Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Γκρίζες ζώνες στο σχέδιο συγχώνευσης

ΥΓΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΕΝΕ ΓΙΑΤΡΟΙ, ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ
«Περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας», λένε γιατροί και φαρμακοποιοί. Ισως να φταίει το γεγονός ότι στερείται διευκρινίσεις, είναι ασαφές και γενικόλογο προκαλώντας ανασφάλεια και πολλές απορίες.
Για ασάφειες και παράθυρα στο πολυνομοσχέδιο του Α. Λοβέρδου κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι Για ασάφειες και παράθυρα στο πολυνομοσχέδιο του Α. Λοβέρδου κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι «Πού και πώς θα εργάζονται στον νέο Οργανισμό Παροχών Υγείας 8.500 γιατροί του ΙΚΑ», λέει στην «Ε» ο Γιάννης Μπασκόζος, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
«Τι εννοεί ο υπουργός όταν λέει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα κρατούν από τα φαρμακεία ένα ποσοστό κυμαινόμενο 0,5-8%, όταν πληρώνουν στην ώρα τους, όταν το ποσοστό αυτό για τους βιομηχάνους είναι 4%, σταθερό;» τονίζει ο Κωνσταντίνος Λουράντος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.
Το πολυνομοσχέδιο «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις», που παρουσίασε την Παρασκευή στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έχει προβληματίσει γιατρούς και φαρμακοποιούς. Και οι δύο κλάδοι ελπίζουν σε εξηγήσεις σήμερα κατά τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού.
Εργασιακές σχέσεις
«Οκτώμισι χιλιάδες γιατροί του ΙΚΑ είναι στον αέρα. Αγνωστες οι μελλοντικές εργασιακές τους σχέσεις, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Πού και πώς θα εργάζοται στον νέο Οργανισμό Παροχών Υγείας, που ανακοινώνει το πολυνομοσχέδιο», επισημαίνει ο Γιάννης Μπασκόζος.
Ο νέος Οργανισμός Παροχών Υγείας είναι το νέο νομικό πρόσωπο του πολυνομοσχεδίου Λοβέρδου -ελέγχεται από το υπουργείο Υγείας- στο οποίο θα υπαχθούν κέντρα Υγείας, γιατροί και διοικητικοί όλων των ασφαλιστικών φορέων.
«Αδιευκρίνιστοι οι όροι κάτω από τους οποίους θα εργαστούν στον νέο οργανισμό γιατροί και διοικητικοί. Οι γιατροί του ΙΚΑ, για παράδειγμα, θα δουλεύουν στα ιατρεία του ΙΚΑ, όπως εργάζονται σήμερα ή θα εργάζονται όπως οι γιατροί του ΟΑΕΕ στα δικά τους ιατρεία. Τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα θα χαθούν; Η συγχώνευση αυτή υπό τον νέο οργανισμό σημαίνει και περιορισμό των θέσεων εργασίας για γιατρούς και διοικητικούς;
Διότι όταν παύει να υπάρχει ένας οργανισμός στον οποίο προσφέρεις υπηρεσίες, χάνονται και το δικαίωμα στη θέση εργασίας, η μονιμότητα, συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Δεν ξεκαθαρίζει τίποτα από τα παραπάνω το πολυνομοσχέδιο», προσθέτει ο Γιάννης Μπασκόζος.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, «το πολυνομοσχέδιο αναφέρει ότι ο οργανισμός αυτός θα αγοράζει υπηρεσίες από φορείς του Δημοσίου όπως είναι τα εξωτερικά ιατρεία των κέντρα υγείας, συμβεβλημένους γιατρούς και από ιδιώτες επιχειρηματίες. Αυτό το παράθυρο που αφήνει το πολυνομοσχέδιο ανοιχτό τι σημαίνει; Οτι θα αγοράζει ο φορέας από ιδιώτες μεγαλο-επιχειρηματίες που θα φτιάξουν ιδιωτικά πολυϊατρεία και θα κλείσει τους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες που παλεύουν να επιβιώσουν; Η μάχη αυτή συνεχίζεται χρόνια με το μικρό ακτινολογικό εργαστήριο της γειτονιάς να πιέζεται από την εξάπλωση των μεγάλων διαγνωστικών κέντρων».
Το πολυνομοσχέδιο, αναφέρει ο Γ. Μπασκόζος, δεν ξεκαθαρίζει ούτε ποια θα είναι η σχέση του νέου οργανισμού με την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων. Από τη στιγμή που δημιουργείται ενιαίος φορέας για την οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δεν μπορεί να μείνουν έξω τα ιδιωτικά απογευματινά εξωτερικά ιατρεία.
Υπερωρίες
«Τι εννοεί ο υπουργός όταν λέει ότι θα ανοίγει το 40-100% των φαρμακείων τα Σάββατα με ευθύνη του περιφερειάρχη; Θα ανοίγουν τα φαρμακεία χωρίς να είναι τα ιατρεία και τα ασφαλιστικά ταμεία ανοιχτά. Να κάνουμε τι; Τη στιγμή που δεν λειτουργούν ιατρεία και ασφαλιστικά ταμεία ποιος είναι ο σκοπός τού να ανοίγουμε τα Σάββατα; Ούτως ή άλλως τα Σάββατα έχουμε διπλάσιες εφημερεύσεις από τις άλλες ημέρες. Το άνοιγμα δε των φαρμακείων τα Σάββατα σημαίνει προσωπικό, άρα υπερωρίες. Πώς θα βγουν τα έξοδα αυτά. Ποιο είναι το σκεπτικό;» διερωτάται ο Κ. Λουράντος.
Αλλο ένα θέμα που προβληματίζει τους φαρμακοποιούς έχει να κάνει με την «έκπτωση στα ασφαλιστικά των Ταμείων», που αναφέρει το πολυνομοσχέδιο. «Οταν τα Ταμεία πληρώνουν στην ώρα τους θα κρατούν ένα ποσοστό κυμαινόμενο 0,5-8%», εξηγεί ο Κ. Λουράντος. «Την ίδια ώρα το ποσοστό αυτό για τους βιομηχάνους είναι 4%, σταθερό. Είναι δυνατόν για εμάς να είναι κυμαινόμενο και μάλιστα τόσο υψηλό;» αναφέρει.
Ο κλάδος πάντως «περιμένει να πληρωθεί από τον Απρίλιο», προσθέτει ο Κ. Λουράντος: «Ο υπουργός Υγείας δήλωσε χθες ότι θα πληρωθούν τα χρέη, των 6 μηνών, στο επόμενο 15νθήμερο. Ιδωμεν». *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...