Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Με επιχείρημα τις «αντοχές της οικονομίας», ο Στουρνάρας ζητά φρένο σε φοροαπαλλαγές

Προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να επανεξετάσει τυχόν νέες παροχές και φοροαπαλλαγές από τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να διατηρεί «μαξιλαράκια» για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενους κινδύνους, όπως οι γεωπολιτικοί.

Η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα έρχεται την ώρα που η κυβέρνηση έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους οποίους καταγγέλλει για φοροδιαφυγή, ενώ ταυτόχρονα διοχετεύονται πληροφορίες για νέα επιδόματα στήριξης των ευάλωτων πολιτών λόγω ακρίβειας εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο του συνεδρίου «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα», ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας για τις φορολογικές δαπάνες στον προϋπολογισμό, είπε ότι οι φοροαπαλλαγές θα πρέπει να ικανοποιούν το κριτήριο ότι βοηθούν τους ευάλωτους. Όπως τόνισε θα πρέπει να επανεξεταστεί «αν όντως κατευθύνονται προς τα εκεί».

Ωστόσο, δεν διευκρίνισε σε ποιες φοροαπαλλαγές αναφερόταν, αν αφορούν δηλαδή χαμηλόμισθους και συνταξιουχους ή άλλες κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες.

Επισήμανε ότι τα εισοδήματα «δεν είναι όλα παρανόμως αδήλωτα» και πως πρέπει «να δούμε λίγο τις λεγόμενες φορολογικές δαπάνες στον προϋπολογισμό, δηλαδή αυτά που η ίδια κυβέρνηση δίνει. Γιατί να τα δώσει; Ας τα αξιολογήσει πρώτα. Ικανοποιούν το κριτήριο ότι βοηθούν τους πλέον ευάλωτους;», προσθέτοντας ότι πρέπει να έχουν βοήθεια αλλά «να τα βάλουμε όλα σε έναν κορβανά, διότι θα χρειαστούμε έσοδα. Η Ελλάδα έχει ανάγκες για επενδύσεις, για δημόσιες επενδύσεις. Έχει ανάγκες για μαξιλαράκια για να αντιμετωπίσει κρίσεις, γεωπολιτικές, κλιματικές».

Καμπανάκι για ελλείμματα και λιτότητα

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας επισήμανε ότι είναι πολύ μεγάλο το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το «δεύτερο μεγαλύτερο» των χωρών του ΟΟΣΑ, όπως είπε, αν και σημείωσε ότι «δεν λέω ότι είναι επικίνδυνο διότι δεν προκαλείται από τον δημόσιο τομέα».

Επίσης, έστειλε μήνυμα... λιτότητας, λέγοντας ότι θα πρέπει «να είμαστε λιγάκι προσεκτικοί», καθότι τα δημοσιονομικά σφίγγουν από 1/1/2024, ενώ συνέστησε τη συνέχιση της «ορθόδοξης δημοσιονομικής πολιτικής» προκειμένου η Ελλάδα να διπλασιάσει το 2024 το πρωτογενές του πλεόνασμα στο 2,1% του ΑΕΠ.

Νέα άνοδος του πληθωρισμού

Όσον αφορά τα επιτόκια, είπε ότι η πορεία τους συνδέεται με αυτήν του πληθωρισμού, προβλέποντας ότι θα ξανανέβει για λίγο, εξαιτίας τεχνικών λόγων, «διότι θα σταματήσουν να υπάρχουν οι επιδοτήσεις». Εκτίμησε πάντως ότι ο πληθωρισμός θα ξαναπέσει στην πορεία. «Αν στα μέσα του επόμενου χρόνου γύρω στον Αύγουστο, ο πληθωρισμός πέσει κάτω από το 3% σε μόνιμη βάση», τότε μπορεί να υπάρξει η σκέψη για μια μικρή μείωση στην αρχή.

Μιλώντας για τις 10 αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο του ευρώ να εκτοξευτεί από το -0,5% στο 4%, ο Γιάννης Στουρνάρας προειδοποίησε πως δεν έχουν δει ακόμη όλες τις συνέπειες των αποφάσεων αυτών.

Καθησυχάζει για το χρέος και τις τράπεζες

Σύμφωνα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, «δεν έχουμε πρόβλημα με το χρέος». Όπως εξήγησε, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αποπληρώνονται οι υποχρεώσεις, επιτυγχάνονται πρωτογενή πλεονάσματα και υπάρχουν έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις.

Όσον αφορά τις τράπεζες, είπε ότι είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες παρόλο που το 50% των κεφαλαίων τους αποτελείται από αναβαλλόμενο φόρο.

Εξέφρασε την προσδοκία να εμφανιστούν στρατηγικοί επενδυτές για την Εθνική και την Πειραιώς, καθώς η Unicredit έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του 9% της Alpha Bank. Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, αυτό είναι «απαραίτητο», προκειμένου να υπάρξει μοίρασμα του κινδύνου (risk sharing).
https://www.matrix24.gr/2023/11/me-epichirima-tis-antoches-tis-ikonomias-o-stournaras-zita-freno-se-foroapallages/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...