Την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να διαπιστωθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους τεχνοκράτες των κρατών-μελών (EWG), αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η υιοθέτηση όλων των προαπαιτούμενων από τη Βουλή, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αποδέσμευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ.
Οι τροπολογίες με τις εκκρεμότητες που άφησε το αρχικό πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκαν χθες από τη Βουλή (αφορούν το ασφαλιστικό, το ΕΚΑΣ, τον ΕΝΦΙΑ, τον δημοσιονομικό «κόφτη», τα ειδικά μισθολόγια, την επίσπευση του χρονοδιαγράμματος αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και τα διόδια στην Εγνατία Οδό), με καθυστέρηση, που είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθεί για ένα τετραήμερο η συνεδρίαση του Euro Working Group που επρόκειτο να συνεδριάσει χθες και σήμερα.
Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (ΕWG) είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης χθες ή σήμερα, ωστόσο η συνέχιση των συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης για τα προαπαιτούμενα είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά της τηλεδιάσκεψης για τη Δευτέρα.
Στις Βρυξέλλες υπήρχε χθες διάχυτη αισιοδοξία, σχεδόν βεβαιότητα, ότι η εισήγηση των θεσμών προς την Κομισιόν θα γίνει μέσα στις επόμενες ώρες και θα είναι θετική. Στη συνέχεια η Κομισιόν θα ετοιμάσει μια έκθεση συμμόρφωσης, η οποία θα διαπιστώνει ότι η Ελλάδα τήρησε τα προαπαιτούμενα.
Η εν λόγω έκθεση θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της ΕWG τη Δευτέρα, όπου αναμένεται να υπάρξει και η τελική έγκριση.
Από εκεί και πέρα, τα τελικά κείμενα θα υποβληθούν στα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης, που προβλέπουν ανάλογη διαδικασία έγκρισης, καθώς και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο οποίος έχει και τον τελευταίο λόγο, αφού θα αποφασίσει και την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Η εκτίμηση στη βελγική πρωτεύουσα είναι ότι όλη η διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης και της εκταμίευσης της δόσης, θα ολοκληρωθεί μέσα στο δεύτερο 10ήμερο του Ιουνίου.
Αυτό που πολιτικά θέλουν οι εταίροι -και φαίνεται ότι επιτυγχάνεται- είναι την τελευταία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο για την παραμονή ή την έξοδο από την Ε.Ε. να μην υπάρχει καμία εκκρεμότητα σε σχέση με την Ελλάδα που θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τους οπαδούς τους Βrexit.
Γ. Ντέισελμπλουμ: «Αλλαγή σελίδας στην Ελλάδα»
Για αλλαγή σελίδας στην Ελλάδα μίλησε χθες στις Βρυξέλλες, σε ομιλία του στη σύνοδο των Ευρωπαίων εργοδοτών (European Business Summit), ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ενώ αναφέρθηκε και στη βελτίωση της εμπιστοσύνης μεταξύ εταίρων και κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον κορυφαίο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, η σταθεροποίηση είναι το «κλειδί», γιατί χρειάζεται εμπιστοσύνη για να επιστρέψουν οι επενδυτές και οι Έλληνες, όπως είπε, έχουν κάνει μεγάλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε σχέση με το χρέος και τη διαδικασία που ξεκίνησε με βάση την απόφαση του Εurogroup της 24ης Μαΐου, ο κ. Ντέισελμπλουμ είπε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης είναι πλέον έτοιμες να ασχοληθούν σοβαρά με αυτό το ζήτημα.
Αναφερόμενος στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και σε σχέση με την κριτική που ασκείται στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Εurogroup ανέφερε ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται να πουλήσει τα πάντα, εκείνο που χρειάζεται να είναι τηρήσει τις δεσμεύσεις της».
www.naftemporiki.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου