Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Πυρά Δραγασάκη και 6+6 κατά Κασσελάκη για το «μαξιλάρι» των 37 δις – Τι βλέπουν πίσω από την επίθεση σε Τσακαλώτο

Ως «υπονομευτή», ούτε λίγο ούτε πολύ, του Αλέξη Τσίπρα δείχνουν από χθες τον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη οι εσωκομματικοί του «αντίπαλοι», προεξάρχοντος του Γιάννη Δραγασάκη ο οποίος με ανάρτησή του αντέδρασε για τα όσα είπε ο πρόεδρος για το μαξιλάρι των 37 δις.

Το ιστορικό στέλεχος του κόμματος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης 2015 – 2019 κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να μην υπονομεύει τον «συλλογικό άθλο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Του επισήμανε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ». Όπως και ότι, αν και δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, ήταν αναγκαίο για να διευκολυνθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές, καθώς οι επιλογές ήταν δύο «μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή» που «ζητούσε πχ. ο Γιάννης Στουρνάρας και προϋπέθετε νέο μνημόνιο». Του συνέστησε να διαβάσει τον Απολογισμό που ενέκρινε το κόμμα για την περίοδο 2012 – 2019, (όπου το δημοσιονομικό μαξιλάρι των 37 δις αντιμετωπιζόταν ως επίτευγμα που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια), προκειμένου όπως ανέφερε, να μην εκτίθεται και να μην δίνει λαβές στη ΝΔ «με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου».

Ο Στέφανος Κασσελάκης, στην «καθ’ οδόν» συνέντευξή του στο Live News το απόγευμα της Τρίτης είχε αναφέρει πως «Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου».

Όμως, εδώ και καιρό πολλά στελέχη από την εσωκομματική μειοψηφία και όχι μόνο από την Ομπρέλα, θεωρούν ότι έχει παρατραβήξει αυτή η επίθεση στον πρώην ΥΠΟΙΚ, επίθεση που παραγνωρίζει ή κάνει ότι παραγνωρίζει πως επρόκειτο για μια κυβερνητική επιλογή, που έγινε μάλιστα τη απουσία πραγματικής εναλλακτικής.


Και λέμε «κάνει ότι παραγνωρίζει» διότι εσχάτως τα στελέχη αυτής της πλευράς εκτιμούν όλο και περισσότερο ότι τέτοιες επιθέσεις από τον Στ. Κασσελάκη, και άλλα μέλη της ηγετικής ομάδας, έχουν πραγματικό στόχο τον Αλέξη Τσίπρα. Αρκετές φορές έχει επισημανθεί- και ίσως από τους πρώτους να ήταν ο Αριστείδης Μπαλτάς – ότι ο Στέφανος Κασσελάκης και τα στελέχη της ηγετικής ομάδας που εξαπολύουν επιθέσεις κατά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο όνομα του Αλέξη Τσίπρα, στην πραγματικότητα με βασικές επιλογές τους υπονομεύουν τον ίδιο. Από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις ήταν η αναφορά του νέου προέδρου στο διάγγελμα της Παρασκευής ότι «κληρονόμησε» ένα «άρρωστο κόμμα», όπως και η αναφορά του ότι είναι «ο μόνος που μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη» στην δήλωση εκδήλωση της υποψηφιότητάς του στα τέλη Αυγούστου. Πλέον ήρθε σε αυτά να προστεθεί και το «μαξιλάρι».

Την ανάρτηση Δραγασάκη κοινοποίησαν δύο από τα ηγετικά στελέχη της ομάδας 6+6 Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος, αλλά και οι Δημήτρης Παπαδημούλης και Νίκος Μπίστης που κινούνται κοντά τους (ο Νίκος Μπίστης υπέγραψε και το κείμενο των 11, την Κυριακή).

Συμπτώσεις: Γεύμα Τσίπρα – Σακελλαρίδη στη Ν. Σμύρνη

Κι ενώ εκδηλωνόταν αυτή η κόντρα, υπήρξε μια περίεργη σύμπτωση καθώς την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας «εντοπίστηκε» να τρώει σε ταβέρνα στη Νέα Σμύρνη, με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο, συνομιλητή της Έφης Αχτσιόγλου, και υποστηρικτή της υποψηφιότητάς της.

Η «σύμπτωση» αυτή καταγράφεται λίγες μέρες μετά την προσπάθεια να εξουδετερωθεί το «δημοψήφισμα» για τις διαγραφές, προσπάθεια στην οποία πρωταγωνίστησαν συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, (μαζί με τους Ζαχαριάδη, Θεοχαρόπουλο, Ξενογιαννακοπούλου, Ραγκούση και Παππά) και είχε δύο σκέλη, την γνωστοποίηση της αντίθεσής τους αμέσως μετά το διάγγελμα και την «τροπολογία των 6» (τα προαναφερθέντα στελέχη πλην Παππά) την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή. Η τροπολογία «ζητούσε» ουσιαστικά εγγυήσεις πως δεν θα επανέλθει ξανά στο τραπέζι θέμα δημοψηφίσματος για πειθαρχικές ποινές. Τελικώς, μετά από έναν συμβιβασμό το νόημα της τροπολογίας πέρασε στην Πολιτική Απόφαση με την διατύπωση πως «οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας».

Η κατά Κασσελάκη «χείρα φιλίας» και τα όρια που ξεπεράστηκαν

Την ίδια στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης επιτίθετο σε Τσακαλώτο, γεγονός που όπως είδαμε από μερίδα στελεχών αναδείχθηκε ως κίνηση που ουσιαστικά συνιστά επίθεση και σε Τσίπρα, ο Στέφανος Κασσελάκης έδινε διαβεβαιώσεις ότι ο ίδιος τείνει χείρα φιλίας σε Αχτσιόγλου, Χαρίτση και Ηλιόπουλο: «Πιστεύω ότι θα ήθελαν να είμαστε μαζί, και από μεριάς μου θα είναι μεγάλη μου τιμή να παραμείνουν και να συνεργαστούμε πραγματικά. Δεν υπάρχει στενός κύκλος. Η πόρτα μου είναι ανοιχτή. Για άλλη μια φορά τείνω χείρα φιλίας, ελάτε».


Είναι σαφές βέβαια ότι χωρίς πράξεις, και μετά τα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες, αυτά εκλαμβάνονται από την άλλη πλευρά ως «λόγια του αέρα» με μοναδικό στόχο την διαχείριση εντυπώσεων, για το γεγονός ότι οι κινήσεις Κασσελάκη ωθούν σε «ακρωτηριασμό» του ΣΥΡΙΖΑ, μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν, παραξηλώνεται το πουλόβερ.

Επιπλέον, για την ομάδα Αχτσιόγλου η υπόθεση του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές και η ομιλία Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή αποτελούν το καθοριστικό σημείο καμπής από το οποίο δεν υπάρχει γυρισμός. Θεωρούν ότι ξεπεράστηκαν τα όρια και δεν μπορούν να παραμείνουν υπό μια ηγεσία που βλέπουν να τοποθετείται προσβλητικά κατά των στελεχών του κόμματος και κινείται αντιδημοκρατικά και αντικαταστατικά, την κατηγορούν δε ότι δανείζεται επιχειρήματα «από την φαρέτρα της alt right».
Εκτελεστικό χωρίς την Έφη

Μέσα σε αυτό το κλίμα την επομένη της διάσπασης, σήμερα συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο, χωρίς όμως τη συμμετοχή της Έφης Αχτσιόγλου. Η βουλευτής ενημέρωσε την Κουμουνδούρου ότι δε θα παραστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων που δεν μπορούσε να αναβάλλει ενώ συνεργάτες της τόνιζαν πως η απουσία της από την συνεδρίαση του οργάνου δεν έχει πολιτική διάσταση.
https://www.topontiki.gr/2023/11/15/siriza-pira-dragasaki-ke-66-kata-kasselaki-gia-to-maxilari-ton-37-dis-ti-vlepoun-piso-apo-tin-epithesi-se-tsakaloto/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...