Η επιλογή του δημοψηφίσματος θεωρήθηκε επί μακρόν σαν «όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης στην περίπτωση κατά την οποία υπάρξει αδιέξοδο στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους- δανειστές. Υπήρξαν αρκετά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που επιχειρηματολόγησαν υπέρ αυτού και υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι το θεωρούν λύση ακόμα και σήμερα.
Η λογική όσων υπερασπίστηκαν το δημοψήφισμα υπέκρυπτε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση αξιοποιώντας το ρεύμα υποστήριξης που καταγράφεται (και) από τις
δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να κερδίσει τη λαϊκή υποστήριξη και να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στους δανειστές ότι δεν είναι μόνο η κυβέρνηση αλλά η πλειοψηφία του ελληνικού λαού που απορρίπτει τα μέτρα και τις απαιτήσεις τους.
Στον αντίποδα υπήρχαν εκείνοι οι οποίοι υποστήριζαν ότι το δημοψήφισμα είναι μια μεγάλη παγίδα. Και όπως σε αυτές τις περιπτώσεις οφείλουμε να μην βλέπουμε μόνο το τυράκι, αλλά να βλέπουμε και τη φάκα. Την οποία (φάκα) είδαν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι αλήθεια ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, δεν αποδέχονται τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, τις αλλαγές στα εργασιακά, στον ΦΠΑ και σε μύρια άλλα. Όμως με εξίσου συντριπτικά ποσοστά, οι πολίτες ζητούσαν παραμονή στο ευρώ με οποιοδήποτε κόστος.
Όποιο και αν ήταν το ερώτημα ενός δημοψηφίσματος, στο τέλος το δίλλημα θα μετατρεπόταν στο «ναι ή όχι στο ευρώ». Και σε αυτή την περίπτωση, η πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών εικάζει (προφανώς βάσιμα) ότι για πολλούς λόγους το ευρώ υπερτερεί της δραχμής, η οποία (δικαίως) έχει σχεδόν δαιμονοποιηθεί.
Θυμίζουμε ότι η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ εμπεριείχε τη δέσμευση ότι η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Για το θέμα έχει δεσμευτεί και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ουδέποτε έχει θέσει θέμα εξόδου από το ευρωπαϊκό νόμισμα. Κατά συνέπεια, είναι λογικό να υπάρχουν και πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι επιθυμούν την παραμονή στην ευρωζώνη.
Στην περίπτωση κατά την οποία το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος ήταν η παραμονή στο ευρώ, η κυβέρνηση θα καλούνταν να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα με μνημόνιο και σκληρά μέτρα στα οποία δεν πιστεύει. Θα το άντεχε; Ή θα αναγκαζόταν να καταφύγει και πάλι στις κάλπες, για εκλογές αυτή τη φορά;
Αλλά ακόμη και αν η πλειοψηφία αποφαινόταν ότι προκρίνει τη ρήξη, θα έπρεπε το αποτέλεσμα να ήταν πολύ καθαρό για να το αποτολμήσει κάποιος να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρωζώνης.
Αυτή ήταν η διπλή «φάκα» που είδε η κυβέρνηση και αποφάσισε να απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος…
http://newpost.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου