Περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά της χώρας έχουν ως κυριότερη πηγή εισοδήματος τη σύνταξη των μελών τους ή των οικείων προσώπων τους.
Ποσοστό που διαχρονικά από το 2012 έχει αυξηθεί και αναδεικνύει αφενός το μέγεθος της ανεργίας και αφετέρου την αναγκαιότητα της μη περικοπής τους, καθώς οι οικογένειες δεν έχουν άλλα έσοδα. Αυτές είναι οι κυριότερες επισημάνσεις της καθιερωμένης ετήσιας έρευνας που κάνει το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας στις οικογένειες και πρόκειται να παρουσιαστεί την
ερχόμενη εβδομάδα. Η ΓΣΕΒΕΕ, με αφορμή τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, έστειλε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τα ευρήματα που αφορούν το συνταξιοδοτικό και τις επιπτώσεις που θα έχει η περαιτέρω μείωση των συντάξεων. Παρεμβαίνει και καλεί τόσο τον ίδιο όσο και τους θεσμικούς εταίρους να λάβουν υπόψη τους τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι οικογένειες λόγω της ανεργίας και της μείωσης των μισθών, με αποτέλεσμα οι συντάξεις των παππούδων, των γιαγιάδων ή και ενός από τους δύο «αρχηγούς» του νοικοκυριού να είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος.
Η έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ που δημοσιοποιεί το «Εθνος της Κυριακής» αφορά τα εισοδήματα των νοικοκυριών για τη χρονιά που έφυγε. Διεξάγεται από το 2012 κάθε χρόνο σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 νοικοκυριών, επιχειρώντας να διερευνήσει ποιες είναι οι επιπτώσεις στα εισοδήματα και στην κατανάλωση των νοικοκυριών μετά την υπαγωγή της χώρας στα δύο πρώτα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.
ΥποκατάστατοΤο βασικό συμπέρασμα που εξάγεται μέσα από τη διαχρονική μελέτη της διάρθρωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών είναι ότι οι συντάξεις αποτελούν την κυριότερη πηγή εισοδήματος ενώ μειώνονται τα αντίστοιχα ποσοστά που αφορούν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα και κέρδη. Οι συντάξεις ήταν η βασική πηγή του εισοδήματος πριν από τέσσερα χρόνια για το 42,3% των οικογενειών, το 2013 για το 48,6%, το 2014 για το 52% και πέρυσι για το 51,8%.
Με άλλα λόγια, αν και μειώνονται δραστικά οι συντάξεις τα τελευταία χρόνια, συγκριτικά αυξάνεται η σημαντικότητά τους ως κύρια πηγή εισοδήματος των νοικοκυριών, με δεδομένο ότι λόγω της ύφεσης αυξάνεται η ανεργία με παράλληλες μειώσεις μισθών.
Οπως επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ στο υπόμνημά της προς τον πρωθυπουργό, «οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση στο ύψος των συντάξεων θα οδηγήσει σε σημαντική κάμψη της ζήτησης, του πραγματικού εισοδήματος αλλά και σε όξυνση της ανισότητας και της φτώχειας». Μάλιστα, όπως υποστηρίζει η Συνομοσπονδία, «άλλωστε, σε πλήθος μελετών για την ελληνική οικονομία αναδεικνύεται το συμπέρασμα ότι η σύνταξη αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα άμβλυνσης της φτώχειας και της ανισότητας. Ουσιαστικά, η σύνταξη αποτελεί ένα υποκατάστατο πολιτικών κοινωνικής προστασίας, που λαμβάνει τη μορφή οιονεί επιδόματος για τα άνεργα μέλη του νοικοκυριού. Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι σήμερα μόνο το 10% των ανέργων λαμβάνει επίδομα ανεργίας».
Στον κ. Τσίπρα εστάλησαν και τα ευρήματα της έρευνας που αφορούν στις αντιδράσεις των νοικοκυριών από τις αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ. Οπως προκύπτει από επεξεργασμένα στοιχεία της μελέτης του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, το 70,1% των νοικοκυριών δηλώνει ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα αν αυξηθούν οι τιμές στα είδη διατροφής που καταναλώνει.
http://www.ethnos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου