Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου - Θέμα ημερών ή και ωρών οι ανακοινώσεις

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως μπαίνει η διαδικασία της διάσπασης που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος.

Μετά την αποχώρηση αρκετών πρωτοκλασάτων στελεχών που ανήκουν στην "¨Ομπρέλα" (Τσακαλώτος, Φίλης, Βούτσης, κλπ) θέμα λίγων ημερών, ίσως και ωρών, φαίνεται πως είναι και το "αντίο" της ομάδας Αχτσιόγλου, μία απόφαση που είναι ειλημμένη εδώ και καιρό, και "σφραγίστηκε" μετά την πανελλαδική συνδιάσκεψη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.
Στην έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται και οι επτά βουλευτές που έχουν υπογράψει το αρχικό κείμενο των "6+6", δηλαδή Αχτσιόγλου, Αναγνωστοπούλου, Ηλιόπουλος, Τζανακόπουλος, Χαρίτσης, Τζούφη και Φωτίου.

Οι "επτά" πρόκειται να σχηματίσουν κοινοβουλευτική ομάδα και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες επικρατέστερος επικεφαλής θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ θεωρείται πιθανόν να ενταχθούν σε αυτή την ομάδα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την Πέτη Πέρκα.

Για τον σχηματισμό ΚΟ απαιτούνται τουλάχιστον 10 βουλευτές, ενώ με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι "αντάρτες" είναι 9, άρα απαιτείται τουλάχιστον ένας ακόμα βουλευτής. Σχετικά με το κατά πόσον θα καταστεί εφικτό να συγκροτηθεί Κοινοβουλευτική Ομάδα από τους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο προ ημερών, ακόμη και για 12 βουλευτές που θα την αποτελούν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανοί προς αποχώρηση είναι είτε κάποιος από τους μειονοτικούς βουλευτές ή ακόμη και εν ενεργεία τομεάρχες που έχουν καλές σχέσεις με την ομάδα Αχτσιόγλου.

"Χείρα πολιτικής φιλίας" των νεοπροεδρικών

Και ενώ οι "διαφωνούντες" προσπαθούν να βρουν μία φόρμουλα συνταταγμένης αποχώρησης, ένα κείμενο που έχει τη στήριξη των υποστηρικτών του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη διακινείται τις τελευταίες ώρες, τη στιγμή που όπως όλα δείχνουν πλησιάζει η αποχώρηση της ομάδας της Εφης Αχτιόγλου και ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την Θεσσαλονίκη επανέλαβε ότι δεν θα πρέπει να παίζουν με την υπομονή του κόσμου.

Στο κείμενο που κυκλοφορεί καλούνται όσοι σκέφτονται την αποχώρηση να μείνουν εντός των τειχών της Κουμουνδούρου και όπως σημειώνεται η "χείρα πολιτικής φιλίας και συντροφικότητας σε όλα τα στελέχη και κυρίως τα μέλη της βάσης του κόμματος, που είτε πιέζονται από την εσωκομματική αναστάτωση των τελευταίων ημερών, είτε προβληματίζονται και τείνουν να αδρανοποιηθούν, είτε σκέφτονται ακόμα και την αποχώρηση, και τους καλούμε σε μια πλατιά πολιτική ενότητα στη δράση και την κομματική ζωή".

Το σχετικό ρεπορτάζ έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στο Thessaloniki Summit 2023. Εκεί, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε άνοιγμα στους ψηφοφόρους των στελεχών της "Ομπρέλας" που αποχώρησαν και παράλληλα για τους βουλευτές της ομάδας "6 συν 6" τόνισε ότι εφόσον παραμένουν, δουλεύουν για το κόμμα.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για την αποχώρηση της "Ομπρέλας" από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι "δεν έφυγε η ομάδα της 'Ομπρέλας', έφυγαν μερικά στελέχη που ευθυγραμμίζονται με τη συγκεκριμένη ομάδα" και συμπλήρωσε: "Ο κόσμος ο οποίος έχει δείξει την εμπιστοσύνη του με σταυρούς σε αυτά τα στελέχη της 'Ομπρέλας' γενικά είναι ένας κόσμος που εγώ τον ενστερνίζομαι και θεωρώ ότι έχει ακόμα χώρο στο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί οι πολιτικές διαφωνίες είναι πολύ μικρές".

Η... παλιά νοικοκυρεμένη Ελλάδα

Αίσθηση πάντως προκάλεσαν και τα όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης για την "νοικοκυρεμένη Ελλάδα", κατά την παρουσία του στο Thessaloniki Summit.

Η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου ρώτησε τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ποιο είναι το νέο που θέλει να φέρει και στην Ελλάδα αλλά και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

"Νομίζω ότι το νέο το οποίο φέρνω είναι μια επιστροφή στην παλιά νοικοκυρεμένη Ελλάδα. Την Ελλάδα όπου ο νοικοκύρης είχε το σπίτι του καθαρό, τηρούσε τους κανόνες, τους νόμους, είχε ενδιαφέρον και ενσυναίσθηση για τον γείτονά του" ήταν η απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη, η οποία σχολιάστηκε ιδιαίτερα και στα social media.

"Το νέο που φέρνει ο Πώποτας - Κασσελάκης "είναι η επιστροφή στην παλιά νοικοκυρεμένη Ελλάδα. Στην Ελλάδα που ο νοικοκύρης είχε το σπίτι του καθαρό, τηρούσε τους κανόνες, τους νόμους είχε ενδιαφέρον για τον γείτονά του". Τέρμα τα μπάχαλα και η ανυπακοή σύντροφοι. Μόνο δάκρυα" έγραψε στην ανάρτησή της η Ομάδα Αλήθειας.
https://www.thetoc.gr/politiki/article/suriza-antistrofi-metrisi-gia-tin-apoxorisi-tis-omadas-axtsioglou---thema-imeron-i-kai-oron-oi-anakoinoseis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...