Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Handelsblatt: H λιτότητα βλάπτει την Ελλάδα


Τη θέση ότι η συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα έχει βλάψει την οικονομία της χώρας εκφράζει σε σημερινό άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Ηandelsblatt, που τονίζει ότι η χώρα μας «διολισθαίνει συνεχώς στην ύφεση».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στην αρχή της χρονιάς , ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να μεταδώσει αισιοδοξία και προανήγγειλε ότι το 2016 η Ελλάδα θα αφήσει πίσω της την κρίση και θα βγει από την κηδεμονία των δανειστών. Χαρακτηρίζει, όμως, ανώφελη την συγκρουσιακή πολιτική Τσίπρα-Βαρουφάκη,
που ισχυρίζεται ότι «έπνιξε» την όποια ανάκαμψη εμφάνιζε η ελληνική οικονομία μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο και απέκλεισε τη χώρα από τις αγορές. «Η κατάσταση από στην Ελλάδα είναι κατά πολύ χειρότερη απ' ότι ήταν πριν από ένα χρόνο» δήλωσε στην εφημερίδα ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Μπέρενμπεργκ, Χόλγκερ Σμίτινγκ, και συνέχισε: «Η χώρα έχει υποπέσει σε ένα είδος πολιτικά υποκινούμενης ύφεσης. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με την ανώφελη συγκρουσιακή πολιτική τους έχουν σπείρει τόσο φόβο και έχουν διώξει τόσο κεφάλαιο από τη χώρα που η Ελλάδα πολύ αργά μπορεί πλέον να ανακάμψει από αυτήν την 'αφαίμαξη'».
Το γερμανικό άρθρο τονίζει ότι οι Έλληνες πέρασαν επτά δύσκολα χρόνια με απανωτά μέτρα λιτότητας. Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι εντυπωσιακό. Οι κρατικές δαπάνες μειωθήκαν από 79,4 δις ευρώ το 2009 στα 55,7 δις το 2015. Στο ίδιο διάστημα το κρατικό έλλειμμα συρρικνώθηκε από το 15,4 στο 4,6% του ΑΕΠ. Καμιά άλλη χώρα της ευρωζώνης δεν κατάφερε τέτοια επίδοση. Αλλά το τίμημα ήταν υψηλό. Η Ελλάδα υπό την πίεση των μέτρων λιτότητας των δανειστών έφτασε σχεδόν στα όρια της εξαθλίωσης. Η οικονομική της επίδοση το 2008 από 233 δις ευρώ έπεσε στα 175, 6 δις ευρώ πέρυσι, υπέστη δηλαδή μείωση της τάξης του 25%. Καμιά άλλη χώρα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν βίωσε μια τόσο βαθιά και μακράς διάρκειας ύφεση. Μπορεί να συγκριθεί μόνο με την Μεγάλη Ύφεση αρχές της δεκαετίας του 1930 στις ΗΠΑ.
Η Handelsblatt εξηγεί ότι τα μέτρα λιτότητας στραγγάλισαν την οικονομία. «Παράλληλα με την ανεργία αυξάνεται και το χρέος» γράφει, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι φέτος το χρέος θα φτάσει το 199,7% του ΑΕΠ σε σχέση με το 157% αμέσως μετά το «κούρεμα» του 2012. «Με το τρίτο πακέτο βοήθειας, το χρέος διογκώνεται ακόμα περισσότερο» αναφέρει το δημοσίευμα, και συνεχίζει: «Το ποσό που έχει καταβάλει η Ελλάδα για την αποπληρωμή του ισοδυναμεί με το πενταπλάσιο των φορολογικών εισπράξεων της περασμένης χρονιάς… Και, όμως, η Αθήνα δεν μπορεί να ορθοποδήσει».
Οι επικριτές της λιτότητας υποστηρίζουν ότι η στρατηγική διάσωσης της Ελλάδας ήταν μονομερής γιατί επικεντρώθηκε στη δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς αναπτυξιακές ωθήσεις –κάτι το οποίο παραδέχτηκε πρόσφατα ακόμα και το ΔΝΤ. Αυτό, όπως ισχυρίζεται η γερμανική εφημερίδα, είναι όμως η μισή αλήθεια καθώς η Ελλάδα διολίσθησε τόσο βαθιά στην ύφεση επειδή οι διάφορες κυβερνήσεις αντιτάχθηκαν στην εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων που θα έκαναν την οικονομία της χώρας ανταγωνιστική.
Με πληροφορίες από τη Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...