Η κυβέρνηση, σήμερα Πέμπτη, και με την ψήφο του Eurogroup, εξασφαλίζει 7,5 δισ. ευρώ από τα οποία τα 3,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία, στην αγορά, για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εκταμίευση που ήρθε ως αντάλλαγμα στην πρόσφατη ψήφιση του ασφαλιστικού, του φορολογικού και των άλλων σκληρών μέτρων –κάτι σαν τους κύβους ζάχαρη που δίνουν στα ζώα οι θηριοδαμαστές, όταν εκτελούν σωστά τις εντολές του... Μέχρι το φθινόπωρο θα υπάρξει μια σχετική ηρεμία. Τον Σεπτέμβριο, όμως, για να εισπράξει η χώρα τα υπόλοιπα 2,8 δισ.
ευρώ (από από τα συνολικά 10,3 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί) θα πρέπει να πάρει και άλλα, δύσκολα, μέτρα. Σε γενικές γραμμές, αυτά είναι:- Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων στην καταβολή χαμηλότερων ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο υγείας.
- Αλλαγή όλων των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.
- Μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου, στην οποία θα πρέπει να διευκολυνθεί η πρόσβαση και άλλων επιχειρήσεων.
- Μέσα στον Ιούλιο πρέπει να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής που θα αγοράσει ένα σεβαστό ποσοστό του ΑΔΜΗΕ.
Και αν αυτές οι αλλαγές δεν θεωρούνται από κάποια κυβερνητικά ιδιαίτερα επώδυνες, η δεύτερη αξιολόγηση (Νοέμβριος) περιλαμβάνει τα εργασιακά: ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος, συλλογικές συμβάσεις. Θέματα-ταμπού για την Αριστερά, στο μεδούλι της πολιτικής της αντίληψης, που αν δεν υπάρξει κάποιος είδος "ιστορικού συμβιβασμού" με τους θεσμούς δύσκολα θα περάσουν από τη Βουλή. Και, βέβαια, όλα αυτά δεν "ισοφαρίζονται" με αλλαγή του εκλογικού νόμου και με μια συνταγματική αναθεώρηση... Αν ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα (η συζήτηση με τους θεσμούς θα ξεκινήσει από τον Αύγουστο) στο ταμείο της χώρας θα μπουν άλλα 6,1 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, προκειμένου να καλυφθούν τα χρωστούμενα, ενώ 1,4 δισ. ευρώ από αυτά θα δοθούν για ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Να σημειωθεί ότι άλλα 6,1 δισ. ευρώ θα πρέπει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση μέσα από τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων μέχρι τον Αύγουστο του 2018 οπότε και ολοκληρώνεται το Μνημόνιο. Από τα 6,1 δισ. ευρώ, τα 1,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να εξασφαλιστούν μέσα στο 2016, το 2017 ο πήχης ανεβαίνει στα 3,2 δισ. ευρώ, ενώ για το 2018 πρέπει να εισπραχθούν από αποκρατικοποιήσεις άλλα 1,7 δισ. ευρώ.
Οι τελευταίοι μήνες του χρόνου, όμως, είναι κρίσιμοι, πέρα από τα εργασιακά, και για ένα ακόμα λόγο: Το ΔΝΤ θα ετοιμάσει την έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους. Η αποδοχή ή μη των προτάσεών του από τους Ευρωπαίους, εκτός από την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Ελλάδας, θα καθορίσει και τον οδικό χάρτη για το χρέος. Σε κάθε περίπτωση γενναίες αποφάσεις / μέτρα που θα καταστήσουν, ενδεχομένως, το χρέος βιώσιμο θα υπάρξουν μετά το φθινόπωρο του 2017, μετά, δηλαδή, τις εκλογές στη Γερμανία.
http://newpost.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου