Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Τρομάζουν τα σενάρια σύγκρουσης ανάμεσα σε ΗΠΑ - Ρωσία

Του Γιώργου Παυλόπουλου
«Η σύγκρουση των υπερδυνάμεων», ήταν ο τίτλος που επέλεξε το Der Spiegel για το τελευταίο τεύχος του, στο πρωτοσέλιδο του οποίου κυριαρχούν οι φωτογραφίες δύο αγριεμένων προέδρων, του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Μπαράκ Ομπάμα, με φόντο τα ερείπια από το μαρτυρικό Χαλέπι. Το αφιέρωμα του γερμανικού περιοδικού, μάλιστα, έπεσε διάνα στη συγκυρία, καθώς τις ώρες ακριβώς που βρισκόταν στο τυπογραφείο, η αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ρώσους και Αμερικανούς έδειχνε να κλιμακώνεται ανεξέλεγκτα και επικίνδυνα. Αυτός, άλλωστε, είναι και λόγος που την Τρίτη, ένα άλλο γερμανικό έντυπο, η εφημερίδα Die Welt, έκανε το δικό της αφιέρωμα στον «Νέο Ψυχρό Πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία», θέτοντας μάλιστα ευθέως το ερώτημα «Με ποιου το μέρος
βρίσκεται η Γερμανία;» -το οποίο, αν μη τι άλλο, φανερώνει αγωνία για περαιτέρω όξυνση, η οποία θα αναγκάσει τους πάντες να διαλέξουν στρατόπεδα.
Πράγματι, η εικόνα που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στον πλανήτη είναι (ψυχρο)πολεμική, δίνοντας την αίσθηση ότι -κάπως και με κάποιο τρόπο- πλησιάζει η ώρα του ξεκαθαρίσματος των λογαριασμών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, τόσο των παλιών όσο και των νέων. Με άλλα λόγια, ανάμεσα στη σταθερά και με διαφορά ισχυρότερη υπερδύναμη και τη χώρα η οποία μοιάζει αποφασισμένη να ανακτήσει και να κατοχυρώσει λίγη από την αίγλη της Σοβιετικής εποχής. Αναμφίβολα δε, η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ουάσιγκτον λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών και των διαφορετικών αντιλήψεων που εκφράζουν Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ για τις σχέσεις με τον Πούτιν, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για «θερμά επεισόδια» ή ακόμη και για γενικευμένες συγκρούσεις.
Τρομάζουν τα σενάρια σύγκρουσης ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία
Την απειλή διατύπωσε ευθέως και δημοσίως ο αναπληρωτής πρωθυπουργός μιας χώρας που εμπλέκεται άμεσα στον συριακό εμφύλιο, της Τουρκίας. Ο κόσμος «βρίσκεται στα πρόθυρα ενός μεγάλου περιφερειακού ή παγκόσμιου πολέμου», δήλωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι ο «πόλεμος δι' αντιπροσώπων» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία μπορεί να εξελιχθεί σε απευθείας σύρραξη, προτού κανείς το καταλάβει και καταφέρει να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη.
Θα μπορούσε, βεβαίως, να ισχυριστεί κανείς ότι «σκύλος που γαβγίζει δεν δαγκώνει», αλλά και ότι οι επιθέσεις που εξαπολύονται εκατέρωθεν είναι περισσότερο φραστικές και έχουν να κάνουν με εσωτερική κατανάλωση. Δυστυχώς, οι εξελίξεις στα διάφορα πολεμικά μέτωπα διαψεύδουν όσους αισιόδοξουν και προκαλούν εύλογες ανησυχίες για την επόμενη μέρα. Πολύ περισσότερο καθώς το «γάβγισμα» συνοδεύεται και από ενέργειες που πολλοί θεωρούσαν ότι ανήκουν οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας -όπως η πυρηνική απειλή, που ήρθε ξανά στην επιφάνεια με την απόφαση του Πούτιν να διακόψει την καταστροφή εμπλουτισμένου πλουτωνίου και τις «διαρροές» από την πλευρά συνεργατών του.
Το πιο ισχυρό επιχείρημα, όμως, που υπάρχει υπέρ της άποψης ότι τις χειρότερες μέρες δεν τις έχουμε δει ακόμη είναι ότι παραδοσιακά, ο πόλεμος ήταν η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα, όταν εκείνη δεν ήταν σε θέση να δώσει πειστικές και βιώσιμες λύσεις στα μεγάλα προβλήματα και τους ανταγωνισμούς. Δυστυχώς, η πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα έχει αποδειχθεί, σε πολλές περιπτώσεις, ότι δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί με συμβατικά μέσα.
Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, που συναντώνται σήμερα στη Λωζάνη, είναι αρκετά έμπειροι ώστε να το γνωρίζουν και να μην βάζουν ψηλά τον πήχη...
Μαίνεται ο κυβερνοπόλεμος
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκδηλώσει τον σεβασμό του (αν όχι τον θαυμασμό του) στο πρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αντιθέτως, η Χίλαρι Κλίντον έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει σκληρή γραμμή έναντι του Ρώσου ηγέτη εάν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Έτσι, αν μη τι άλλο, είναι αληθοφανείς οι κατηγορίες που διατυπώνουν οι συνεργάτες της πρώην Πρώτης Κυρίας και υπουργού Εξωτερικών για «υπόγεια συνεργασία» του αντίπαλου στρατοπέδου με τη Μόσχα ώστε να έρθουν στη δημοσιότητα απόρρητα αρχεία των Wikileaks που την εκθέτουν, αλλά και υποκλοπή των mail εκατομμυρίων μελών και οπαδών του Δημοκρατικού Κόμματος από Ρώσους χάκερ.
Αυτή, όμως, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου ενός πολέμου που έχει ξεκινήσει ήδη, αλλά λίγοι τον αντιλαμβάνονται. Πρόκειται για τη σύγκρουση Αμερικανών και Ρώσων στο Διαδίκτυο, όπου δοκιμάζονται τα νέα πανίσχυρα όπλα που προσφέρει η τεχνολογική εξέλιξη και η πληροφορική και τα οποία, έστω και χωρίς να ακούγεται ο ήχος της έκρηξης ή να γεμίζουν οι γειτονιές νεκρούς και τραυματίες, μπορούν να επιφέρουν εξίσου καταστροφικά αποτελέσματα. Στόχος τους είναι οι υποδομές και όλοι οι ευαίσθητοι τομείς του εχθρού και δεν είναι λίγοι οι ειδικοί και αναλυτές που ισχυρίζονται ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα διεξαχθεί κυρίως σε αυτό το μέτωπο -όπου, βεβαίως, εκτός από τους Αμερικανούς και τους Ρώσους, δραστηριοποιούνται και οι Κινέζοι...
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=114192139

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου