Περιπολίες πολυεθνικών ευρωπαϊκών πληρωμάτων στη Μεσόγειο και δυνατότητα μακρόχρονης παραχώρησης ή ενδεχομένως και μίσθωσης σκαφών από κράτη-μέλη της Ε.Ε. αλλά και ιδιωτικές εταιρείες περιλαμβάνει το νέο μοντέλο της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής, που αναλύει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex Fabrice Leggeri.
Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της υπηρεσίας, με αυτήν τη μέθοδο εξοπλισμού και διανομής του ανθρωπίνου δυναμικού λιμενικών και συνοριοφυλάκων η υπηρεσία δεν θα καλείται να καλύψει νέα κενά ανά κάθε μήνα, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Μια πρώτη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η άφιξη του φινλανδικού περιπολικού «Merikarhu» στις
ελληνικές θάλασσες. Λιμενικοί και συνοριοφύλακες επτά κρατών-μελών της Ε.Ε. (Γερμανία, Πολωνία, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Ρουμανία και Ελλάδα) απαρτίζουν τα 31 μέλη πληρώματος του σκάφους. Σκοπός του Frontex είναι αντίστοιχες πολυεθνικές ομάδες να επιβιβάζονται στο μέλλον και σε άλλα σκάφη της υπηρεσίας, όπως ήδη συμβαίνει και στη στεριά, όπου συχνά περιπολούν μεικτά κλιμάκια.
Πρόοδος στην καταγραφή
Ο κ. Leggeri βρέθηκε αυτή την εβδομάδα στην Ελλάδα και επισκέφθηκε τη Λέσβο, αλλά και τον Εβρο για να διαπιστώσει από κοντά τυχόν ανάγκες στην επιτήρηση των συνόρων. «Οι ελληνικές αρχές με τη συνδρομή του Frontex έχουν επιδείξει μεγάλη πρόοδο», λέει στην «Κ». «Οταν πήγα στη Λέσβο, είχα κατά νου τις εικόνες χάους από τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2015, αλλά τώρα είδα ότι όλα λειτουργούν πιο επαγγελματικά και οργανωμένα», προσθέτει αναφερόμενος στις διαδικασίες καταγραφής, δακτυλοσκόπησης και ταυτοποίησης των νεοεισερχόμενων προσφύγων και μεταναστών. Σχετικά με τον Εβρο, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο παροχής επιπλέον βοήθειας σε θέματα παρακολούθησης των συνόρων, εφόσον κριθεί σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές ότι υπάρχει ανάγκη. Δεν διευκρινίζει πάντως τη μορφή που θα είχε ενδεχομένως αυτή η βοήθεια.
Ερωτηθείς για την ανησυχία που έχει εκφραστεί κατά καιρούς για το ενδεχόμενο επιστροφής Ευρωπαίων τζιχαντιστών μαχητών από τη Συρία, ο κ. Leggeri διευκρινίζει ότι ο Frontex δεν αποτελεί υπηρεσία πληροφοριών. Ο ρόλος του, όπως λέει, είναι να συνδράμει την ελληνική αστυνομία και τη Europol και σε υποθέσεις τρομοκρατίας, χωρίς ωστόσο να υποκαθιστά τη δράση άλλων αρμοδίων φορέων.
Σε αυτό το πλαίσιο ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο τα στελέχη του Frontex που έχουν αποσπαστεί στην Ελλάδα μπορούν να διοχετεύουν στοιχεία που συλλέγουν σε μια κοινή βάση δεδομένων προσβάσιμη από τη Europol και από αστυνομικές αρχές. Αυτά τα στοιχεία μπορεί να περιλαμβάνουν αριθμούς κινητών τηλεφώνων διακινητών ή πλαστογράφων, αριθμούς κυκλοφορίας οχημάτων που συμμετείχαν σε μεταφορά ανθρώπων, ονόματα ή οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια παρέχουν οι διασωθέντες πρόσφυγες και μετανάστες κατά τις καταθέσεις τους.
Λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του κ. Leggeri σημειώθηκε στη Λέσβο ένα από τα πλέον πολύνεκρα ναυάγια των τελευταίων μηνών. Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ μεταξύ των διασωθέντων βρισκόταν και μία γυναίκα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. «Είναι πάντοτε σοκαριστικό να μετέχει το προσωπικό μας στη διάσωση ναυαγών. Θέλω να τονίσω ότι η διάσχιση της θάλασσας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Οι διακινητές δεν λένε στους ανθρώπους την αλήθεια. Μπορεί η στεριά να φαίνεται κοντά από απέναντι, όμως δεν τους προειδοποιούν για τους κινδύνους», λέει.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της υπηρεσίας, από τις αρχές του χρόνου μέχρι και τα τέλη Μαρτίου τα σκάφη του Frontex συμμετείχαν στη διάσωση 1.810 ανθρώπων στο Αιγαίο. Αντίστοιχα, την ίδια περίοδο στο πλαίσιο της επιχείρησης «Triton» διασώθηκαν 4.599 που επιχείρησαν –κυρίως από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής– να φθάσουν στην Ιταλία.
Η επιτήρηση του περάσματος στην Κεντρική Μεσόγειο, όπου οι ροές έχουν αυξηθεί κατά 30% το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε σχέση με πέρυσι, αποτελεί βασικό μέλημα της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής. Ωστόσο, ο κ. Leggeri ξεκαθάρισε σε συναντήσεις του με Ελληνες αξιωματούχος ότι η υπηρεσία θα συνεχίσει να συνδράμει τις αρχές της χώρας τόσο στο Ανατολικό Αιγαίο όσο και στα χερσαία σύνορα.
http://www.kathimerini.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου