Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Η βρετανική «έξοδος» θα πλήξει ακόμα και την Ελλάδα

Για τις πολιτικές επιπτώσεις του πιθανού Brexit ανησυχεί ο στενός συνεργάτης του πασίγνωστου think tank των Βρυξελλών Ζολτ Νταρβάς.
Αν και ως οικονομολόγος έχει ασχοληθεί αρκετά με τις οικονομικές επιπτώσεις της πιθανής «εξόδου» της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, ο ίδιος εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ότι «με ανησυχούν περισσότερο οι πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν μετά από ένα αποτέλεσμα υπέρ του Brexit, τόσο στην ίδια την Αγγλία όσο και στην
Ευρώπη.
«Το Brexit θα φέρει αρνητικά αποτελέσματα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Δεν εννοώ εδώ το θέμα του ελληνικού προγράμματος, για το οποίο θεωρώ
ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή - οι αποφάσεις είναι ήδη ειλημμένες και το απέδειξαν αυτό οι αποφάσεις των πρόσφατων Eurogroup που ήταν επανάληψη του
Μνημονίου. Ωστόσο, αν έπειτα από δύο χρόνια η Μ. Βρετανία αποχωρήσει τελικά από την ενωμένη Ευρώπη, ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει
να επανασχεδιαστεί. Κι εκεί η επιβάρυνση και για την Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερη, ενώ η χρηματοδότηση από την ΕΕ μικρότερη» εξηγεί ο ειδικός της μακροοικονομίας.
Εσωτερικό θέμα
«Δεν πιστεύω ότι οι ηγέτες της ΕΕ μπορούν να κάνουν και πολλά για να κρατήσουν εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας τα κράτη-μέλη.
Οπως και στη Μ. Βρετανία το θέμα της παραμονής ή όχι ήταν απολύτως εσωτερικό πολιτικό θέμα. Πιθανό Brexit θα προκαλέσει τους ευρωσκεπτικιστές σε Γαλλία, Ολλανδία και Δανία να αναζητήσουν κάτι αντίστοιχο για τις δικές τους χώρες...» τονίζει ο Ζολτ Νταρβάς.
«Η αλλαγή της πολιτικής της ΕΕ είναι πολύ δύσκολη.
Ετσι κι αλλιώς, όμως, οι προσδοκίες ήταν χαμηλές στο σχέδιο 10ετίας για την Ευρωζώνη που παρουσίασαν πέρυσι οι πέντε πρόεδροι (σ.σ.: εννοεί τον πρόεδρο της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωκοινοβουλίου, του Eurogroup και της ΕΚΤ).
Οπότε δεν υπάρχουν και πολλά να "πάρουν πίσω"» λέει με νόημα.
Αντίθετα, οι πολιτικές επιπτώσεις θα είναι πολύ σοβαρές για την ίδια τη Μεγάλη Βρετανία, εκτιμά ο οικονομολόγος του Bruegel, αφού είναι σχεδόν σίγουρο ότι Σκοτία και Βόρεια Ιρλανδία θα θελήσουν επίσης να ανεξαρτητοποιηθούν, ενώ η ίδια η Αγγλία -αφού όλα δείχνουν ότι η διαφορά μεταξύ του ΝΑΙ και του ΟΧΙ θα είναι μικρή- θα διχαστεί και αυτό δεν μπορεί παρά να φέρει αστάθεια και ανασφάλεια.
Φαμπιάν Ζουλέγκ, Διευθύνων σύμβουλος European Policy Center
Χωρίς τη Βρετανία η Ευρώπη θα αποδυναμωθεί
«Αν υπάρξει Brexit θα διαμορφωθεί μια διαφορετική ισορροπία εντός της ΕΕ. Η Μεγάλη Βρετανία τασσόταν πάντοτε υπέρ των θέσεων της Γερμανίας και των σκανδιναβικών χωρών. Χωρίς την Αγγλία οι χώρες αυτές θα μείνουν κάπως αποδυναμωμένες» εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο Φαμπιάν Ζουλέγκ, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής. «Σε άλλα θέματα, όπως ο προϋπολογισμός και οι αγορές, το "τιμόνι" μπορεί να πάρουν χώρες της Δυτικής ή και της Βόρειας Ευρώπης. Εξαρτάται λοιπόν».
«Το άμεσο αποτέλεσμα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οικονομίας και της πολιτικής, δεν θα είναι καλό.
Δεν είναι τόσο ότι υπάρχουν στενές σχέσεις μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της χώρας σας, αλλά εκτός από το γενικό πλαίσιο -την αρνητική επιρροή σε όλα τα κράτη-μέλη- θα αυξηθεί η πίεση την επόμενη φορά που θα υπάρξει κρίση στις σχέσεις Ελλάδας - ΕΕ.
Το ότι μια χώρα βγήκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και δείχνει ότι κι άλλα κράτη μπορεί να αποχωρήσουν εύκολα τελικά» τονίζει ο οικονομολόγος.Για το ελληνικό πρόγραμμα είναι σαφής: «Είναι διαφορετική συζήτηση αυτό από το Brexit. Το ελληνικό πρόγραμμα είναι θέμα Ευρωζώνης και η Μεγάλη Βρετανία δεν είναι μέλος της» τονίζει.
Αμεσο αποτέλεσμα
«Το αποτέλεσμα θα είναι άμεσο για τη Μεγάλη Βρετανία. Και η αβεβαιότητα που θα προκληθεί θα είναι κακή για τις επενδύσεις. Επίσης, επιχειρήσεις που τώρα έχουν την έδρα τους εκεί θα αποχωρήσουν και θα υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις. Εντονες θα είναι και οι πολιτικές επιπτώσεις - για παράδειγμα οι Σκοτσέζοι θα διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους. Συνέπειες θα υπάρξουν και για την ΕΕ, αλλά είναι περισσότερο θέμα στάτους, φήμης και κατεύθυνσης» επισημαίνει ο οικονομικός αναλυτής. Η επόμενη μέρα εξαρτάται, όπως είναι αυτονόητο, από το αποτέλεσμα. Οπως εξηγεί ο επικεφαλής οικονομολόγος, αν επικρατήσει η επιλογή της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας θα χρειαστούν χρόνος, πολιτικές αποφάσεις και διαπραγματεύσεις.
«Οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τις συνθήκες, θα κρατήσουν δύο χρόνια. Μπορεί να παραταθούν, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών-μελών» εξηγεί.
«Αν τελικά επικρατήσει η φιλοευρωπαϊκή πλευρά θα γυρίσουμε ξανά στο φυσιολογικό πλαίσιο της κρίσης» λέει χαρακτηριστικά. Μεταναστευτικό και διεθνή θέματα όπως η Συρία, η Τουρκία και η Ρωσία θα επικρατήσουν στην ατζέντα
http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...