Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Ε.Ε: «Είμαστε ενωμένοι και θα συνεχίσουμε έτσι οι 27»

Mε μία κοινή γραπτή δήλωση εκφράστηκαν οι πρόεδροι Τουσκ, Γιουνκέρ, Σουλτς και ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μ. Ρούτε μετά την συνάντηση τους σήμερα το πρωί στον απόηχο της βρετανικής απόφασης για έξοδο από το ευρώ . «Με στεναχωρεί πολύ αυτή η απόφαση προσωπικά» είπε ο κ. Γιουνκερ
Από την μία οι πρόεδροι εξέφρασαν ότι «σεβόμαστε την απόφαση και  είμαστε ενωμένοι και θα συνεχίσουμε έτσι οι 27». Για τους προέδρους, στην Ευρωπαϊκή ένωση,  «μας ενώνει η ιστορία, η γεωγραφία και οι κοινοί στόχοι. Στη βάση αυτή θα εξελιχθεί η συνεργασία
μας. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις για ανάπτυξη και ευημερία. Να εξασφαλίσουμε ένα σίγουρο και ασφαλές περιβάλλον  για τους πολίτες. Οι θεσμοί θα παίξουν πλήρως το ρόλο τους.»
Από την άλλη ξεκαθάρισαν ότι αναμένουν από το  Ηνωμένο Βασίλειο να θέσει σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν την απόφαση των πολιτών του «όσο κι αν είναι επίπονη αυτή» καθώς προσθέτουν πως «οποιαδήποτε καθυστέρηση χωρίς λόγο θα επέτεινε την αβεβαιότητα.»
Οι πρόεδροι στην δήλωση τους τονίζουν πως υπάρχουν κανόνες για την αντιμετώπιση  αυτού του προβλήματος. Αυτοί δεν είναι άλλοι από το άρθρο 50 που προβλέπει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ένα κράτος μέλος, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα και να προβλέψουμε τις προϋποθέσεις  εξόδου από την ΕΕ. «Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα. Η νομοθεσία ισχύει πλήρως και στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την αποχώρηση.»
Όσον αφορά την  συμφωνία του περασμένου Φεβρουαρίου δεν υφίσταται πλέον μετά το δημοψήφισμα ενώ δεν θα υπάρξει καμία επαναδιαπραγμάτευση.
«Ελπίζουμε ότι θα παραμείνει ένα στενός εταίρος στο μέλλον. Αναμένουμε τις προτάσεις του πάνω σε αυτή τη βάση. Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να καλύπτει και τις δύο πλευρές και να είναι ισορροπημένη σε σχέση με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις.»
Σε ερώτηση στον κ Γιουνκέρ αν η Βρετανική έξοδος από την ΕΕ. αποτελεί και το τέλος της Ευρώπης ο πρόεδρος της Επιτροπής αρνήθηκε να απαντήσει και αποχώρησε από την αίθουσα.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...