Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Συστάσεις ΔΝΤ στα πλουσιότερα κράτη για μείωση δημοσίων δαπανών


Picture 0 for Συστάσεις ΔΝΤ στα πλουσιότερα κράτη για μείωση δημοσίων δαπανών

Για ενδείξεις ότι το χρέος των πλουσιότερων κρατών σταθεροποιείται, αλλά παραμένει «σε ιστορικά υψηλά επίπεδα» και αυτό σημαίνει ότι είναι αναγκαίο να μειωθούν περαιτέρω οι δημόσιες δαπάνες, κάνει λόγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

«Στις ανεπτυγμένες οικονομίες τα πρόσφατα πολιτικά μέτρα» περιοριστικού χαρακτήρα που επιβλήθηκαν «γενικά επέτρεψαν να σταθεροποιηθούν οι λόγοι του χρέους, αλλά οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες και το χρέος παραμένει σε ιστορικά (υψηλά) επίπεδα», υπογράμμισε ο διεθνής χρηματοοικονομικός θεσμός της Ουάσινγκτον στην τριμηνιαία έκθεσή του για δημοσιονομικά θέματα.


Κατά μέσο όρο το δημόσιο χρέος των πλουσίων κρατών αναμένεται, όπως και το 2013, να ανέλθει στο 107,1% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) τους, πριν υποχωρήσει ελαφρά, κατά 0,2% το 2015, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου. Συγκριτικά, το χρέος των αναπτυσσόμενων οικονομιών αναμένεται να ανέλθει στο 33,7% του ΑΕΠ τους φέτος.

Με ένα λόγο χρέους προς ΑΕΠ που προβλέπεται να ανέλθει στο 243,5% το 2014, η Ιαπωνία αναμένεται να παραμείνει στην κορυφή της κατάταξης των ανεπτυγμένων οικονομιών με το υψηλότερο χρέος, ακολουθούμενη από την Ελλάδα (174,7%) και την Ιταλία (134,5%).

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το άχθος του χρέους αναμένεται να γίνει ακόμη βαρύτερο σε περίπτωση που ενσκήψει αποπληθωρισμός (παρατεταμένη πτώση του δείκτη τιμών καταναλωτή), ο οποίος θα έχει «βλαπτικές συνέπειες», καθώς θα μεγεθύνει περαιτέρω το χρέος.
Βραχυπρόθεσμα, το ΔΝΤ σημειώνει ότι οι πολιτικές λιτότητας αναμένεται να επιβραδύνουν το ρυθμό «της πλειονότητας των βιομηχανοποιημένων χωρών», βαραίνοντας στην οικονομική ανάκαμψη.
http://www.voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...