Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

ΕΚΤ: Απογοητευτική η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη


Φρανκφούρτη, Γερμανία
Η αστάθεια στην χρηματοοικονομική αγορά της Κίνας θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο από το αναμενόμενο αντίκτυπο στην εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης, ενώ μια αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να προστεθεί στις αντιξοότητες, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου.
Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη παρέμενε μέτρια και σταδιακή, σύμφωνη με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, αλλά αυτό ήταν «απογοητευτικό» αποτέλεσμα, καθώς το πραγματικό ΑΕΠ διαμορφώθηκε μόλις κοντά στα επίπεδα του 2008, ενώ οι ΗΠΑ σημείωσαν σημαντική ανάκαμψη, ανέφερε η ΕΚΤ στα πρακτικά της συνεδρίασης της 15ης και 16ης Ιουλίου που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη. Παραμένει ο κίνδυνος να είναι η ανάπτυξη χαμηλότερη από τις προβλέψεις, ανέφερε η
ΕΚΤ, με
κάποια στοιχεία, όπως για τη βιομηχανική παραγωγή την άνοιξη, να υποδεικνύουν ότι συνεχίζουν να υφίστανται αδυναμίες και αβεβαιότητες.
«Ειδικότερα, οι οικονομικές εξελίξεις στην Κίνα θα μπορούσαν να έχουν έναν μεγαλύτερο από το αναμενόμενο αρνητικό αντίκτυπο, δεδομένου του εξέχοντος ρόλου της χώρας αυτής στο παγκόσμιο εμπόριο» σύμφωνα με την ΕΚΤ. «Ο κίνδυνος αυτός θα μπορούσε να επιδεινωθεί από αρνητικές πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις από τις αυξήσεις των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες στην ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών της αγοράς».
Αναφορικά με την Ελλάδα η ΕΚΤ εξέφρασε λίγες μόνο ανησυχίες, λέγοντας ότι οι κίνδυνοι ήταν περιορισμένοι και μια συμφωνία διάσωσης, εάν επιτευχθεί, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Αποδυναμώνεται η δυναμική ανάπτυξης
Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση του Reuters δείχνει πως ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη έχει επιβραδυνθεί από τις αρχές του χρόνου και ο πληθωρισμός πιθανόν δεν θα φθάσει το όριο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τουλάχιστον μέχρι το 2017.
Τα στοιχεία για το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου αναμένονται την Παρασκευή, με τον ρυθμό ανάπτυξης να προβλέπεται στο 0,4%. Ο ρυθμός δεν θα αποκλίνει από την τιμή αυτή έως τα τέλη του 2016, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα και στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 60 οικονομολόγοι.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,2% αυτό το τρίμηνο και στο 0,7% το επόμενο.
Μόνο τρεις από τους 22 οικονομολόγους, που απάντησαν σε μια επιπλέον ερώτηση στην έρευνα, αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει στο στόχο της ΕΚΤ όταν αναμένεται να λήξει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της τράπεζας στα τέλη του 2016. Οι περισσότεροι είπαν ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν από το 2017, ενώ δύο απάντησαν το 2019.
http://news.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κοινωνική σαπίλα και πολιτική αδράνεια

Αν επιχειρήσει κάποιος να απεγκλωβιστεί από την ελληνική πολιτική επικαιρότητα (δεν είναι και πολύ δύσκολο) και παρατηρήσει το ευρύτερο περι...