Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Πώς διαμορφώνεται το μισθολογικό καθεστώς στα νοσοκομεία του ΕΣΥ - Για «απαξίωση» μιλούν οι νοσηλευτές


Εργαζόμενους και αμειβόμενους δύο ταχυτήτων δημιουργεί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ο εφαρμοστικός νόμος με τις διατάξεις -μεταξύ άλλων- για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Στη... χαμηλή ταχύτητα βρίσκονται οι νοσηλευτές, οι επαγγελματίες υγείας που μοχθούν νυχθημερόν για να παρέχουν υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς κάτω από εξοντωτικές συνθήκες απασχόλησης και σε υποστελεχωμένα τμήματα. Σε υψηλότερη ταχύτητα κινούνται οι εργαζόμενοι στις διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με το νόμο, οι προϊστάμενοι των δημοσίων νοσοκομείων δεν αντιμετωπίζονται ενιαία, αλλά με βάση το μηνιαίο επίδομα θέσης διαχωρίζονται σε προϊσταμένους νοσηλευτές και σε λοιπούς προϊσταμένους, πχ Διοικητικούς, Οικονομικούς, Τεχνικούς. Οι μεν πρώτοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επίδομα θέσης 250 ευρώ τον μήνα, ενώ οι δεύτεροι θα δουν τον μισθό τους να «αβγατίζει» καθώς το επίδομα θέσης αυξάνεται κατά 50 ευρώ τον μήνα και ανέρχεται στα 290 ευρώ. Έτσι, ένας προϊστάμενος τμήματος της Διοικητικής Υπηρεσίας ενός νοσοκομείου θα λαμβάνει υψηλότερο επίδομα θέσης από το νοσηλευτή που προΐσταται ενός τμήματος ή μιας κλινικής του νοσοκομείου.
Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) ερμηνεύουν αυτή τη διάταξη ως «έμπρακτη απαξίωση της νοσηλευτικής κοινότητας και του έργου των νοσηλευτών στο ΕΣΥ». Πρέπει δε να σημειωθεί ότι η δυσμενής μισθολογική μεταχείριση που υπέστησαν ήταν ακόμη... δυσμενέστερη πριν από την ψήφιση του νόμου -κι αυτό διότι η αρχική διάταξη 16 του νομοσχεδίου όριζε ότι οι προϊστάμενοι του Δημοσίου -συνεπώς και του ΕΣΥ- θα λαμβάνουν επίδομα θέσης 290 ευρώ και οι προϊστάμενοι νοσηλευτές επίδομα θέσης μόλις 150 ευρώ! Η δυναμική κινητοποίηση του κλάδου συγκράτησε την ελεύθερη πτώση του επιδόματος θέσης στις αποδοχές των προϊσταμένων νοσηλευτών, οι οποίοι όμως σε κάθε περίπτωση υστερούν στο συγκεκριμένο επίδομα έναντι των ομοβάθμων τους από άλλες υπηρεσίες.
Όπως διαμορφώνεται το μισθολογικό καθεστώς, ένας προϊστάμενος νοσηλευτής με 25 χρόνια προϋπηρεσία λαμβάνει περίπου 1.400 ευρώ καθαρά τον μήνα συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος θέσης. Το πλαφόν του μηνιαίου μισθού για τον προϊστάμενο νοσηλευτή, απόφοιτο ΤΕ ή ΠΕ, με μεταπτυχιακό και 30 και πλέον χρόνια εργασίας και με τρία παιδιά είναι γύρω στα 1.650 ευρώ καθαρά. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται προσώρας και τα άλλα επιδόματα, δηλαδή το οικογενειακό, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ή το επίδομα παραμεθορίου όπου πληρούνται οι προϋποθέσεις, ωστόσο, η διατήρηση του επιδόματος επικίνδυνης εργασίας και εκείνο της παραμεθορίου τελούν υπό εξέταση. Ο μισθός του διοικητικού υπαλλήλου σε θέση προϊστάμενου στο νοσοκομείο κυμαίνεται σε παρόμοια επίπεδα, με εκείνα του νοσηλευτή, με ελαφριά μισθολογική απόκλιση προς τα κάτω. Ένας προϊστάμενος σε τμήμα Οικονομικών ή Διοικητικών ή Τεχνικών Υπηρεσιών νοσοκομείου, απόφοιτος ΤΕ ή ΠΕ, με μεταπτυχιακό και 30 και πλέον έτη εργασίας, λαμβάνει περί τα 1500 ευρώ τον μήνα.
Εκτός από το πλήγμα που δέχτηκαν οι προϊστάμενοι νοσηλευτικής υπηρεσίας, και οι απλοί νοσηλευτές θα διαπιστώσουν δραστική μείωση στις αποδοχές τους και στο ποσό που αφορά την υπερωριακή απασχόληση. Ο νόμος προβλέπει τη μείωση στο μισό του συντελεστή με τον οποίο υπολογίζονται οι αμοιβές στις αργίες και το νυχτερινό ωράριο (από 0,75 στο 0,40). Εάν συνυπολογιστεί ότι η καταβολή των ποσών που αφορούν την εργασία σε αργία ή νύχτα γίνεται έως και έξι μήνες έπειτα από την παρεχόμενη εργασία, το μισθολογικό πλήγμα που δέχονται οι νοσηλευτές είναι ακόμη μεγαλύτερο. Ένας νοσηλευτής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 30 χρόνια προϋπηρεσία λαμβάνει 1.200 ευρώ τον μήνα καθαρά μαζί με όλα τα επιδόματα που μπορεί να δικαιούται.
http://www.newmoney.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απάντηση Λατινοπούλου στις καταγγελίες Μπογδάνου – «Το 8% στις δημοσκοπήσεις πόνεσε πολύ και πολλούς»

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου απάντησε στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο για τις καταγγελίες περί πλαστών υπογραφών για την ίδρυση του κόμματός της. Η κα ...