Αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα ξεπεράσει τον σκόπελο των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές εμφανίζεται , ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε σημερινή του συνέντευξη στην...
«Καθημερινή» και προσθέτει ότι «στην διαπραγμάτευση θα υπάρχουν και νίκες και ήττες», ενώ επιβεβαιώνει ότι οι θεσμοί ζητούν πρόσθετα μέτρα για την τριετία 2016-2018.
Για το ασφαλιστικό ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει: «Υπάρχουν στρεβλώσεις που πρέπει να διορθωθούν, ειδικές περιπτώσεις που πρέπει να επανεξεταστούν και το ασφαλιστικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο μεσοπρόθεσμα». Η στρατηγική που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει και
στα δύο σκέλη -των στρεβλώσεων και της βισιμότητας-, που όμως και τα δύο είναι αποτέλεσμα πολιτικών δεκαετιών, υπογραμμίζει ο κ. Τσακαλώτος. Όσον αφορά την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού λέει ότι «εξετάζουμε διάφορα σενάρια και έχουμε πρώτη και δεύτερη γραμμή στην διαπραγμάτευση». Σημειώνει ότι το ΔΝΤ έχει διαφορετική εκτίμηση για την απόδοση των δημοσιονομικών μέτρων και δεν έχει πεισθεί για πως θα επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018, κάτι που θα είναι μέρος της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.
Όσον αφορά την ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζει ότι «η διαμάχη υπερβαίνει το ελληνικό ζήτημα». Σημειώνει ότι το ΔΝΤ έχει από τη μία έχει πολύ σκληρές νεοφιλελεύθερες θέσεις για τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα οπότε δύσκολα θα μπορούσε να είναι σύμμαχος μίας αριστερής κυβέρνησης και από την άλλη πιέζει τους ευρωπαίους για μία ευνοϊκή λύση για το χρέος. Αντιστρόφως οι ευρωπαίοι κατανοούν κάπως καλύτερα τα ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, αδυνατούν όμως να κατανοήσουν το θέμα του χρέους ως υπερεθνικό πρόβλημα.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόταση του ΣΕΒ για σταθερό φορολογικό σύστημα για δέκα χρόνια με χαμηλό συντελεστή για τις μεγάλες επενδύσεις άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο υπουργός Οικονομικών λέει ότι «χρειάζεται ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, όχι όμως τόσο σταθερό που να μην επιτρέπει αλλαγές για πράγματα που δεν μπορούν να προβλεφθούν. Σημειώνει δε, ότι δεν έχει πεισθεί ότι ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής είναι το κυρίαρχο που εμποδίζει τις μεγάλες επενδύσεις και προσθέτει ότι πιο σημαντικό είναι η σταθερότητα του συστήματος, η αντιμετώπιση της διαφθοράς καθώς και να ξέρεις σε ποιούς τομείς θέλεις να επενδύσεις.
Τέλος αναφέρει ότι για την αριστερά το μεγάλο τεστ είναι κατά πόσο μπορεί να ενσωματώσει την συμφωνία με τους δανειστές σε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση που να ανοίγει δρόμο στις κοινωνικές ομάδες που έχουν υποφέρει μετά το 2009.
http://kapistri.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου