Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Κόκκαλης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ιδρύσει νέο κόμμα – «Η χώρα χρειάζεται σύγχρονη πράσινη πολιτική»

Το ενδεχόμενο να ιδρύσει νέο κόμμα, αφήνει ανοιχτό ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, στην οποία παραδέχεται ότι το ζήτημα των εσωκομματικών διαδικασιών που είναι σε εξέλιξη στο κόμμα, αποτελεί προτεραιότητα.

Στο ερώτημα εάν τελικώς θα πάρει την πρωτοβουλία ώστε να μετεξελιχτεί η πολιτική κίνηση «Κόσμος» που αναπτύσσει εδώ και χρόνια σε ένα πράσινο κόμμα, απάντησε «τίποτε δεν αποκλείεται». Ωστόσο όπως σημειώνει η ΕΦΣΥΝ ιδιαίτερα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο που είναι ανοιχτές διαδικασίες στον κόμμα αφού «ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί τα πατήματά του και δεν είναι δόκιμο» να προτρέξει…

Τονίζει ιδιαίτερα πάντως ότι «η κλιματική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια άμεση κρίση δημόσιας υγείας και κρίση δημοκρατίας, κι έτσι να τεθεί στο επίκεντρο των πολιτικών μας».

Στο ερώτημα αν θα ηγηθεί νέα πρωτοβουλίας με την μορφή πράσινου κόμματος ο κ. Κόκκαλης απαντά: «Από το 2019 που συμμετείχα στην Προοδευτική Συμμαχία με την πολιτική κίνηση «Κόσμος», αυτό που προσπαθώ να κάνω κι εγώ με όλο το δυναμικό της Κίνησης είναι να δώσουμε την πολιτική διάσταση της κλιματικής δράσης η οποία, ενώ είναι προφανής στις άλλες χώρες της Ευρώπης και σε πολλές χώρες του κόσμου, δεν είναι τόσο προφανής στην Ελλάδα. Και αυτή είναι μια συζήτηση την οποία ο κόσμος της Αριστεράς φαίνεται ότι είναι πολύ ώριμος να την ακούσει.
Δηλαδή, να ακούσει ότι η κλιματική κρίση δεν είναι επιφαινόμενο της οικονομίας αλλά κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Νομίζω ότι όποιος δεν το είχε καταλάβει το κατάλαβε αυτό το καλοκαίρι. Κι αυτό θέλω να συνεχίσω να κάνω. Γιατί αυτός είναι ο λόγος που με κάνει να ασχολούμαι με την πολιτική.

Στο ερώτημα αν θα συνεχίσει αυτή την δράση με τη δημιουργία κόμματος, ο ευρωβουλευτής απαντά: «Αυτήν τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ, όλοι προσπαθούν να δούνε ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα θέλανε και ποιος ΣΥΡΙΖΑ τους χωράει. Είναι σίγουρο ότι πρέπει να υπάρξει αρκετή ειλικρίνεια και αρκετή ικανότητα σύνθεσης, προκειμένου να απειληθεί η πρωτοφανής κυριαρχία της Δεξιάς η οποία δεν είναι υπέρ της κλιματικής δράσης. Είναι αναποτελεσματική. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραμένει το πρόβλημα, δεν είναι η λύση. Το έχει δείξει και στην πρώτη της θητεία, το αποδεικνύει και σήμερα. Εγώ συμμετέχω σε αυτήν τη συζήτηση εντός του ΣΥΡΙΖΑ με αγωνία, με ειλικρίνεια και αναλόγως θα κρίνω.»

Στην επισήμανση της ΕΦΣΥΝ ότι οι απαντήσεις του αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ο Πέτρος Κόκκαλης απαντά: «Δυστυχώς, όταν δυστυχώς παραμένουν ανοιχτά για τα ιδρυτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πολλώ δε μάλλον και του Συνασπισμού, προφανώς παραμένει και για μένα και για όλους όσοι είμαστε στον χώρο. Κακά τα ψέματα, αυτήν την ώρα βρισκόμαστε σε μια Αριστερά, Κεντροαριστερά, μέχρι προοδευτικό Κέντρο -που λέει το καταστατικό- σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης. Για μένα ο κλιματικός χώρος είναι ένα συστατικό στοιχείο της Αριστεράς. Εάν υπάρχουν σχήματα τα οποία έχουν το εύρος και τη δυνατότητα να τον εντάξουν είναι ακόμη καλύτερα.
https://www.enikos.gr/politics/kokkalis-anoichto-to-endechomeno-na-idrysei-neo-komma-i-chora-chreiazetai-sygchroni-prasini-politiki/2055615/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...