Με ψυχραιμία αντέδρασε η Αθήνα στην προτροπή Κοινοτικού αξιωματούχου να τελειώνει (η ελληνική κυβέρνηση) με τα προαπαιτούμενα, μια ώρα αρχύτερα...
Η φράση του, «δεν υπάρχει λόγος τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου (για τη δεύτερη υποδόση από τα 7,5 δισεκατομμύρια) να μην γίνουν τον Ιούλιο ή έστω τον Αύγουστο, δεν υπάρχει δικαιολογία αν δεν γίνουν», ξύπνησε παλιότερες (κακές) μνήμες, αλλά όσο περνούσαν οι ώρες τόσο καθησυχασμένοι εμφανίζονταν στην Αθήνα.
Τελικώς, ήταν μια διαπίστωση -προτροπή από τις πολλές μάλλον, που θα ακουσθούν το διάστημα αυτό. Διάστημα χωρίς μεγάλη σταθερότητα, καθώς η Ευρώπη βγαίνει
τραυματισμένη μετά το Brexit και προσπαθεί να επανακτήσει τις ισορροπίες της. Πόσο καιρό θα της πάρει ουδείς ξέρει, όπως αβέβαιο είναι και ποια θα είναι η ήπειρός μας ένα χρόνο μετά...
Ενδεικτικό πάντως της ευρωπαϊκής συλλογικής αμφιθυμίας είναι και μια άλλη φράση που αποδίδεται στον ίδιο αξιωματούχο. Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο για χαλάρωση των ελληνικών στόχων, στην περίπτωση που διαπιστωθούν ισχυρές οι επιδράσεις του Brexit, εκείνος φέρεται να απάντησε, «τίποτα στο ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι γραμμένο σε πέτρα».
Όλα, συνεπώς, είναι ανοικτά και όπως κλειστά, όπως θα έλεγε και κάποιος άλλος.
Σε αυτή λοιπόν τη φάση που θυμίζει κινούμενη άμμο, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να χτίσει προοδευτικές συμμαχίες στην Ευρώπη. Σήμερα, έτσι, θα δώσει το «παρών», με την ιδιότητα του παρατηρητή στην προπαρασκευαστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και την Παρασκευή, στη Σύνοδο Ευρωσοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο Παρίσι. Επίσης, σήμερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με Μ. Σουλτς, Πράσινους και Αριστερούς, στις Βρυξέλλες. Ενώ την Πέμπτη, κατά τη σύντομη ...παραμονή του στην Αθήνα θα έχει συνάντηση με το Σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Την ίδια στιγμή, το πρωθυπουργικό επιτελείο προσπαθεί να χτίσει τις κεντρο-αριστερές συμμαχίες του μέλλοντος, στη βάση του νέου εκλογικού νόμου. Με δύο μόλις, διατάξεις (κατάργηση bonus, ψήφος στα 17), γύρω από τις οποίες ελπίζουν ότι μπορούν να βρουν τις πολυπόθητες 200 ψήφους. Και χωρίς άλλες επίμαχες διατάξεις, π.χ. κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, στις οποίες δεν διαπιστώθηκε συναίνεση.
Η κατάθεση του «μίνι» εκλογικού νόμου επίκειται τα επόμενα 24ωρα, ενώ η ψήφισή του εκτιμάται ότι θα γίνει είτε στις 7 είτε στις 11 Ιουλίου, ημερομηνίες κατά τις οποίες ο Αλ. Τσίπρας θα είναι στην Αθήνα (ανάμεσα σε Πεκίνο και Βαρσοβία).
http://newpost.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου