Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Και τώρα ή ρευστότητα ή «ξαφνικός θάνατος» - Θα δώσει ο Ντράγκι «φιλί ζωής»;

«Συνολική συμφωνία» ο στόχος πλέον της κυβέρνησης - Στον ρόλο του κακού και το ΔΝΤ - Σπάνε «κόκκινες γραμμές», στο τραπέζι και το email Χαρδούβελη  Στις... καθυστερήσεις ή στον "ξαφνικό θάνατο" θα κριθούν πλέον οι διαπραγματεύσεις που ξεκινούν και πάλι σήμερα στο Brussels Group, μετά και την πολύωρη σύσκεψη που είχαν χθες βράδυ ο πρωθυπουργός και η Πολιτική Ομάδα Διαπραγμάτευσης, σε ανοικτή γραμμή πάντα και με την Ομάδα Χουλιαράκη που αναμένει νέες οδηγίες στις διαβουλεύσεις που ξεκινούν και πάλι από το πρωί σήμερα στις Βρυξέλλες.





Στην κυβέρνηση πλέον δεν μιλούν καν πια για «ενδιάμεση συμφωνία» ή «έκτακτο Eurogroup» πριν την 11η Μαΐου, όπως αισιοδοξούσαν ότι μπορεί να συμβεί μέχρι και προχθές. Οι όποιες ελπίδες διατηρεί, περιορίζονται τώρα σε μία απλή «δήλωση προόδου» έως τις 6 Μαΐου και, ει δυνατόν, μία απόφαση του Eurogroup για να έρθουν χρήματα έως τις 14 Μαΐου. 

Η συνολική συμφωνία-πακέτο "όλα σε ένα" όμως, δεν φαίνεται πως μπορεί να έρθει μέσα στον Μάιο ή και τον Ιούνιο καν ακόμα, ανοίγοντας το δρόμο ενδεχομένως και για ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα. 

Ο άμεσος στόχος είναι πλέον να δώσουν στον Μάριο Ντράγκι και στην ΕΚΤ που συνεδριάζει την Τετάρτη, «πάτημα» για να λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μία απόφαση – "ανάσα" για τη χώρα μας, όπως η έκτακτη αύξηση του ορίου δανεισμού του δημοσίου με έντοκα γραμμάτια κατά 2-3 δισ. ευρώ ή η συνέχιση του δανεισμού μέσω του ELA, ώστε να αποφευχθεί η πλήρης οκονομική ασφυξία μέχρι τα μέσα Μαΐου.
 

Κυκλωτικές κινήσεις των δανειστών 
Στην κυβέρνηση ζουν δραματικές ώρες καθώς, παρότι όλοι στο εξωτερικό παραδέχονται πως υπήρξε μεγάλη πρόοδος μετά τον «ανασχηματισμό» της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, θεωρούν ότι όλα έγιναν πολύ αργά και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. 

Και μπορεί να ήταν επιλογή της κυβέρνησης να παίξει «καθυστερήσεις» για να μην αρχίσουν νωρίς οι υποχωρήσεις και δώσουν έδαφος στους δανειστές για περισσότερες πιέσεις, τώρα όμως πλέον και ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος της καθώς το πρόβλημα ρευστότητας οξύνεται δραματικά, αλλά και τα πραγματικά δεδομένα στην Οικονομία έχουν επιδεινωθεί πολύ μέσα σε τρεις μήνες, σε βαθμό που οι θεσμοί να ζητούν και περισσότερα νέα μέτρα - περισσότερα ίσως και από το email Χαρδούβελη ή και τις «κόκκινες γραμμές».
 

Μπλόκο από το ΔΝΤ 
Την κυβέρνηση φαίνεται να αιφνιδίασε ιδιαίτερα η εμμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το «πάγωμα» του νομοσχεδίου για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η πίεση για επίτευξη συνολικής και όχι «ενδιάμεσης» συμφωνίας για όλα τα ακανθώδη ζητήματα της διαπραγμάτευσης. 

Παρότι η κυβέρνηση έριχνε επί 3 μήνες γέφυρες στο ΔΝΤ και στην Ουάσιγκτον, βάζοντάς τους στον ρόλο του «καλού» απέναντι στους «κακούς φιλελεύθερους Ευρωπαίους», πλέον αναγκάζεται  να αναπροσαρμόσει τη στάση της, εγκαταλείποντας την επιδίωξη περί άμεσης ενδιάμεσης συμφωνίας και προσβλέποντας πλέον σε συμφωνία-πακέτο εντός του Μαΐου.


Βοήθεια έως τις 14 Μαΐου 
Όπως προέκυψε μετά τη μαραθώνια χθεσινοβραδινή σύσκεψη της Πολιτικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου, αν η ελληνική πλευρά πετύχει μία «ανάσα ρευστότητας» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να αποφύγει τον κίνδυνο ασφυξίας, προσβλέπει ότι η στήριξη αυτή να δοθεί το αργότερο έως τις 14 Μαΐου, αφού προηγουμένως το Eurogroup της 11ης Μαΐου επιβεβαιώσει ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πιστωτές. 

Σε δεύτερη φάση, η κυβέρνηση δηλώνει διατεθειμένη να εργαστεί για μια συμφωνία-πακέτο, επισπεύδοντας τις συζητήσεις για το τι θα γίνει μετά το τέλος Ιουνίου, όταν λήγει η ισχύουσα παράταση της δανειακής σύμβασης. 

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου έλεγαν αργά χθες βράδυ ότι «στο Brussels Group (BG) υπήρξαν πολύ σημαντικά βήματα που φέρνουν πιο κοντά τη συμφωνία» και «στόχος όλων των πλευρών είναι μέσα στο Μάιο να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο του BG». 

Δεν ανέφεραν όμως τίποτε πια για «έκτακτο Eurogroup» και ενδιάμεση συμφωνία», αλλά παρέπεμπαν σε μία «συνολική συμφωνία» που «θα έχει και ενδιάμεσα βήματα. Ένα σημαντικό, εξ αυτών, θα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του επόμενου γύρου του BG την Τετάρτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγνώριση και από το Eurogroup της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί», όπως τόνιζαν.

Η κυβέρνηση φαίνεται να αναγνωρίζει έτσι ότι δεν μπορεί να ελπίζει σε ταχεία αποδέσμευση της εκκρεμούς δανειακής βοήθειας των 7,2 δισ. ευρώ και ποντάρει στην ΕΚΤ για έμμεση στήριξη αυξάνοντας το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων. Κρίσιμη για τη στάση που θα τηρήσει η ΕΚΤ θεωρείται η μεθαυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της. 

Μέχρι τότε, η ελληνική αντιπροσωπία και οι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να συνεχίσουν το μπρα-ντε-φερ στο Brussels Group, το οποίο χθες έκανε μια μικρή ανάπαυλα από τις διαπραγματεύσεις, ώστε να ανακεφαλαιώσουν οι δύο πλευρές τα σημεία σύγκλισης και διαφωνίας.
 

Δημοσιονομικό κενό 3 δισ. 
Παρά τις υποχωρήσεις που έχουν γίνει, οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές παραμένουν σημαντικές. Ως μεγαλύτερο «αγκάθι» παρουσιάζεται η απαίτηση του ΔΝΤ να απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις και να μην επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, παρόλο που η κυβέρνηση παρουσίασε συγκριτικά στοιχεία χωρών που δείχνουν την ευεργετική επίδραση των συλλογικών συμβάσεων στην ανάπτυξη. Επίσης, στο δημοσιονομικό πεδίο, οι δανειστές εξακολουθούν να μιλούν για δημοσιονομικό κενό 2,5-3 δισ. ευρώ που πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα, ενώ η ελληνική πλευρά μιλά για έως 800.000.000 ευρώ το πολύ. 

Το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τις συναντήσεις που θα έχει από μεθαύριο έως την Παρασκευή με τον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και τον υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον αντιπρόεδρο της γερμανικής κυβέρνησης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν.
 

«Θέλουν αίμα» 
Οι δανειστές φαίνεται πως δεν αρκούνται πλέον ούτε στα νέα μέτρα φοροεισπρακτικού χαρακτήρα, το «παράθυρο» για μείωση των υψηλών επικουρικών συντάξεων και η μετάθεση της επαναφοράς του Δώρου Χριστουγέννων για τους χαμηλοσυνταξιούχους ή ο περιορισμός των δικαιούχων, στα οποία η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει υποχωρήσεις. 

Η ελληνική πλευρά έχει ανοίξει παράθυρο υποχώρησης και στο ζήτημα της φορολόγησης των ακινήτων, καθώς το πιθανότερο είναι ότι ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα διατηρηθεί και φέτος.

Επιπλέον, εξετάζονται και άλλα φορολογικά μέτρα, όπως:

-        Έκτακτη εισφορά στους 500 περισσότερο πλούσιους φορολογουμένους

-        Επαναφορά της έκτακτης εισφοράς στα προ της 1ης-1-2015 επίπεδα για εισοδήματα άνω των 30.000 ή 50.000 ευρώ.

-        Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30% σε Ι.Χ. υψηλού κυβισμού, πισίνες και αεροσκάφη και επέκτασή του στα σκάφη.

-        Απαγόρευση χρήσης μετρητών και πληρωμές μέ κάρτες, για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 ή 4.100 κατοίκων.

-        Επιβολή φόρου διανυκτέρευσης (1-5 ευρώ ή 3%-5% επί του κόστους της διανυκτέρευσης) για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία νησιών του Αιγαίου.

-        Επιβολή φόρου 3% σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος πρώτης κατηγορίας κατά την τουριστική περίοδο (1η Απριλίου έως 31η Οκτωβρίου)

-        Επιβολή φόρου 6% στις πωλήσεις ειδών που υπάγονται στον φόρο πολυτελείας (π.χ. ρολόγια, κοσμήματα, έργα τέχνης), ενδεχομένως σε ολόκληρη τη χώρα.

http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι θα πει ο Καραμανλής;

Αλλος τρόμος μας βρήκε πάλι στα καλά του καθουμένου. Αλλη φοβερή απειλή επικρέμεται πάνω από τα συφοριασμένα κεφάλια μας, άλλη αβυσσαλέα κατ...