Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Η ΕΚΤ ετοιμάζει «μεγάλο πλιάτσικο» εις βάρος των φορολογουμένων εάν κερδίσει το Brexit

Στις 24 Ιουνίου, την επομένη του δημοψηφίσματος στην Βρετανία, θα μάθουμε όχι μόνο το αποτέλεσμα, αλλά και πόσο θα κοστίσει στους Ευρωπαίους πολίτες η περίπτωση ενός Brexit.  Διότι η τακτική που ετοιμάζει η ΕΚΤ φαίνεται πως είναιμια νέα, γιγαντιαία, χρηματοδότηση των τραπεζών για να τις προστατεύσει από το κραχ των αγορών που προβλέπεται εάν κερδίσει το Brexit. Ο Ντράγκι και η Τράπεζα της Αγγλίας τηρούν σιγή ιχθύος σχετικά με το θέμα, αλλά σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους της ΕΚΤ στοReuters, εάν νωρίς
το πρωί της 24ης Ιουνίου τα αποτελέσματα δείχνουν έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί για να διατηρηθεί η ρευστότητα των αγορών»

Το μόνο που μπορεί να κάνει η ΕΚΤ σε μια τέτοια περίπτωση είναι μια τεράστια «ένεση» χρήματος στις τράπεζες.  Πόσο μεγάλη θα είναι μια τέτοια χρηματοδότηση δεν είναι γνωστό, αλλά  στο παρελθόν  η ΕΚΤ έχει δώσει περίπου 1 τρις. ευρώ για να στηρίξει τις αγορές. 

Η «ανησυχία» τόσο της ΕΚΤ όσο και της Τράπεζας της Αγγλίας σχετικά με το Brexit μεγαλώνει καθημερινά.  Στην αρχή του Ιουνίου, ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων για το δημοψήφισμα έδειχνε μια διαφορά της τάξης του 2-3% υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, με τους αναποφάσιστους να κυμαίνονται γύρω στο 12%.  Όμως την τελευταία εβδομάδα η διαφορά υπέρ του Brexit έφτασε μέχρι και 10%.

Ταυτόχρονα, πολλοί Βρετανοί βουλευτές προετοιμάζουν «αντάρτικο» στο Κοινοβούλιο για να ανατρέψουν ένα αποτέλεσμα Brexit, για παράδειγμα μέσω καθυστερήσεων των διαφόρων νομοσχεδίων που θα πρέπει να ψηφιστούν σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.  Άλλωστε, τα νομοσχέδια που χρειάζεται να ψηφιστούν είναι πολλά (και πολύπλοκα), και το Κοινοβούλιο θα πρέπει να ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με αυτά για αρκετά χρόνια. 

Η μεγάλη περίοδος αβεβαιότητας που θα συνοδεύσει τις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την ΕΕ, και η ετοιμότητα της ΕΚΤ να στηρίξει τις τράπεζες με «ό,τι χρειαστεί» σημαίνει ένα μεγάλο πλιάτσικο μακράς διάρκειας, εις βάρος των Ευρωπαίων φορολογουμένων.

Πίσω από την κόντρα ανάμεσα στις νεοφιλελεύθερες φράξιες της παραμονής στην ΕΕ του Ντέιβιντ Κάμερον και της εξόδου από αυτήν του Μπόρις Τζόνσον μάλλον κρύβεται και κάτι άλλο, εκτός από την προφανή πάλη μεταξύ τους για την ηγεσία των Συντηρητικών: μια νέα ευκαιρία χρηματοδότησης των πλουτοκρατών αφεντικών τους, η οποία θα μπορεί να δικαιολογηθεί ως ένα «αναγκαίο» επακόλουθο της δημοκρατικής επιλογής των Βρετανών.
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...