Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Το πρώτο mea culpa" του Σημίτη για τα εξοπλιστικά


Σε μια ενδιαφέρουσα παραδοχή προχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας στην ATHENS VOICE και την Αγγελική Μπιρμπίλη, με αφορμή το νέο του βιβλίο.
Ερωτηθείς για τα λάθη στα οποία υπέπεσε όσο ήταν πρωθυπουργός, τόνισε ότι κατάλαβε εκ των υστέρων, ότι τα «αντισταθμιστικά» στις προμήθειες όπλων ήταν ένας μηχανισμός προσπορισμού πλούτου. "Πίστευα τότε ότι πρέπει να συστρατεύσω όλα τα στελέχη, μπορούσα να αρνηθώ να συνεργαστώ με τους συνεργάτες του Αντρέα;",
αναρωτήθηκε αναφερόμενος προφανώς στον Άκη Τσοχατζόπουλο.
Για τη μεταρρύθμιση Γιαννίτση που δεν προχώρησε σημείωσε ότι δεν λύθηκε το ασφαλιστικό, δεν το έλυσαν όμως ούτε οι επόμενες κυβερνήσεις κι ας πέρασαν από τότε 15 χρόνια περίπου.
"Τότε η κυβέρνηση μου σταμάτησε την προσπάθεια για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο: Την περίοδο εκείνη ετοιμαζόταν η εισαγωγή του ευρώ, οι Ολυμπιακοί αγώνες. Γενικές απεργίες, αντιδράσεις, συνεχείς κινητοποιήσεις θα καθυστερούσαν την εισαγωγή του ευρώ, θα ματαίωναν ίσως τη διεξαγωγή Ολυμπιακών Αγώνων. Γι’ αυτό προτίμησα να προχωρήσουμε σε μια πιο περιορισμένη μεταρρύθμιση", είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, ο πρώην πρωθυπουργός δηλώνει ότι θεωρεί ότι το συγκεκριμένο σχήμα ολοκλήρωσε τον κύκλο του και θα έπρεπε να αναγεννηθεί πρωτοστατώντας στη διαμόρφωση ενός ευρύτερου κινήματος της κεντροαριστεράς, αν και ξεκαθαρίζει ότι ποτέ δεν έπαψε να αισθάνεται ΠΑΣΟΚ.
Όσον αφορά τους "58", ο κ. Σημίτης τονίζει ότι η κίνηση αυτή δεν μπόρεσε να επιτύχει την ενιαία κινητοποίηση των όσων πρόσκεινταν σ’ αυτήν.
Αναφερόμενος στο "πελατειακό κράτος", δηλώνει ότι  το πελατειακό σύστημα όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς διαβάζοντας οποιοδήποτε βίβλο ιστορίας, δημιουργήθηκε πριν 150 χρόνια. Το «συντηρητικό βαθύ» αφορά βέβαια και το ΠΑΣΟΚ, είναι όμως και αποτέλεσμα της υστέρησης που προκάλεσαν μετά την πτώση Ελ. Βενιζέλου το 1932, 50 χρόνια μαχητικού συντηρητισμού.
Ερωτηθείς για το αν η ένταξη στην ΟΝΕ ήταν προβληματική, ο κ. Σημίτης κάνει λόγο για "αυτονόητο επιχείρημα".
"Η ιστορία δεν σε ρωτά πότε είσαι έτοιμος, ούτε σου λέει «περιμένω απ’ έξω για να ετοιμαστείς». Αν δεν συμμετείχαμε τότε που δόθηκε η ευκαιρία θα περιθωριοποιούμαστε πολιτικά. Κι αν τότε δεν είμαστε έτοιμοι, πότε θα ήταν καλύτερα, μετά το 2004; Με τις κυβερνήσεις που αύξησαν τα ελλείμματα και δανείστηκαν αλόγιστα;".
Αναφερόμενος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι "δυστυχώς επιζούν πολλές από τις αιτίες της κακοδαιμονίας μας. Δεν μειώθηκαν οι στρατιωτικές δαπάνες. Διορίζονται στη διοίκηση τα πρόσωπα της αρεσκείας του κυβερνητικού κόμματος. Ενισχύθηκαν ο εθνικολαϊκισμός και η βίαια καταγγελία.  Όλοι όσοι δεν συμφωνούν είναι εν δυνάμει αντίπαλοι.
Μιλώντας για τις ζυμώσεις στην κεντροαριστερά, ο Κώστας Σημίτης, προτείνει να διαμορφωθεί μια ηγετική ομάδα απ’ ότι καλύτερο διαθέτει ο χώρος της κεντροαριστεράς.
"Οι συνθήκες είναι τόσο κρίσιμες που πρέπει όλοι να ξεχάσουμε εγωισμούς και πρωτοκαθεδρίες", σημειώνει ο Κώστας Σημίτης.
Αναφερόμενος τέλος στην πιο διασκεδαστική θεωρία συνωμοσίας γι' αυτόν είπε: "Αν δεν ήταν τόσο έντονα ρατσιστικό, ότι είμαι Εβραίος! Ήθελε φαντασία η διάχυση αυτής της πλαστής πληροφορίας από τον ακροδεξιό Τύπο".
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...