Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

ΕΚΑΣ χωρίς αναδρομική επιστροφή ποσών

του Στέλιου Παπαπέτρου
Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας, προσδιορίζεται ότι τα νέα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ θα εφαρμοστούν από την 1η Ιουνίου και όχι από την 1ηΙανουαρίου 2016, όπως προέβλεπε η αρχική ρύθμιση του νέου ασφαλιστικού νόμου.
Έτσι, με τις πληρωμές των συντάξεων του Ιουλίου θα αρχίσει η περικοπή του επιδόματος σε περίπου 80.000 δικαιούχους του, οι οποίοι το εισέπραξαν για τελευταία φορά  με τις πληρωμές συντάξεων του Ιουνίου. Πιθανότατα εντός της ημέρας θα δημοσιευθεί και η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας σε εφαρμογή των νέων εισοδηματικών κριτηρίων του ΕΚΑΣ. Επίσης, με την τροπολογία διευκρινίζεται ότι
με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα εκδίδεται σε ετήσια βάση, αναπροσαρμόζονται τα ποσά των εισοδηματικών κριτηρίων του ΕΚΑΣ.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η εξοικονόμηση δαπάνης στον προϋπολογισμό του Ε.Φ.Κ.Α., από την σταδιακή περικοπή του ΕΚΑΣ από το έτος 2016 έως και το έτος 2017 θα ανέλθει σε 570 εκατ. ευρώ, από το έτος 2016 έως το 2018 σε 808 εκατ. ευρώ, ενώ σωρευτικά από το έτος 2016 έως και το έτος 2019 σε 853 εκατ. ευρώ. Από 1.1.2020 η παροχή αυτή καταργείται. Αυτό σημαίνει ότι από το 2017 και μετά θα αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων που θα χάσουν το ΕΚΑΣ, επειδή θα μεταφερθεί στις επόμενες χρονιές η δαπάνη των 120 εκατ. ευρώ που κόστισε η χορήγηση του για το πρώτο εξάμηνο του 2016. Στην τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνονται επιμέρους αλλαγές στο νέο ασφαλιστικό νόμο κυρίως νομοτεχνικού περιεχομένου. Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ για τους αυτοαπασχολούμενους, που επιφέρει μεγαλύτερες μειώσεις από τις προβλεπόμενες στον αρχικό νόμο. Επίσης, μειώνει την βάση υπολογισμού της σύνταξης για όσους συνταξιούχους εργάζονται και καταργεί κοινωνικούς πόρους του ΕΦΚΑ ύψους 15 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ άλλων οι τροπολογίες περιλαμβάνουν τις εξής ρυθμίσεις:
  1. Καταργούνται ρητά οι διατάξεις του ν.2084/1992 που προέβλεπαν ότι, κατά τη συγκεφαλαίωση του συντάξιμου χρόνου των νέων ασφαλισμένων (μετά την 1-1-1993), διάστημα ίσο τουλάχιστον προς 6 μήνες υπολογίζεται ως έτος.
  2. Ρυθμίζεται με ενιαίο τρόπο για μισθωτούς και αυτοτελώς απασχολούμενους, ο υπολογισμός του ποσού της εφάπαξ παροχής για τον χρόνο ασφάλισης που έχει διανυθεί έως και την 31-12-2013 με τον εξής τρόπο: Ως αποδοχές για τον υπολογισμό της παροχής νοείται ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών για τους μισθωτούς και ο μέσος όρος των τιμών των ασφαλιστικών κατηγοριών για τους αυτοαπασχολούμενους, που έλαβε ο ασφαλισμένος κατά τα πέντε τελευταία έτη έως και την 31-12-2013, αντί κατά τα πέντε τελευταία, πριν την αποχώρηση από την υπηρεσία του, έτη, που ισχύει σήμερα.
  3. Εξισώνεται με τα ισχύοντα για τους μισθωτούς, ο τρόπος υπολογισμού της εφάπαξ παροχής των αυτοαπασχολούμενων για τον χρόνο ασφάλισης που έχει διανυθεί έως και την 31-12-2013, που αποτελείται στο εξής από το γινόμενο του εξήντα τοις εκατό (60%) από εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) που ισχύει σήμερα, των αποδοχών επί των οποίων έγιναν οι νόμιμες κρατήσεις, επί του δεκαδικού αριθμού των ετών ασφάλισης έως και την 31-12-2013.
  4. Μέχρι 31-12-2017 ολοκληρώνονται οι διαδικασίες ενσωμάτωσης στη φορολογική διοίκηση όλων των λειτουργιών που σχετίζονται με την υποβολή δηλώσεων καταβολής του φόρου εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και με τη διενέργεια παντός είδους ασφαλιστικών εισφορών, τρεχουσών και ληξιπρόθεσμων.
http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για ένα νέο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής

Πριν από λίγες μέρες ο Παύλος Γερουλάνος, του ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε έναν αριθμό που προκαλεί έκπληξη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν, ανά τη χώρα, 72.0...