Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Π. Κουρουμπλής: «Η χώρα δεν θα κυβερνηθεί ποτέ εάν καθιερώσουμε την απλή αναλογική»

Επιβεβαιώθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλή, οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει σχετικά με τις αλλαγές που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση στον εκλογικό νόμο. Μάλιστα, ο κ. Κουρουμπλής υπερασπίστηκε την πρόθεση της κυβέρνησης να μην προωθήσει την πλήρη απλή αναλογική (υπέρ της οποίας είχε ταχθεί πολλάκις προεκλογικά), αλλά τη μείωση του αριθμού των μπόνους κοινοβουλευτικών εδρών για το πρώτο κόμμα από τις 50 στις 30.
Πιο συγκεκριμένα, σε δηλώσεις που έκανε στον Σκάι, ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι «η χώρα δεν θα κυβερνηθεί ποτέ εάν καθιερώσουμε την απλή αναλογική» και παράλληλα επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την καθιέρωση της ψήφου στα 17, μείωση του
μπόνους στις 30 έδρες και σπάσιμο της Β' Αθηνών σε περιφέρειες μέχρι 10 βουλευτές.
Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε, επίσης, ότι φιλοδοξεί να πειστούν και τα υπόλοιπα κόμματα ώστε να ψηφίσουν τι αλλαγές και να ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές που θα γίνουν όπως είπε το 2019. Διευκρίνισε, πάντως, ότι απαιτείται τροποποίηση του Συντάγματος για να μπει πλαφόν στην βουλευτική θητεία στα 12 έτη και να υπάρξει μείωση του αριθμού των βουλευτών στους 200.
Ακόμη, χαρακτήρισε τον σημερινό εκλογικό νόμο εκτρωματικό και περιγράφοντας την πρόταση του υπουργείου σημείωσε: «Στην Κομοτηνή η ΝΔ είναι δεύτερο κόμμα. Εκλέγει το τρίτο κόμμα βουλευτή και δεν εκλέγει το δεύτερο κόμμα. Στην Πιερία μπορεί να είναι 4 βουλευτές και όλοι να είναι του πρώτου κόμματος. Δεν υπάρχει δημοκρατική έκφραση. Εδώ μπορείς να κάνεις το εξής: Να ξεκινήσεις την απλή αναλογική από τον νομό.
» Άρα, όσοι έχουν ποσοστά, εκλέγουν βουλευτές στο νομό. Πας μετά ενδεχομένως, στην περιφέρεια. Εκεί ό,τι υπόλοιπα έχει ο καθένας, πάλι με αναλογική. Εκ των πραγμάτων μένουν υπόλοιπα. Και μετά, ενδεχομένως, λες: Αν πάρει ένα κόμμα ή ένας συνασπισμός κομμάτων 40% δεν σημαίνει ότι η κοινωνία θέλει να κυβερνήσεις; Άρα σου δίνει και το μπόνους, γύρω στις 30 έδρες. Μιλώ για κόμμα ή για έναν συνασπισμό κομμάτων που θα έχει προγραμματική συμφωνία. Κανονικά πρέπει να πούμε στην κοινωνία σε τι δεσμευόμαστε. Βοηθά το σύστημα αυτό στις προγραμματικές συγκλίσεις. Δεν στέκεται κυβέρνηση που δεν υπάρχει το πρώτο κόμμα. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί χωρίς το πρώτο κόμμα».
Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση δεν πάει σε απλή αναλογική, απάντησε ότι δεν θα κυβερνηθεί η χώρα ποτέ. «Όμως αν πάμε σε ένα τέτοιο σύστημα, όπως αυτό που σας περιγράφω και έχεις στις 270 έδρες απλή αναλογική, αυτό δεν είναι απλή αναλογική;» πρόσθεσε.
http://www.eklogika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού 2025

Με τον καθιερωμένο αγιασμό, αρχίζουν σήμερα οι εργασίες της Β' Συνόδου της Κ' Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. ...