Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Το «Κατηγορώ» των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κατά της ΕΕ

Η είδηση προκάλεσε αίσθηση: οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βάζουν τέλος στη (μερική) χρηματοδότησή τους από ευρωπαϊκά κονδύλια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό ζήτημα. Σύμφωνα με την οργάνωση, η απόφαση ελήφθη γιατί οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ήθελαν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα διαμαρτυρίας και αποστασιοποίησης μετά την αποτυχία της Ευρώπης να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση. Και η αποτυχία έγκειται, όπως υποστηρίζουν, στο ότι η βασική προτεραιότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής είναι να
κρατηθούν όσο γίνεται πιο μακριά οι πρόσφυγες και μετανάστες. Ο επικεφαλής του γερμανικού παραρτήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Φλόριαν Βέστφαλ, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Βλέπουμε μία πολιτική απομονωτισμού στην ΕΕ και στη Γερμανία. Αυτό μας ανησυχεί, γιατί παραγνωρίζει την κύρια προτεραιότητα που θα έπρεπε να έχει μία πολιτική για το προσφυγικό: την παροχή βοήθειας και ασφάλειας σε όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις που υφίστανται».
Μέχρι σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λαμβάνουν οικονομική βοήθεια συνολικού ύψους 50 εκ. ευρώ ετησίως από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, αλλά και μεμονωμένα κράτη-μέλη, μεταξύ αυτών και από τη Γερμανία. Από σήμερα, η οργάνωση δηλώνει ότι δεν θα ζητεί χρηματοδότηση από τις Βρυξέλλες, ούτε από το Βερολίνο. Τη δική της μαρτυρία καταθέτει η επικεφαλής του βελγικού παραρτήματος της οργάνωσης, Μένιε Νικολάι, η οποία δραστηριοποιείται στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα από το 1992 και έχει συμμετάσχει σε αποστολές στη Λιβερία, την Αγκόλα, το Κονγκό, την Αιθιοπία, τη Ρουάντα, τη Σομαλία και το Σουδάν: «Εμείς δουλεύουμε με πρόσφυγες. Βλέπουμε ότι ξεκινούν το ταξίδι τους υγιείς και καταλήγουν άρρωστοι. Και αυτό γιατί η Ευρώπη κάνει τα πάντα για να δυσχεράνει τη διαφυγή τους».
Έντονη κριτική στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επικρίνουν, μεταξύ άλλων, και την πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία προβλέπει πιο αυστηρή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, για να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές. Αμέσως μετά τη γνωστοποίησή της, η οργάνωση έκανε λόγο για «επαίσχυντη συμφωνία» τη στιγμή που 8.000 άνθρωποι είχαν ήδη συγκεντρωθεί στα ελληνικά νησιά. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν μάλιστα ότι η Ευρώπη φέρει ευθύνη και για τον σημερινό εγκλωβισμό 100.000 ανθρώπων στη βόρεια Συρία, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το μέτωπο των εχθροπραξιών και το πεδίο δράσης του αποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους».
«Ιδιαίτερα η συμφωνία με την Τουρκία σηματοδοτεί μία αλλαγή κατεύθυνσης και, κατά την άποψή μας, ουσιαστικά καταργεί το θεμελιώδες δικαίωμα που έχουν αυτοί οι άνθρωποι να αναζητήσουν διεθνή προστασία» δηλώνει ο επικεφαλής του γερμανικού παραρτήματος Φλόριαν Βέστφαλ. Σύμφωνα με δικά της στοιχεία, η οργάνωση δραστηριοποιείται σήμερα σε 40 χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τονίζουν ότι δεν διεκδικούν το δικαίωμα να αποφασίζουν ποιοί και πόσο θα μείνουν στην Ευρώπη. Επισημαίνουν ωστόσο, ότι η Ευρώπη πρέπει να θεσπίσει νόμιμες οδούς μετανάστευσης, ώστε να τερματιστεί το σημερινό αδιέξοδο.
Δεν βλέπει «συνέπειες» η Κομισιόν
Σε μία πρώτη αντίδραση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται καθησυχαστική και τονίζει ότι η αποστασιοποίηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δεν θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις. «Οι δράσεις για την παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες στην Τουρκία δεν επηρεάζονται» επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, καθώς η οργάνωση δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα. Από την πλευρά του, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει λύπη για την απόφαση της οργάνωσης, αλλά και εκτίμηση για το έργο της.
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...