Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Στο επίκεντρο τώρα, η ακρίβεια

Αποφασισμένοι να θέτουν στην ατζέντα τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες και δη την καθημερινότητά τους, είναι στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, που μετά από την Υγεία, την Παιδεία και τους Θεσμούς, θέτουν επί τάπητος το νούμερο ένα θέμα που απασχολεί όλους μας σήμερα, όπως φαίνεται και από όλες τις δημοσκοπήσεις, οριζόντια. Την ακρίβεια.

Στην πραγματικότητα, αυτό στο οποίο εστιάζουν στο κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, είναι η αισχροκέρδεια, για την οποία υποστηρίζουν ότι κυριαρχεί εις βάρος του πολίτη και μάλιστα με την ανοχή της κυβέρνησης.
Διαπιστώνοντας μεταξύ άλλων ότι η ακρίβεια είναι πλέον ορατή παντού στην καθημερινότητα, από τις τηλεπικοινωνίες, όπου με βάση στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα είναι 67% ακριβότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης, ως τις τράπεζες όπου παραμένουν και αυξήθηκαν οι καταχρηστικές προμήθειες και χρεώσεις για τις συναλλαγές και ταυτόχρονα αυξάνονται τα επιτόκια που ‘πνίγουν’ νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στην Χαριλάου Τρικούπη είναι αποφασισμένοι να ‘σηκώσουν’ το θέμα. Θυμίζουν ότι τα ίδια συμβαίνουν στο στεγαστικό, όπου με βάση πρόσφατη έρευνα, υπάρχει αύξηση ενοικίων κατά 6% το 2023, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η αύξηση έφτασε και το 20%, με τους νέους ανθρώπους να μην μπορούν να στεγάσουν τα όνειρά τους με αξιοπρέπεια, όπως χαρακτηριστικά λένε. Για την Ενέργεια, σημειώνουν ότι μόνο μέσα στον Νοέμβριο σημειώθηκε αύξηση 10% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ επίκεινται και άλλες αυξήσεις μέσα από έναν δαιδαλώδη τρόπο υπολογισμού της τιμής της κιλοβατώρας, ενώ ως ‘κορωνίδα της ακρίβειας’ περιγράφουν τα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης, στα οποία τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε σωρευτικό πληθωρισμό της τάξης του 30%. «Σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης η χώρα μας είναι 30% - 50% ακριβότερη από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα σε κάποια προϊόντα φτάνει και το 360%», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, στο κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, κατηγορούν την κυβέρνηση για καθυστέρηση στην επιβολή προστίμων και απουσία ελέγχων στην περίοδο έξαρσης της ακρίβειας, με θύματα πάντα τους πολίτες που αξιοποιούν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους μόνο και μόνο για να προμηθευτούν τα βασικά είδη που είναι απαραίτητα για το νοικοκυριό τους. Επαναφέρουν δε, την πρότασή τους για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, τονίζοντας ότι σε τρεις χώρες όπου εφαρμόστηκε το μέτρο, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Πολωνία, η μείωση του ΦΠΑ οδήγησε σε μείωση μέχρι και κατά 16 μονάδες του πληθωρισμού στα τρόφιμα. Τονίζουν, δε, ότι πρόκειται για μία πρόταση που δεν ενστερνίζεται μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το Ινστιτούτο έρευνας λιανεμπορίου καταναλωτικών αγαθών, καθώς και ο Σύνδεσμος βιομηχανιών τροφίμων και βεβαίως οι καταναλωτές.
https://www.matrix24.gr/2023/11/sto-epikentro-tora-i-akrivia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ευρώπη είναι παντού…

Για την αξία της Ευρωβουλής ρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου, που...