Γράφει ο Τάκης Χατζής
Οι δύο εβδομάδες που έμειναν ως τις εκλογές, δεν είναι μικρός πολιτικός χρόνος. Το γνωρίζουν καλύτερα από όλους τα πολιτικά επιτελεία που αναπροσαρμόζουν την τακτική τους και διεκδικούν πλέον στοχευμένα κοινά, προκειμένου να κερδίσουν ότι περισσότερο μπορούν.Να διευρύνουν τη διαφορά- αν προηγούνται- ή να την ανατρέψουν, αν ακολουθούν στην κούρσα.
Η ΝΔ, σύμφωνα με ανώτερα στελέχη της και στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού, τις επόμενες μέρες, θα δώσει όλες τις δυνάμεις της προκειμένου να κερδίσει την συντριπτική πλειοψηφία των αναποφάσιστων. Το ποσοστό των αναποφάσιστων που καταγράφεται στις έρευνες, δεν είναι αμελητέο- το αντίθετο θα λέγαμε. Σχεδόν όλες οι εταιρείες μετρήσεων, τους καταγράφουν πάνω από το 10% και ορισμένες πολύ περισσότερο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου (και με τη βοήθεια δημοσκόπων) εκτιμούν ότι όταν οι αναποφάσιστοι γίνονται… αποφασισμένοι, οι περισσότεροι και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, κινούνται προς τη ΝΔ παρά προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον λόγο αυτό, προσαρμόζουν την τακτική τους, ώστε να καταφέρουν να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους από τη συγκεκριμένη δεξαμενή ψηφοφόρων, πιστεύοντας ότι μπορεί να βοηθήσουν στην ανατροπή του καταγεγραμμένου πολιτικού κλίματος.
Ο Αντώνης Σαμαράς, θα επωμιστεί και αυτό το καθήκον. Θα συνεχίσει την επίθεση στονΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία και ενός ενδεχόμενου Grexit, αλλά θα ανεβάσει στο τραπέζι και άλλα θέματα που εκτιμάται ότι μπορούν να προσελκύσουν αναποφάσιστους.
Μιλάμε για θέματα ασφάλειας, φορολογίας, για το ασφαλιστικό και για την ανάπτυξη. Για θέματα που μπορούν να προσελκύσουν νοικοκυραίους που εκ φύσεως φοβούνται τις μεγάλες αλλαγές. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι υπάρχει δυνατότητα να μειωθεί περαιτέρω η διαφορά που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις και αν πάμε σε… ντέρμπι, όλα γίνονται.
Από την άλλη πλευρά όμως, ιστορικά έχει καταγραφεί ότι οι αναποφάσιστοι συνήθως ακολουθούν τα ποσοστά όσων δηλώνουν ότι έχουν πάρει τις αποφάσεις τους την ώρα που γίνονται οι δημοσκοπήσεις. Ενίοτε, πριμοδοτούν το κόμμα που εμφανίζεται να προηγείται και για τον λόγο αυτό διευρύνουν τη διαφορά.
Αυτές οι συμπεριφορές έχουν καταγραφεί σε… κανονικές συνθήκες- όσο κανονικές μπορεί να είναι οι συνθήκες παραμονές των εκλογών. Σήμερα, σχεδόν τίποτα δεν φαίνεται κανονικό. Και θα επαναλάβουμε ότι το μεγάλο λάθος δεν έχει γίνει ακόμα…
http://newpost.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου