Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Ο Τσίπρας χωρίς «αμυχές» βγάζει… άσους από το μανίκι


Μύτη δεν άνοιξε χθες στη Βουλή. Το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ψηφίστηκε από το σύνολο της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, με ότι περιλαμβάνει. Καλά μέτρα, σκληρά μέτρα, όλα χωρίς ενστάσεις. Κακά τα ψέματα, η άρνηση κάποιων βουλευτών να προσφέρουν στήριξη παίρνοντας το λόγο στη Βουλή, η πολύωρη παραμονή κάποιων άλλων στο καφενείο, δεν λογίζεται ως επαναστατική πράξη. Ιδιαιτέρως όταν το υπό συζήτηση νομοσχέδιο ψηφίζεται με… χέρια και με πόδια. Φυσικά, η κυβέρνηση έχει σπρώξει μια σειρά από σκληρά μέτρα, όπως
το ασφαλιστικό και η φορολόγηση των αγροτών, προς το 2016. Αυτό σημαίνει ότι (πρώτον θα κάνουμε ήσυχα Χριστούγεννα και δεύτερο) θα υπάρχει ο χρόνος για να συνεχιστεί το «μασάζ» των γκρινιάρηδων βουλευτών, που όπως δείχνει αποδίδει. 
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ως κυβέρνηση έχει και τα όπλα για να κατευνάσει κάποιες γκρίνιες. Ήδη στη Βουλή έχει εισαχθεί το νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα» που περιλαμβάνει μέτρα τα οποία δεν εμπίπτουν στα συμφωνηθέντα στο Μνημόνιο και αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και κάποια από τα κακώς κείμενα του κράτους. 
Με αυτό τον τρόπο ευελπιστεί ότι θα οπλίσει με επιχειρήματα τους βουλευτές οι οποίοι (η αλήθεια είναι ότι συχνά) αισθάνονται άβολα στις επαφές τους με τους πολίτες. Μάλιστα, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί ως τις 23 Δεκεμβρίου, δίνει μόνο μια γεύση των αλλαγών που σχεδιάζει ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του Μαξίμου.
Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά (και από πρώτο χέρι) ότι από την αντιπολίτευση δεν κινδυνεύει! Η κριτική που του ασκείται, ακόμα και όταν είναι απολύτως δικαιολογημένη, δεν τον τραυματίζει πολιτικά. Το πολύ- πολύ να του προξενήσει κάποια «αμυχή». 
Το «κοίτα ποιος μιλάει» με το οποίο ο Πρωθυπουργός απάντησε στη Ντόρα Μπακογιάννηαπό το βήμα της Βουλής στο σχόλιο για τον Βαρουφάκη «ο οποίος μια μέρα γύρισε στο σπίτι και είπε στη γυναίκα του “ αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες“», απεικονίζει το μεγάλο όπλο της κυβέρνησης. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος μια άλλη Ελλάδα. Η αντιπολίτευση (πλην ΚΚΕ) σήμερα, κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση, χωρίς εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση. Έστω και αν ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να δώσει την άλλη Ελλάδα που υποσχέθηκε, για την κοινή γνώμη, παραμένει αυτός που τουλάχιστον την οραματίστηκε και πάλεψε γι αυτή. 
Μόνη ορατή περίπτωση να αλλάξει το σκηνικό, είναι η εκλογή νέου προέδρου στη ΝΔ. Αν, όταν εκλεγεί, μπορέσει να δώσει νέα πνοή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ως τότε, ο Αλέξης Τσίπρας θα κυριαρχεί βγάζοντας… άσους από το μανίκι.
http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...