To λόγο για τον οποίο είναι «μη νόμιμο το διατακτικό της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου» αναφορικά με την μη πληρωμή των συμβασιούχων πόσο μάλλον με την επιστροφή των δεδουλευμένων τους, εξηγεί σε άρθρο του υπό τον τίτλο: ΜΗ ΝΟΜΙΜΟ ΔΙΑΤΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ», ο εργατολόγος Στράτος Μαρκέτος.
Όπως τονίζει «η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σφάλει προδήλως ως προς το (β) μέρος του διατακτικού της, δηλαδή την μη έγκριση των ενταλμάτων για πληρωμή των συμβασιούχων για το διάστημα της παράτασης των συμβάσεών τους κατά το οποίο
πραγματικά απασχολήθηκαν, ως αντίθετη τόσο με την εργατική νομοθεσία όσο και με την πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου επι του θέματος (ΑΠ 807/2008, ΑΠ 2126/2007)».
Προσθέτει, δε, ότη η μόνη διαφορά είναι «η διαφορετική βάση υπολογισμού του μισθού τους, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μικρή μείωση των αξιούμενων ποσών. Ο τρόπος διεκδίκησης των παραπάνω απαιτήσεων διαφέρει ανάλογα με το εάν οι συμβασιούχοι έλαβαν ή όχι αμοιβή για το εν λόγω διάστημα της παράτασης», καταλήγει ο κ. Μαρκέτος.
Αναλυτικά το άρθρο του εργατολόγου κ. Στράτου Μαρκέτου στην aftodioikisi.gr είναι το εξής:
Σοκ έχει προκληθεί στους συμβασιούχους που ανέμεναν την μονιμοποίησή τους μετά τις συνεχείς παρατάσεις των συμβάσεών τους, αντ’ αυτού δε βρέθηκαν αντιμέτωποι με την απόφαση που έλαβε το Ελεγκτικό Συνέδριο στις 10/05/2017 και με την οποία (α) κρίνει αντιστυνταγματικές τις παρατάσεις συμβάσεων που προηγήθηκαν, (β) απαγορεύει την πληρωμή των συμβασιούχων για το διάστημα της παράτασης κατά το οποίο πραγματικά εργάσθηκαν και (γ) εμποδίζει την μονιμοποίησή τους.
Στα πλαίσια των “πλασματικών πλεονασμάτων” που τείνουν να ανακοινώνονται, είναι προφανής η πρόθεση μείωσης των δημόσιων δαπανών με κάθε κόστος και με κάθε νόμιμο ή μη μέσο.
Πρέπει εδώ όμως να επισημανθεί πως η ανωτέρω απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σφάλει προδήλως ως προς το (β) μέρος του διατακτικού της, δηλαδή την μη έγκριση των ενταλμάτων για πληρωμή των συμβασιούχων για το διάστημα της παράτασης των συμβάσεών τους κατά το οποίο πραγματικά απασχολήθηκαν, ως αντίθετη τόσο με την εργατική νομοθεσία όσο και με την πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου επι του θέματος (ΑΠ 807/2008, ΑΠ 2126/2007).
Ειδικότερα τόσο απο την εργατική νομοθεσία, όσο και απο τις παραπάνω αποφάσεις του Α.Π., που ενδεικτικά αναφέρονται, έχει κριθεί οτι στις περιπτώσεις που τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις του εργατικού δικαίου, ακόμη και σε περίπτωση άκυρων συμβάσεων εργασίας, οι εργαζόμενοι δικαιούνται αποζημίωση βάσει του αδικαιολόγητου πλουτισμού (Α.Κ. 904) για την εργασία που προσέφεραν.
Δεδομένου λοιπόν των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, οι οποίες και εφαρμόζονται στην περίπτωση των συμβασιούχων που απασχολούνται με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, είναι νόμιμη και δίκαιη η αξίωση “μισθού” με την μορφή αποζημίωσης για όλο το διάστημα της παράτασης κατά το οποίο πραγματικά απασχολήθηκαν, με μόνη διαφορά την διαφορετική βάση υπολογισμού του μισθού τους, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μικρή μείωση των αξιούμενων ποσών.
Ο τρόπος διεκδίκησης των παραπάνω απαιτήσεων διαφέρει ανάλογα με το εάν οι συμβασιούχοι έλαβαν ή όχι αμοιβή για το εν λόγω διάστημα της παράτασης.
http://www.aftodioikisi.gr/ergasiaka-ypallilwn-ota/mi-nomimo-mploko-stis-pliromes-simvasiouxon-apo-es/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου