Εκτός του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας ύψους 86 δισ. ευρώ, θέλει το ΔΝΤ ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη μπορεί να λύσει μόνη της τα προβλήματά της.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει σε συνέντευξη του στους Financial Times ότι «προβληματίζεται από την μη εποικοδομητική συμπεριφορά του Ταμείου σε δημοσιονομικά και οικονομικά θέματα» και πως μετά από έξι χρόνια διαχείρισης αυτής της εξαιρετικής κρίσης, η Ευρώπη έχει πλέον τη θεσμική
επάρκεια να αντιμετωπίσει ενδοευρωπαϊκά ζητήματα», δείχνοντας για άλλη μία φορά το δρόμο του ΔΝΤ-exit από το ελληνικό πρόγραμμα.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα η στάση αυτή του Αλέξη Τσίπρα «πιθανότατα θα εξοργίσει τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία πάντα επέμενε να παραμείνει το ΔΝΤ. Το Βερολίνο εκτιμά την τεχνική επάρκεια του ΔΝΤ, όσο και αμφιβάλει για την αποφασιστικότητα της Κομισιόν».
Σημειώνεται ότι στη Γερμανία, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε θέλουν μεν τη σκληρή συνταγή λιτότητας του ΔΝΤ και τον εξίσου σκληρό μηχανισμό εποπτείας του, δεν θέλουν όμως επ ουδενί τη γενναία μείωση του χρέους που πρεσβεύει το Ταμείο.
Για αυτό και οι Financial Τιμές γράφουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «ρισκάρει να απομονωθεί από το ΔΝΤ, που είναι ισχυρός σύμμαχος στην ελάφρυνση χρέους της Αθήνας, ενώ η Γερμανία και άλλα μέλη της ευρωζώνης είναι αντίθετοι σε διαγραφή χρέους».
Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της θα ήθελε το «κούρεμα» του χρέους, αλλά δεν θέλει την άκαμπτη, παράλληλη συνταγή λιτότητας του ΔΝΤ. Και από τη στιγμή που ο Σόιμπλε έχει φροντίσει να βγάλει οριστικά από το τραπέζι οποιαδήποτε ριζική μείωση χρέους, πέραν της ελάφρυνσης δια της επιμήκυνσης, ελάχιστους λόγους έχει να εξακολουθεί να θέλει το ΔΝΤ ως άμεσο δανειστή.
Όπως σημειώνει άλλωστε και η βρετανική εφημερίδα, «η Ελλάδα αρνείται τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για μείωση συντάξεων, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος της επόμενης χρονιάς για μείωση των ελλειμμάτων στα Ταμεία μπορεί να επιτευχθεί με περιορισμούς στην πρόωρη συνταξιοδότηση και την εύρεση εναλλακτικών περικοπών δαπανών. Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ είναι επίσης σκεπτικοί για τις ελληνικές εκτιμήσεις αύξησης των εσόδων το 2016. Ανησυχούν επίσης για το ότι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για μηδενική ανάπτυξη το 2015 μπορεί να αποδειχτεί αισιόδοξη, δεδομένης της μεγαλύτερης της αρχικά αναμενόμενης μείωσης του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο».
Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει στην εφημερίδα ότι η ελληνική κυβέρνησή θέλει να εφαρμόσει τα μέτρα του προγράμματος διάσωσης όσο το δυνατόν γρηγορότερα με στόχο να ανακτήσει την εθνική κυριαρχία και να ξεφορτωθεί την «τρόικα» των δανειστών (Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ).
«Πιστεύουμε ότι όσο το γρηγορότερο ξεφύγουμε από το πρόγραμμα (διάσωσης) τόσο καλύτερο για τη χώρα», λέει.
http://tvxs.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου