνικά και τις ξένες βάσεις και να αποκτήσει ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ειρήνης και ασφάλειας με τη συμμετοχή και της Ρωσίας. Η τρέχουσα ουκρανική κρίση διδάσκει ότι η Ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη Ρωσία και πολύ περισσότερο εναντίον της.

8. Η κατάκτηση ενός ισότιμου ρόλου και μιας νέας θέσης της Ελλάδας στο διεθνές και περιφερειακό γίγνεσθαι (Βαλκάνια – Μεσόγειος), συνδέεται αδιάρρηκτα με την ικανότητά της να συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διαδικασίες και θεσμούς με διεκδικητικό πνεύμα, χωρίς σύνδρομα υποταγής και «ψωροκώσταινας».

9. Η χώρα μας δικαιούται και μπορεί να κατακτήσει μια νέα θέση στην Ε.Ε. και γενικότερα στην Ευρώπη. Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη δεν αναιρεί την αναγκαία εθνική στρατηγική, αλλά αποτελεί κύριο συστατικό της, στο βαθμό που θα επιβληθούν ριζικές προοδευτικές αλλαγές στο σημερινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

10. Η απαλλαγή της Ελλάδας από τις μνημονιακές πολιτικές θα την καταστήσει ικανή να έχει πιο ισχυρή φωνή στη διεθνή σκηνή, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητές της να αναλάβει ενεργό ρόλο προς όφελος της ειρήνης και των εθνικών της θεμάτων, στη βάση μιας νέας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, ουσιαστικής αναβάθμισης της διεθνούς της θέσης ως χώρας ευρωπαϊκής, βαλκανικής και μεσογειακής.
 http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...