Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Και τώρα, επιχείρηση «διεύρυνση» με στόχο τη νίκη της ΝΔ

«Στόχος μας δεν είναι να ξεπεράσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να κερδίσουμε τη ΝΔ». Με αυτή την φράση, θέλησε να δώσει το στίγμα των στόχων του κόμματός τους το εξής, ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας από το βήμα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, όπου επανέλαβε πολλές φορές ότι στρατηγικός στόχος του κόμματος είναι να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση εξουσίας και τελικά να εκθρονίσει τη ΝΔ μετά από τις επόμενες εθνικές εκλογές. Υποστήριξε εξάλλου ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να επιστρέψει στην κυβέρνηση, προκειμένου να αλλάξει σελίδα ο τόπος και να δοθούν ξανά ευκαιρίες αξιοπρέπειας και προοπτικής στους πολίτες.
Για αυτό και απηύθυνε ευρύ προσκλητήριο σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, προκειμένου να συστρατευθούν με το ΠΑΣΟΚ και να καταφέρουν αυτό που πριν από λίγους μήνες φαινόταν ακατόρθωτο, αλλά τώρα δείχνει να αλλάζει. Να γίνουν τώρα η ισχυρή προοδευτική δύναμη ως αντιπολίτευση και αύριο ως κυβέρνηση. «Επιλέγουμε τον δύσκολο αλλά δημιουργικό δρόμο των κοινωνικών συμμαχιών», είπε μεταξύ πολλών άλλων. «Έχουμε χρέος να οικοδομήσουμε την ισχυρή Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών, για αυτό ζητάω όλοι μαζί να αγκαλιάσουμε την ελληνική κοινωνία. Όλοι μαζί ενωμένοι», συνέχισε, δεσμευόμενος για …νίκες στον νέο ιστορικό κύκλο, που υποστήριξε πολλές φορές ότι ανοίγει πλέον για το κόμμα του.

Ο ίδιος, εξάλλου, εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στη ΝΔ, περιγράφοντάς την ως υπόλογη για την αύξηση των ανισοτήτων, την ακρίβεια, τη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων, τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, αλλά και τη στάση της σε σειρά γεγονότων που σημάδεψαν την επικαιρότητα για μήνες, όπως το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που άφησε πίσω του 58 νεκρούς, αλλά και την ασφάλεια των πολιτών που ενώ παρουσιάστηκε ως ‘συγκριτικό πλεονέκτημα’ της ΝΔ, δεν υπάρχει στην πράξη, όπως προκύπτει από σειρά παραδειγμάτων που έφερε.

Η όλη συζήτηση πάντως, στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής την επομένη ενός Σαββατοκύριακου με συνεδριάσεις τόσο του Πολιτικού Συμβουλίου το Σάββατο, όσο και της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή, κινείται γύρω από την περιβόητη ‘διεύρυνση’. Και αυτό, διότι δεν ομονοούν όλες οι πλευρές για το ποιους πρέπει αυτή να περιλαμβάνει. Και μπορεί ο πρόεδρος του κόμματος να μίλησε για ανάγκη ‘γενναιοδωρίας’ όταν του ζητήθηκε το κόμμα να μην εμφανίζεται στεγανοποιημένο, ωστόσο είναι σαφές ότι πολύ δύσκολα η Χαριλάου Τρικούπη θα δεχόταν πίσω ανθρώπους που πλήγωσαν την παράταξη στο παρελθόν.

Τα λεγόμενα του ίδιου του Νίκου Ανδρουλάκη θύμισε εμμέσως χθες, με γραπτή του ομιλία στην ΚΠΕ, καθώς απουσίαζε σε προγραμματισμένο οικογενειακό ταξίδι, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που επιπλέον άσκησε κριτική για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις για να γίνει αυτή πιο εποικοδομητική. «Για να μας ψηφίσει ο κόσμος δε χρειάζεται να στείλουμε κάλεσμα σε γενίτσαρους (όπως είχε πει ο Πρόεδρος) και γυρολόγους, αλλά να πορευτούμε με στελέχη που έχουμε στο κόμμα, όπως ο Χάρης Δούκας και υπάρχουν στην κοινωνία. Αν επιχειρήσουμε σε αυτή τη φάση να μιμηθούμε τον Τσίπρα που έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα ‘super market’, θα το πληρώσουμε, όπως το πληρώνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάζει εικόνα διάλυσης», είπε μεταξύ άλλων.

Σαφή ήταν τα μηνύματα και στην ομιλία της Γραμματέως της ΚΟ του κόμματος Ευαγγελίας Λιακούλη, που έκλεισε με αυτόν τον τρόπο. «Απευθύνουμε ένα κάλεσμα συμπόρευσης στους πολίτες, για τη δημιουργία ισχυρού πλειοψηφικού πόλου, ενός αντίπαλου πόλου στην επικίνδυνη μονοκρατορία του κ. Μητσοτάκη», είπε, σημειώνοντας πάντως πως «δεν μπορούμε να ενσωματώσουμε αυτούς που πρόσβαλαν και πλήγωσαν την Δημοκρατική Παράταξη, τους γυρολόγους, εκείνους που ψάχνουν πάντα “σημαία ευκαιρίας”, αυτούς που είπαν βαριές κουβέντες. Δεν χρειαζόμαστε τις γνωστές –είτε κεντρικά , είτε τοπικά- “περσόνες”». Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε πως το κάλεσμά τους αφορά στους απλούς πολίτες και σε όλα τα στελέχη που θέλουν, μπορούν, αγωνιούν και αισθάνονται.

Όσο για την κριτική που ασκήθηκε για την λειτουργία του κόμματος και τις συνεδριάσεις των οργάνων, τέλος στη συζήτηση επιχείρησε να βάλει ο Γραμματέας του οργάνου Ανδρέας Σπυρόπουλος, μιλώντας για ενίσχυση των δημοτικών και νομαρχιακών οργανώσεων, με τη δημιουργία επιτροπών εκλογικού αγώνα στην πορεία προς τις ευρωεκλογές και για περαιτέρω ενίσχυση και στελέχωση των τομέων πολιτικής του κόμματος.
https://www.matrix24.gr/2023/11/ke-tora-epichirisi-dievrinsi-me-stocho-ti-niki-tis-nd/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...