Μία ημέρα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βρετανία οι δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να ξεκαθαρίζουν και πολύ την κατάσταση, αν και δίνουν ελαφρύ προβάδισμα στο Remain – την παραμονή, δηλαδή, της Βρετανίας στην ΕΕ. Το δημοψήφισμα, όμως, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, ανεξαρτήτως αποτελέσματος! Ήδη ο ευρωσκεπτικισμός έχει τροφοδοτηθεί υπέρμετρα καθιστώντας δυσχερέστερη τη φορολογική και δημοσιονομική ολοκλήρωση που, θεωρητικά, θα θωράκιζε την βιωσιμότητα / επιβίωση του ευρώ. Οι φόβοι για τη συνοχή του ευρώ είναι εμφανείς ιδιαίτερα στην περιφέρεια της ευρωζώνης: Ελλάδα,
Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία βλέπουν τις αποδόσεις των ομολόγων τους να φτάνουν στα ύψη. Ο δε Β. Σόιμπλε φρόντισε να προκαταλάβει τυχόν αποφάσεις δηλώνοντας, ότι είναι τρελό να απαντήσουμε με περισσότερη ολοκλήρωση σε περίπτωση Brexit.
«Η ευρωπαϊκή ιστορία κοντά στην όπισθεν», γράφει ο Paul Taylor, στο Reuters,τονίζοντας ότι ακόμα και αν οι Βρετανοί κάνουν ένα βήμα πίσω από το χείλος του γκρεμού και δεν πέσουν τελικά σε αυτόν, η τραυματική κληρονομιά από την όλη τη συζήτηση περί Brexit, ο αυξανόμενος εθνικισμός καθώς και οι αντιδράσεις κατά της παγκοσμιοποίησης και των διεθνοποιημένων ελίτ δεν αναμένεται να σβήσουν σύντομα. Δεν είναι, όμως, μόνο το Brexit που θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν πανικό αποχωρήσεων / δημοψηφισμάτων. Η ΕΕ, στην ουσία, διέλυσε την Ελλάδα με αντάλλαγμα την παραμονή της στην ευρωζώνη, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ανεργία στο Νότο, ενώ η διαχείριση του προσφυγικού αγγίζει τα όρια της ανθρωποθυσίας μπροστά σε μια Ευρώπη - φρούριο.
Το ίδιο το δημοψήφισμα στην Βρετανία έχει πάρει διαστάσεις ταξικής αναταραχής. Υπέρ της εξόδου έχουν ταχθεί τα λαϊκά και εργατικά στρώματα που πιέζονται από τη μείωση των μισθών, τις περικοπές στην κοινωνική πρόνοια, ιδιαίτερα στην υγεία, την έλλειψη προοπτικής, το μεταναστευτικό που το θεωρούν υπεύθυνο για όλα τα δεινά τους και πιστεύουν ότι με την έξοδό τους από την ΕΕ τα σύνορα θα κλείσουν... H εικόνα, όμως, δεν είναι μονοδιάστατη, καθώς οι νεότερες ηλικίες τάσσονται υπέρ του Remain. Πολιτικά -και πάλι ανεξάρτητα από το όποιο αποτέλεσμα-, οι πολίτες στρέφονται προς την δεξιά και ακροδεξιά με ωφελημένο το ακραία νεοφιλελεύθερο στρατόπεδο του Brexit που καρπώνεται, όπως σημειώνει ο Κ. Λαπαβίτσας, "τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των λαϊκών στρωμάτων".
Το δημοψήφισμα στην Βρετανία είναι καθοριστικό για το μέλλον της ΕΕ. Τυχόν Brexit θα φέρει βαθιές πολιτικές εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη. Θα επηρεαστούνκαθοριστικά οι εκλογές στην Ισπανία, ενώ οι εργατικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία θα ενταθούν, φέρνοντας σε ακόμη δυσκολότερη θέση τον Φρ. Ολαντ. Στη Βρετανία σίγουρα θα υπάρξουν πιέσεις για ανεξαρτησία της Σκωτίας –που πιθανόν θα ζητήσει να παραμείνει στην ΕΕ!–, ενώ θα κυριαρχήσουν οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι.
Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο, ακόμα και αν έχουμε νίκη του Remain. Σίγουρα η ΕΕ θα πάρει βαθιές ανάσες, πλην, όμως, αν δεν υπάρξει αλλαγή πλεύσης, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας, η οποία, για να μην κρυβόμαστε, παίρνει τις αποφάσεις, σύντομα η ΕΕ θα αντιμετωπίσει παρόμοιο ή παρεμφερές πρόβλημα, σε κάποια άλλη χώρα ή κάποιο άλλο ζήτημα. Το συμπέρασμα είναι ένα: Με αυτές τις πολιτικές λιτότητας η ΕΕ δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο. Και, κόντρα στους διάφορους Σόιμπλε, χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις περισσότερης ολοκλήρωσης!
http://newpost.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου