Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Μεταρρυθμίσεις στα χαρτιά;

Η αλήθεια είναι πως το πολιτικό μας σύστημα αλλά και η κοινωνία «δεν το έχουν» με τις μεταρρυθμίσεις. Οποτε εξαγγέλλεται κάποια αλλαγή, νομοθετική ή άλλης φύσεως, οι αντιδράσεις είναι μεγαλύτερες από την όποια αποδοχή της. Επιπλέον, οι όποιες σημαντικές μεταρρυθμίσεις έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες στο πεδίο ουσιαστικών αλλαγών για τους πολίτες και για τη λειτουργία του κράτους, ήταν απόρροια δύσκολων, ακόμη και οδυνηρών καταστάσεων, όπως η οικονομική κρίση και η πανδημία.
Η κυβέρνηση στη δεύτερή της τετραετία έχει εξαγγείλει σειρά μεταρρυθμίσεων σε βασικούς τομείς, όπως Παιδεία, Υγεία, Δικαιοσύνη και Δημόσια Διοίκηση, σε μια συγκυρία όπου οι νέες τεχνολογίες, που φθάνουν έως την τεχνητή νοημοσύνη, σαρώνουν τα παλιά μοντέλα λειτουργίας κρίσιμων κρατικών δομών και οι αλλαγές είναι εκ των ων ουκ άνευ – όφειλαν να έχουν γίνει χθες.

Από την άλλη, είναι και το Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο οι προσδοκίες να εισπραχθούν εκατομμύρια ευρώ ενισχύσεων είναι τεράστιες και οι χρηματοδοτήσεις εξαιρετικά αναγκαίες για πάρα πολλούς τομείς. Αλλωστε, χρηματοδοτήσεις αυτού του ύψους δεν δίνονται κάθε ημέρα…

Για να εισπραχθούν όμως τα χρήματα, το Ταμείο έχει θέσει ορισμένα προαπαιτούμενα, δηλαδή μεταρρυθμίσεις που οφείλουν να έχουν ψηφιστεί, οι περισσότερες μέχρι το τέλος της χρονιάς, γιατί αλλιώς και χρήματα –πολλά είναι η αλήθεια– θα χαθούν και οι αναγκαίες αλλαγές που θα ωφελήσουν κράτος, κοινωνία και πολίτες θα πάνε στις ελληνικές καλένδες.

Για παράδειγμα, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που είναι προαπαιτούμενες για τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι κι εκείνες που αφορούν το πολύπαθο δικαστικό μας σύστημα, το οποίο δυστυχώς κινείται με ρυθμούς χελώνας, καθώς η χώρα μας κατατάσσεται στην τρίτη χειρότερη θέση της Ευρώπης από πλευράς καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων.

Οι μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη πολλαπλές και σύνθετες, περιλαμβάνουν εκτός των άλλων και μεταβολές στον δικαστικό χάρτη της χώρας. Δηλαδή πού θα υπάρχουν δικαστήρια. Το θέμα δεν είναι ούτε απλό ούτε εύκολο.

Πάντως, η ψήφιση του νέου δικαστικού χάρτη είναι προαπαιτούμενο για το Ταμείο και πρέπει να γίνει τώρα. Οι προβληματισμοί που προκύπτουν από όλα αυτά έχουν να κάνουν όχι μόνον για το αν οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν στην ώρα τους, αλλά πρωτίστως και κυρίως αν θα υλοποιηθούν. Αν δηλαδή δεν θα μείνουν στα χαρτιά, όπως δυστυχώς έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, όταν ψηφίστηκαν νόμοι με πρωτοποριακές ρυθμίσεις και στην ουσία ουδέποτε εφαρμόστηκαν. Γιατί στην πράξη θα κριθεί η μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...