Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Διεύρυνση με …αρχές!

Να ισορροπήσει ανάμεσα στην ευκαιρία να αποτελέσει και πάλι αυτό την ηγεμονική δύναμη στην προοδευτική παράταξη, αλλά και στα ‘αντιΣΥΡΙΖΑ’ αντανακλαστικά της βάσης του, επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Και σε αυτό το πλαίσιο, δεν έχει στεγανά. Είναι έτοιμο να μιλήσει με όλους, εφόσον το επιθυμούν, στοχεύοντας σε μία αμφίπλευρη διεύρυνση.

Η Χαριλάου Τρικούπη έχει ανάγκη να μεγαλώσει και το ξέρει. Θα το κάνει όμως με τους δικούς της όρους, στη βάση των δικών της αρχών και αξιών, πατώντας σε γερά θεμέλια και όχι με το σκεπτικό της συγκυριακής ‘εκτόξευσης’ των ποσοστών, που μπορούν το ίδιο εύκολα να καταγκρεμνιστούν στη συνέχεια. Ήδη, το θέμα της διεύρυνσης, προκαλεί νευρικότητα στο εσωτερικό του κόμματος, με κορυφαία στελέχη του να προειδοποιούν ότι στο κόμμα δεν θα πρέπει να γίνουν ευπρόσδεκτοι ‘γενίτσαροι’ και ‘γυρολόγοι’ και πάντως πρόσωπα που πλήγωσαν την παράταξη στο παρελθόν, εγκαταλείποντάς τη στα δύσκολα και αναζητώντας αλλού ‘καρέκλα’. Και αυτό, αποτελεί περίπου ‘κοινό τόπο’ στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη πολύ κοντά στην ηγεσία του κόμματος, αποδίδουν σε όσους επαναφέρουν αυτό το θέμα μία προσπάθεια να …μικρύνουν τη συζήτηση, που άνοιξε με την ομιλία του στην ΚΠΕ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης. «Στόχος του κόμματος είναι να αποτελέσει την πλειοψηφική τάση στην κοινωνία. Αυτό θα γίνει με αξιακά χαρακτηριστικά και όχι με ατελέσφορες συγκολλήσεις κορυφής», λένε, αποφασισμένοι αυτή τη φορά να δουλέψουν με αργά και σταθερά βήματα στη βάση. Θυμίζουν, εξάλλου, ότι το ΠΑΣΟΚ υπήρξε ανέκαθεν ‘ανοιχτό’ κόμμα σε όσους μοιράζονταν τις ίδιες αξίες με αυτό και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δείξει σήμερα ‘αλαζονική συμπεριφορά’ απέναντι σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να συζητήσει μαζί του, μόνο και μόνο επειδή παρουσιάζει μία αυξητική τάση στις δημοσκοπήσεις. Από την άλλη, δεν παραβλέπουν και το γεγονός ότι έχουν ‘σπάσει τα τηλέφωνα’ από στελέχη νομαρχιακών επιτροπών ανά την Ελλάδα, που προειδοποιούν την ηγεσία να μη δεχθεί κανέναν πίσω, ενθυμούμενα την εποχή που πρώην σύντροφοί τους έφευγαν για τον ΣΥΡΙΖΑ, βρίζοντάς τους χυδαία.

Σε κάθε περίπτωση, στο ΠΑΣΟΚ, είναι σαφές ότι θέλουν να γίνουν ελκυστικοί στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να τους επιλέξει στις επόμενες εκλογές. Εξού και το ευρύ κάλεσμα στους απανταχού δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες. Το γεγονός όμως ότι απευθύνονται στη βάση, δε σημαίνει ex officio ότι αποκλείουν στελέχη άλλων κομμάτων που θα θελήσουν να συστρατευθούν μαζί τους σε έναν κοινό σκοπό. Διότι μπορεί πρώην κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επέλεξαν να ΄διασωθούν πολιτικά’ οι ίδιοι, μέσα από νέες θέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ, να αποτελούν ‘κόκκινο πανί’ για την Χαριλάου Τρικούπη, δεν ξεχνούν όμως και περιπτώσεις ανθρώπων που εντάχθηκαν στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αθόρυβα, όταν διαφώνησαν με τις ηγεσίες των κομμάτων τους, χωρίς να διεκδικήσουν το παραμικρό ‘οφίτσιο’, προσφέροντας αθόρυβα έργο. Θυμίζοντας για παράδειγμα τις περιπτώσεις Χρυσόγονου, Κοντονή κ.α., καθόλου δεν αποκλείουν τέτοιες συζητήσεις. Ήδη, τον τόνο έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης όταν μίλησε για ‘γενναιοψυχία’ που πρέπει να δείξει το κόμμα, κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου το προηγούμενο Σάββατο, αλλά και για ‘πολιτικούς όρους’ στη βάση των οποίων θα μπορούσε να συζητήσει με τους 40δες που αποχώρησαν (σ.σ. τότε ήταν υπό αποχώρηση ακόμα) από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2023.
https://www.matrix24.gr/2023/11/dievrinsi-me-arches/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...