Από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα μέσα Ιουλίου, 1,5 μήνα πριν… εισβάλλει στην καθημερινή πολιτική σκηνή ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Διονύσης Τεμπονέρας κρατούσε μια πολιτική στάση εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μακριά από κόντρες και αντιπαραθέσεις.
Υποστήριζε τη μετάθεση της εκλογής νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά τις αυτοδιοικητικές, ώστε να γίνει εκτενής συζήτηση εντός του κόμματος και να καθορίσει πρώτα την πολιτική ταυτότητά του. Θέση που εκ των υστέρων δικαιώθηκε, καθώς, οι τριβές σε ιδεολογικό επίπεδο έγιναν ο λόγος για την αποχώρηση της «Ομπρέλας», όπως και της αποχώρησης των 6+6.
Όμως, η πρότασή του δεν έγινε αποδεκτή και από την Έφη Αχτσιόγλου, που ήταν -τότε- το ακλόνητο φαβορί για την εκλογή νέου προέδρου. Ενδεχομένως, αν αυτή η πρόταση περνούσε, η Ιστορία να έχει γραφτεί διαφορετικά.
Η συνέχεια, όμως, είναι γνωστή. Η εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη, η κατάκτηση της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω των εκλογών και -φυσικά- της ανελέητης εσωκομματικής κόντρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που μονοπωλεί την πολιτική επικαιρότητα για μήνες. Αποτέλεσμα; Χιλιάδες μέλη εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πολεμικό κλίμα και φθορά, θέσεις που -κατά πολλούς εντός ΣΥΡΙΖΑ, που αποχώρησαν στη συνέχεια- εκτιμήθηκαν ως «εκτός γραμμής» και δημοσκοπική κατάρρευση, στα όρια της μάχης με το ΚΚΕ για την τέταρτη θέση. Ένα ενδεχόμενο που -αν επιβεβαιωθεί- θα βάλει ταφόπλακα στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ο Διονύσης Τεμπονέρας εκτιμά ότι τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ξεκίνησαν από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη
Ο Διονύσης Τεμπονέρας και τα στελέχη πλησίον του κράτησαν μια στάση προσπάθιας αποτροπής νέας διάσπασης αλλά κριτικής στις πολιτικές επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη. Πάει καιρός από τότε που η ΡΕΝΕ χωρίστηκε, με αρκετούς να υποστηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη ανοιχτά και, άλλους, να κρατούν πιο μετριοπαθή στάση απέναντι στον νέο πρόεδρο του κόμματος.
Ο Διονύσης Τεμπονέρας και τα στελέχη συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι χρειάζεται πολιτική συζήτηση εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την ενεργοποίηση του «όλου» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Άλλωστε, τα στελέχη που είναι πλησίον του εργατολόγου, δεν δίστασαν να αποχωρήσουν από την Κεντρική Επιτροπή του Νοεμβρίου μαζί με την «Ομπρέλα» και την ομάδα Αχτσιόγλου, με τον Διονύση Τεμπονέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να υποστηρίζει πως «η πρόταση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη για διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι μια πρόταση αντικαταστατική, βαθιά διχαστική, αντιδημοκρατική».
Ο Διονύσης Τεμπονέρας και η Έφη Αχτσιόγλου
Ήθελε την παραμονή των βουλευτών στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – Ασκεί κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη
Όταν η ομάδα Αχτσιόγλου ήταν μισό βήμα πριν την αποχώρηση ο Διονύσης Τεμπονέρας πραγματοποίησε παρέμβαση μέσω της «Εφημερίδας των Συντακτών», ζητώντας εμμέσως την παραμονή των βουλευτών στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά ασκώντας παράλληλα κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη. «Το γεγονός ότι οι πολίτες με την ψήφο τους κατέταξαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολύ σημαντικό, παρά τα μειωμένα ποσοστά. Αυτή η επιλογή της κοινωνίας δεν πρέπει να εκχωρηθεί γιατί υπερβαίνει τη λαϊκή εντολή».
Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε συγκεκριμένα πως «o Στέφανος Κασσελάκης εκλέχτηκε πριν από 2 μήνες προβάλλοντας πολιτικές θέσεις και προτάσεις, ωστόσο το κόμμα μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιάσει ούτε μία πρόταση νόμου. Μην ξεχνάμε ότι το κυβερνητικό σχέδιο που παρουσιάσαμε το καλοκαίρι δεν έπεισε τους πολίτες. Θα παρουσιάσουμε μια άλλη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση; Οι ευρωεκλογές είναι κοντά».
Ο Διονύσης Τεμπονέρας εκτιμά ότι τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ξεκίνησαν από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, λέγοντας ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αρνούνται όλοι να κάνουν απολογισμό και αυτοκριτική. Το αρνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, όταν υπήρξε η καταστροφική επιλογή να προηγηθεί η προεδρική εκλογή έναντι του συνεδρίου, που ενδεχομένως θα έδινε απαντήσεις. Το αρνούνται και τώρα, αφού όλες οι πλευρές αντί να αναγνωρίσουν τι έφταιξε, πιάνουν το νήμα από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη και ερμηνεύουν τα γεγονότα ωσάν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ξεκίνησε να υπάρχει το 2023».
«Να ενεργοποιηθεί το κόμμα και τα συλλογικά του όργανα»
Υπογράμμισε τα κυβερνητικά κόμματα είναι πολυσυλλεκτικά, χρειάζονται την «πολιτική βεντάλια» χωρίς απροσδιόριστους μέσους όρους. «Τα ρεύματα ιδεών υπάρχουν και θα υπάρχουν, ακριβώς γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει ιδεολογική αλλά μόνο πολιτική ενότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά, σε αναφορά που προσωπογραφεί τον Στέφανο Κασσελάκη.
Όσον αφορά το μέλλον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι μπορεί να είναι θετικό, θέτοντας όμως αστερίσκους. «Αρχικά χρειάζεται να ενεργοποιηθεί το κόμμα και τα συλλογικά του όργανα. Πρέπει να συνεδριάσουν οι οργανώσεις μελών, οι νομαρχιακές, η Κεντρική Επιτροπή», είπε και πρόσθεσε πως «η Πολιτική Γραμματεία, πρέπει να βρίσκεται σε εβδομαδιαία συνεδρίαση και να εκτιμά καθημερινά την κατάσταση, με όρους συμπερίληψης. Θέλουμε να προσθέσουμε και όχι να αφαιρέσουμε».
Ακόμη, ο Διονύσης Τεμπονέρας ζήτησε σεβασμό στο καταστατικό, ανοχή στη διαφορετική άποψη και κριτική, η οποία πρέπει να γίνεται με σεβασμό. «Δεν χρειάζονται αιφνιδιασμοί, αλλά συλλογικές αποφάσεις. Να ενεργοποιήσουμε τη συλλογική μας ευφυΐα. Να απομονωθεί άμεσα ο τοξικός λόγος και να σταματήσει η λογική του εσωτερικού εχθρού», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «η σημερινή εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ πρωτίστως βλάπτει τη νέα ηγεσία».
Αρνήθηκε να συμμετάσχει σε «μη θεσμοθετημένα, καταστατικά όργανα»
Πλέον ο Διονύσης Τεμπονέρας, παραμένοντας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποτελεί έναν εσωκομματικός αντιπολιτευτικός πόλος και ρυθμιστής ισορροπιών, ειδικά σε όσα έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του κόμματος.
Χθες, κατά τη διάρκεια της Πολιτικής Γραμματείας, ζήτησε διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου το αργότερο τον Ιανουάριο, αντί για τα τέλη Φεβρουαρίου που είναι προγραμματισμένο.
Παράλληλα, αρνήθηκε να συμμετάσχει σε «μη θεσμοθετημένα, καταστατικά όργανα», όπως είπε, βάζοντας επί της ουσίας εκτός τον ίδιο από το «πολιτικό κέντρο» που επιθυμεί να συγκροτήσει -και συγκρότησε μέσω της Πολιτικής Γραμματείας- ο Στέφανος Κασσελάκης.
Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθεσε ως κρίσιμο όρο για την ενωτική πορεία του κόμματος, μετά τις αποχωρήσεις στελεχών του, το τρίπτυχο: σεβασμός στο καταστατικό, συλλογική λειτουργία των θεσμοθετημένων οργάνων και προτάσεις-δράσεις πολιτικής. Αυτά, δηλαδή, που ανέφερε και στην παρέμβασή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Χαρακτηριστικά ακόμη ανέφερε πως, όσον αφορά τη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «ότι η περαιτέρω διάσπαση θα ευνοήσει το κόμμα και θα το απογειώσει δημοσκοπικά και εκλογικά, καταργώντας την πολιτική διαφωνία, τότε είναι σίγουρο ότι βρίσκονται σε πλάνη. ‘Ένα κόμμα σε κρίση χρειάζεται πρωτίστως ενότητα, που δεν εξασφαλίζεται με ηχηρές και σιωπηρές εκκαθαρίσεις».
Ο εργατολόγος το προηγούμενο διάστημα, πριν τις αποχωρήσεις, συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα με αντικείμενο την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αποτελεί αίνιγμα και, δεδομένα, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, η στάση που θα κρατήσει από εδώ και μπρος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
https://www.in.gr/2023/11/24/politics/epikairotita/o-temponeras-ston-syriza-os-antipoliteytikos-polos-kai-rythmistis-isorropion/amp/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου