Νέα προειδοποίηση από τον Σόιμπλε προς την κυβέρνηση Τσίπρα: «Δεν πρέπει να πηγαίνεις τόσες φορές στο πηγάδι μέχρι να σπάσει η στάμνα. Αυτό δεν είναι καλό για τη στάμνα»! Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συνέχισε αλαζονικά, απαντώντας σε ερωτήσεις στο περιθώριο της συνόδου της Τρίτης των υπουργών Οικονομικών (Ecofin):
«Νομίζω ότι διαπραγματευτήκαμε επί μακράν με τον κ. Τσίπρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και πιστεύω ότι υπέγραψε [σ.α: αναφέρεται στο «Μνημόνιο Τσίπρα»]. Έκανε και εκλογές μετά για να έχει και την εντολή του ελληνικού λαού ώστε να μπορέσει να τηρήσει αυτά που υπέγραψε. Δεν έλαβα καν υπόψη μου ότι μιλάει πάλι για το τι δεν θέλει να τηρήσει», υπογράμμισε ο Βόλφγκαυγκ Σόιμπλε.
Και συνέχισε ακάθεκτος: «Όπως πάντα, είναι εκτός χρόνου! Είναι εκτός κάθε χρονικής προθεσμίας αναφορικά με τη συμφωνία!» τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση. «Το να θέτει όμως επί της αρχής υπό αμφισβήτηση τα συμφωνηθέντα μπορεί να είναι αναγκαίο για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους -διαθέτει ισχνή πλειοψηφία, όπως είδα, άρα μπορεί να μην είναι εύκολο να περάσει τα μέτρα-, αλλά δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας», συμπλήρωσε, αποφασίζοντας αυτός ποιο είναι το συμφέρον της… δικής μας χώρας!
Χλεύασε, μάλιστα, περιφρονητικά την ερώτηση δημοσιογράφου που περιείχε τον ισχυρισμό ότι τελικά το ελληνικό πρόγραμμα κόστισε λιγότερο απ” όσο εκτιμούσαν οι υπηρεσίες της Ευρωζώνης και οι δανειστές. «Είναι τζάμπα σχεδόν! Τώρα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τα χριστουγεννιάτικα δώρα μας από αυτό! Αν συνεχίσετε να το λέτε, θα το πιστέψω!» ειρωνεύτηκε χυδαία ο Σόιμπλε τον δημοσιογράφο που έκανε την ερώτηση.
Γιατί οι Γερμανοί θέλουν το ΔΝΤ
Η επίθεση του Σόιμπλε εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης έγινε επειδή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκνευρίστηκε με τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ. Τον ενόχλησε ειδικά το σημείο εκείνο όπου ο πρωθυπουργός αμφισβήτησε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα «διάσωσης» της Ελλάδας. «Δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητεί την εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης», δήλωσε ο Σόιμπλε.
Τι ακριβώς συμβαίνει; Γιατί οι Γερμανοί επιδιώκουν την πάση θυσία συμμετοχή τού υπό αμερικανικό έλεγχο Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ελληνική υπόθεση; Η απάντηση είναι απλή: οι Γερμανοί θέλουν πάση θυσία να έχουν κάποιους συνενόχους πίσω από τους οποίους να κρύβονται στη συγκεκριμένη περίπτωση. Δεν τους ενδιαφέρουν παρά ελάχιστα τα λεφτά του ΔΝΤ, το οποίο, άλλωστε, έχει βάλε, πολύ λιγότερα χρήματα από τους Eυρωπαίους. Η Γερμανία όμως δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να εμφανίζεται στα μάτια των ευρωπαϊκών λαών ως η χώρα που βασανίζει την Ελλάδα, ως το κράτος που εξουθενώνει οικονομικά τους Έλληνες. Κάτι τέτοιο θα όξυνε στο έπακρο τα αντιγερμανικά αισθήματα σε ολόκληρη τη Γηραιό Ήπειρο και θα έκανε πολύ πιο αισθητή την απειλή του Δ” Ράιχ στα μάτια όλων των Ευρωπαίων. Αυτό προσπαθούν και θέλουν να αποφύγουν οι Γερμανοί.
Χώρια που μια απόσυρση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα της Ελλάδας θα ερμηνευόταν πιθανότατα ως προαναγγελία απόσυρσης του Ταμείου απ” όλη την Ευρώπη, άρα ως μια πολύ πιο ανοιχτή πλέον αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Αυτό ειδικά θέλουν πάση θυσία να το αποφύγουν τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και σύσσωμο το γερμανικό πολιτικό σύστημα, γιατί γνωρίζουν ότι θα είναι προάγγελος μεγάλων κακών για το Βερολίνο.
Στενές σχέσεις με τον δικτάτορα της Αίγυπτου
Κατάπληξη προξένησε το γεγονός της πραγματοποίησης της επίσκεψης στη χώρα μας του Αιγύπτιου δικτάτορα Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι αλλά και ο ενθουσιασμός και η εγκαρδιότητα με την οποία δέχτηκε τον επικεφαλής της χούντας της Αιγύπτου ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Η επίσκεψη Σίσι εγκαινιάζει μια νέα περίοδο στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες», δήλωσε δημόσια ο Αλέξης Τσίπρας. «Διαμορφώνονται εξαιρετικές προοπτικές σε τομείς όπως η πολύπλευρη οικονομική συνεργασία», πρόσθεσε. «Οι ενεργειακοί πόροι πρέπει να μας φέρνουν πιο κοντά», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας επίσης λόγο για «άνθηση της οικονομικής συνεργασίας».
Περίσσεψαν τα χαμόγελα του Αλέξη Τσίπρα σε κάθε δημόσια εμφάνισή του με τον αρχηγό της στρατιωτικής χούντας της Αιγύπτου. Πώς είναι δυνατόν ένας αριστερός πρωθυπουργός να συναγελάζεται με τον Αιγύπτιο «Παπαδόπουλο», αυτό μόνο ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να το απαντήσει ενδεχομένως. Αβυσσος η ψυχή του ανθρώπου…
Περίσσεψαν τα χαμόγελα του Αλέξη Τσίπρα σε κάθε δημόσια εμφάνισή του με τον αρχηγό της στρατιωτικής χούντας της Αιγύπτου. Πώς είναι δυνατόν ένας αριστερός πρωθυπουργός να συναγελάζεται με τον Αιγύπτιο «Παπαδόπουλο», αυτό μόνο ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να το απαντήσει ενδεχομένως. Αβυσσος η ψυχή του ανθρώπου…
Μια απογοητευτική συνέντευξη
Αποκαρδιωτικός και εντελώς αλλαγμένος ήταν ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ τη Δευτέρα. Το πρώτο που φρόντισε να κάνει ήταν να καταγγείλει εκ των προτέρων όποιον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ τολμήσει vα διαφοροποιηθεί σε οποιαδήποτε ψηφοφορία από τη γραμμή της κυβέρνησης Τσίπρα.
«Αν υπάρξουν διαφοροποιήσεις, θα είναι εξαιρετικά ύποπτες!» διακήρυξε, υπονοώντας σαφώς ότι θα καταγγείλει τους διαφωνούντες ως «προδότες» και «εξαγορασμένους» από την αντιπολίτευση ή τους κύκλους της διαπλοκής. Λες και οποιοσδήποτε έχει έστω και ένα ελάχιστο ίχνος αριστερής συνείδησης θα συμφωνούσε ποτέ στη μείωση των συντάξεων, στην καταβαράθρωση των αποδοχών των εργαζομένων, στην περαιτέρω αύξηση των φόρων και σε όλα αυτά που συμπεριλαμβάνει το τρίτο και φαρμακερό «Μνημόνιο Τσίπρα».
Ξάφνιασε δε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ικέτευε σχεδόν την αντιπολίτευση να συμπαραταχθεί μαζί του, π.χ. για να μην μειωθούν οι συντάξεις. Μα ο λαός ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ να τον κυβερνήσει και τον Αλέξη Τσίπρα για πρωθυπουργό, όχι για να εξασφαλίσει συναίνεση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά για να έρθουν σε οριστική ρήξη με την πολιτική που ακολούθησαν αυτά τα κόμματα όταν ήταν στην εξουσία.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατήγγειλε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όταν ήταν στην κυβέρνηση, έκοψαν… έντεκα φορές τις συντάξεις! Είναι δυνατόν να έρχεται τώρα ο Τσίπρας και να ζητά συναίνεση και στήριξη από αυτούς που έκοψαν τις συντάξεις έντεκα φορές στη γραμμή «όχι νέα μείωση των συντάξεων»; Δεν αντιλαμβάνεται ότι έτσι διασύρεται προσωπικά, ο ίδιος; Ποιος Έλληνας, όσο ηλίθιος και να ήταν, θα είχε εμπιστοσύνη σε μια τέτοια συναίνεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, που υπόσχεται ότι δεν θα κόψει τις συντάξεις, και σε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, που τις έχουν ήδη μειώσει έντεκα φορές; Ρεζίλι των σκυλιών θα γινόταν ο ΣΥΡΙΖΑ αν κατόρθωνε, υποθετικά μιλώντας, να εξασφαλίσει μια τέτοια «συναίνεση» από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ!
Χώρια που θα πρέπει να ήταν εντελώς… κρετίνοι οι ηγέτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, από τη στιγμή που, κατά τον πρωθυπουργό, ενέχονται σε έντεκα μειώσεις συντάξεων, τώρα που είναι πρωθυπουργός ο Τσίπρας να τον στηρίξουν για να μην κάνει αυτός καμιά περικοπή στις συντάξεις ώστε να τους… «πάρει και τα σώβρακα» στις επόμενες εκλογές!
«Μαγκιές» και «πισινές»
«Όταν μαζευόμαστε σε ένα τραπέζι, δεν μαζευόμαστε για να συγκυβερνήσουμε. Άλλο η συνεννόηση, άλλο η συναίνεση, άλλο η συγκυβέρνηση», δήλωσε στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός. Σωστά. Για να συναντηθούν όμως οι πολιτικοί αρχηγοί γύρω από ένα τραπέζι, δεν μπορεί το μοναδικό θέμα που υπάρχει να είναι η παροχή στήριξης προς την κυβέρνηση.
Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε τις φραστικές «μαγκιές» στη συνέντευξή του. «Αισθάνομαι ασφαλής με 153 βουλευτές», διακήρυξε. Καλά, αν αισθάνεται ασφαλής με τους 153 βουλευτές, όπως δηλώνει, γιατί χαρακτήρισε «εξαιρετικά ύποπτη» οποιαδήποτε διαφοροποίηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, υπονοώντας ότι θα καταγγείλει όποιον τολμήσει να διαφοροποιηθεί ως «πουλημένο τομάρι»;
Ο πρωθυπουργός κρατάει όμως και μια «πισινή», παρά την υποτιθέμενη σιγουριά του, σε περίπτωση που ορισμένοι βουλευτές αρνηθούν να ψηφίσουν κάποιο από τα επονείδιστα μέτρα που προβλέπει το «Μνημόνιο Τσίπρα». Δεν έχει καθόλου άδικο. Γι’ αυτό έσπευσε να δηλώσει ότι «η δεδηλωμένη δεν χάνεται, ακόμη κι αν υπάρξουν απώλειες σε ένα νομοσχέδιο». Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι αν η κυβέρνηση χάσει την ψηφοφορία, π.χ., για το ασφαλιστικό, δεν πρόκειται να προκηρύξει αμέσως εκλογές, θεωρώντας ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής.
Και πολύ καλά κάνει, εδώ που τα λέμε. Άλλο πράγμα η καταψήφιση στη Βουλή του προϋπολογισμού, η οποία οδηγεί αυτομάτως σε βουλευτικές εκλογές, κι εντελώς άλλο η καταψήφιση ενός κυβερνητικού νομοσχεδίου, όσο σημαντικό κι αν είναι. Στη δεύτερη περίπτωση μονάχα ο πρωθυπουργός θα κρίνει αν πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές ή αν πρέπει να συνεχίσει να κυβερνά ο ίδιος. Με πρόταση μομφής ανατρέπεται μια κυβέρνηση, όχι επειδή δεν κατόρθωσε να περάσει ένα σημαντικό έστω νομοσχέδιο.
http://vathikokkino.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου